Hlavní navigace

Nová Google Photos? Mnoho povyku pro něco podprůměrného, bohužel

29. 5. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Vedle zásadních dopadů na naše soukromí jsou Google Photos jenom velmi průměrným úložištěm pro fotky, kterému chybí zásadní funkčnosti.

Google překlopil fotografie z Google+ do podoby „samostatného“ produktu jménem Google Photos – photos.google.com. Doprovázel to hlavně výkřiky o tom, jak máme k dispozici neomezené úložiště a řadou dalších superlativů. Což je v dost příkrém rozporu s realitou.

Neomezené úložiště se nekoná. Můžete ukládat „high quality“ fotografie, ale pokud chcete ukládat originál, tak stále platí klasické omezení na 15 GB, tedy prostor, který máte k dispozici bez připlácení. Co je „high quality“, vám v Nastavení nevysvětlí, musíte si to umět najít v napovědě. Bohužel ani tam to není úplně jasné, protože to definují jako fotografie do 16 Mpix. A ještě velký pozor, je tam napsáno, že „většina uložených fotografií bude vypadat v zásadě stejně jako originál“. Omezení se týká i videa, kde jde o 1080p.i

V Nastavení je jedna užitečná volba jménem „Remove geo location in items shared by link“, ale případný problém řeší jen částečně, protože fotky jsou pořád uloženy s kompletními informacemi o tom, kde a kdy byly pořízeny.

Všechno proto, abyste nemohli snadno mazat 

Pokud jste v Google+ měli dříve alba, ze kterých jste odstranili všechny fotky a alba zrušili, tak si dejte pozor: nová Google Photos všechna alba (říkají tomu chvíli Collections/Sbírky a chvíli Album) vrátily zpět. Jsou prázdná.

Smazat je navíc můžete jedině tak, že postupně otevřete jedno album po druhém a pak kdesi vpravo nahoře vyberete Smazat. Prostě zapomeňte na to, že by bylo možné vybírat více alb.

Fotky v pohledu „All Photos“ sice jde označit, aby jich bylo vybráno více, ale opět zde chybí „Vybrat všechno“, tak abyste mohli všechno smazat. Google se navíc spoléhá na to, že jste jasnovidci a víte, které ikonky co znamenají. Kompletně rezignoval na textové popisky, naštěstí ale většina ikonek říká, o co jde po najetí kurzorem.

Zobrazení fotky je tak minimalistické, jak jenom může mít, a nenechte se překvapit tím, že schovávají všechny ovládací prvky, včetně pohybu mezi fotkami. Zapomeňte i na jakákoliv menu na pravém tlačítku. Ta ostatně nejsou dostupná ani v albech, ani kdekoliv jinde. Zapomeňte i na nějaké rozumné využití drag&drop pro organizaci alb (musíte označit fotku a nahoře v modrém pruhu pochopit, že „+“ je přesun do alba).

Zůstala zachována možnost úprav fotografií, ale nečekejte žádné zázraky, Snapseed ani další podobně pokročilé nástroje Google do služby nezahrnul. K dispozici jsou pouze základní funkce, patnáct filtrů (na ty, co používá Instagram, nemají). Pokud chcete přidat k fotce popisek, musíte zobrazit informace o fotce (tam, kde je mapička a tak) a tam můžete napsat popisek. Ne, snadno dostupné to prostě není.

Pohled na obsah samotného alba je ještě více spartánský, než cokoliv jiného. A opět zde chybí možnost „Vybrat vše“, abyste mohli smazat fotky, ale ponechat album. Absurdní nesmysl je i to, že smazání alba a stažení fotek je pod klikacím menu v pravém horním rohu, místo aby bylo mezi ikonkami, které jsou hned vedle. Měli byste také vědět, že smazání alba nevede ke smazání fotek. O to je horší, že nejde vybírat vše.

V levém horním rohu máte ještě hlavní menu celé služby, dostupné jedině, pokud jste na některé z hlavních stránek – je tam přepínání mezi fotkami (což je jenom pohled v čase), alby (říkají jim Collections) a Asistentem (kam podle všeho Google dal všechna ta automatická vylepšení, animace a zbytečné funkce). Můžete se podívat i na to, co jste kam nasdíleli.

Sdílení fotografií á lá Dropbox

Zde narazíte na další zásadní změnu – alba (a fotky) se prostě natvrdo sdílí, jsou skutečně odděleny od Google+. Sdílení je dostupné pro Google+, Facebook, Twitter a v podobě odkazu (třeba jako tento). Když se na takovýto odkaz podíváte, narazíte na další funkčnost v podobě Přidat do knihovny. Což vezme celé album (či fotku) a přidá to do vaší Google Photos. Pokud budete chtít sdílení zrušit, můžete buď přes přehled vytvořených sdílení, nebo (opět zbytečně pod menu) přímo v konkrétním albu.

O „Přidat do knihovny“ byste měli ještě vědět, že prostě snímek přidá mezi „přidané“ fotografie, neumožní vám jej přidat do alba. A také to, že to efektivně vytvoří kopie fotek a zrušení sdílení u původního alba na to nemá žádný vliv – dost podstatné pro někoho, kdo třeba příliš nechce, aby si kdokoliv dvěma kliknutími stáhl všechny jeho fotografie.

Pokud byste chtěli smazat všechny fotky, které jste na Google Photos nahráli, máme pro vás také špatnou zprávu: je to prakticky nemožné, protože v pohledu na fotografie neexistuje žádná možnost, jak je vybírat pro smazání.

V hlavním menu najdete ještě přístup ke koši, tam padají smazané fotky a za 60 dní se smažou definitivně. A samozřejmě k Nastavení, nápovědě a stažení aplikací pro Android/iPhone a počítač. To poslední je tradičně program pro nahrávání fotek z počítače do Google Photos (Mac/Windows pouze).

Zásadně omezené možnosti správy fotek

Jak už jsem psal výše, Google Photos má velmi omezené možnosti správy fotografií. Chybí jednoduché výběry více fotek pro přesuny či mazání, zcela chybí možnost smazání všech fotek (ať už v albu, nebo v Google Photos vůbec), takže si dobře rozmyslete, jak budete tuto službu používat.

Moc ku prospěchu není ani kompletně plochá struktura alb, zejména pokud máte v počítači nějaké vhodnější členění a chtěli byste Google Photos opravdu seriózně použít jako online zálohu či dokonce jako místo, kde ukazujete své fotografie. Jako online záloha by to samozřejmě šlo, pokud za a) oželíte ztrátu vašeho třídění do složek a za b) budete se spoléhat na to, že vám Google fotku nezničí, protože dojde k názoru, že má víc jak 16 Mpix. 

Jako místo, kde ukazujete svoji práci? Na to zapomeňte, Google Photos je místo, kam můžete bez ladu a skladu nahrávat fotky z mobilu a pokud možno s nimi nic dál nedělat. 

Vyhledávání v Google Photos je prozatím se značnými otazníky. Nezapomeňte, že Google ve všech fotografiích natvrdo rozlišuje a škatulkuje obličeje, takže vám dokáže seskupit fotky určitého člověka. Měl by umět i nějak lépe pracovat s dalšími informacemi z fotek (lidé, místa a věci), ale protože netušíte, jak se ho na to zeptat, bude vyhledávací políčko zatvrzele odpovídat pouze „No results“ a „Try a synonym or more general keywords“.

Rozpoznávání obličejů přitom není vázáno na to, že obličej označíte a přidáte jméno. A pokud Google něco zařadí nesmyslně, na počítači to nenapravíte, tato funkčnost je dostupná pouze na mobilu či tabletu.

Samotné zkoumání a seskupování fotek nejde v počítači vypnout (mělo by to jít na mobilu) a neprobíhá v reálném čase, nově nahrané fotky jsou zpracovány „někdy“ později po nahrání. Podstatné také je, že seskupování podle obličejů není dostupné ve všech zemích.

Dopad na soukromí značný a nevyhnutelný

Skutečnost, že Google automaticky analyzuje obsah fotografií a rozpoznává v nich osoby, věci, místa (tady mu výrazně pomáhá geolokace), je hodně zajímavá. Miliarda zařízení na Androidu začne Google zásobovat více a více snímky, zejména ve vidině „neomezeného“ úložiště. A Google bude vědět více, než kdykoliv předtím, kde jste byli, s kým jste byli, jakým autem jezdíte, kdy jste měli narozeniny a co jste dostali za dárky, zda máte psa, kočku, jaké je vybavení vaší domácnost.

I kdyby se tyto funkce daly vypnout (jako třeba škatulkování podle obličejů), je stejně dost jisté, že se vše bude nadále zkoumat, analyzovat a označovat, aby to bylo možné využít – pro lepší cílení reklamy, pro lepší práci marketérů, pro analýzu chování. Facebook už roky buduje největší databázi fotografií s perfektně označenými lidmi, Google přece nemůže zůstat pozadu.

Vyhnout se tomu je možné pouze tím, že žádné fotografie na Google Photos nahrávat nebudete. Problémem ale zůstává, že je tam budou nahrávat jiní lidé a vy velmi často na těchto snímcích budete. Ve výsledku prostě smůla.

BRAND24

PS aneb dodatky později

Jedna z věci ve které se dalo doufat, že se Alba (Collections) projeví v Disku Google se ukázala jako neplatný předpoklad. Nejsou tam, v Disku Google se fotky projevují buď jako onen denní pohled, nebo jako série složek rozdělující fotky do roků a měsíců. Collections/Alba tam prostě nejsou.

Nepomůže vám ani Picasa, kde je asi vhodné dodat, že žádná nová verze aplikace není, takže je vůbec otázkou, jak se to celé bude chovat – osobně bych byl opatrný. V práci se alby nepomůže ani Google+, kde sice stále jsou fotky i alba dostupné (ve webové podobě například), ale paradoxně to tam ty desítky prázdných alb/Collections ani neukazuje. Pokud by ukazovalo, stejně to nepomůže, ani zde není možnost výběru a hromadného mazání. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).