Hlavní navigace

Názor k článku Nové elektronické občanské průkazy: budou přínosem, nebo noční můrou? od pepak - Myslím, že přístup k takovému terminálu je chráněn...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2010 18:48

    pepak (neregistrovaný)

    Myslím, že přístup k takovému terminálu je chráněn už samotnou obsluhou a zneužití dat v systému nehrozí.

    Už sama o sobě je podle mě tato úvaha nesprávná. A ještě horší je to v souvislosti s následujícím bodem.

    Na co PIN, když ohrožení dat neexistuje ?

    Právě na ty funkce, co jsem uváděl: Abych byl chráněn proti krádežím a ztrátám. Abych věděl, když někdo přistupuje k mým datům. Aby elektronická občanka nešlo falšovat. Aby byla zajištěna důvěrnost i identifikátoru. Jakmile je to terminál, kdo rozhoduje o použití či nepoužití PINu, tak všechny tyhle výhody okamžitě padají, protože terminál podvodníka pochopitelně bude nastaven tak, aby PIN nevyžadoval.

    (Z vašich formulací mám pocit, že (nesprávně) ztotožňujete PIN a identifikátor osoby. Pak by se vám pochopitelně PIN jevil jako nadbytečný, to chápu, ale to je právě tím nesprávným směšováním obou prvků. Identifikátor je to, co se skutečně používá (ideálně "oklikou" zašifrovaně, jak jsem uváděl), PIN je prostředek, který chrání identifikátor před zneužitím neoprávněnou osobou.)

    (Ano, uznávám, že na vašich námitkách něco je: Jednoduchost obsluhy je určitě vážným argumentem a já ho beru. Stejně jako bych bral argument, že velké množství lidí si ten PIN stejně nehlídá a neohlídá, takže by byl zbytečný. Ale sám pro sebe bych jednoznačně preferoval to komplexnější použití s mnoha ochrannými prvky. Jak to dostat do praxe je otázka - možná by šlo inspirovat se u státních maturit a udělat bezpečnou el. občanku a pohodlnou el. občanku a nechat na uživateli, ať si vybere?)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).