Hlavní navigace

Nové iPady a AirPods, Huawei dělá na náhradě Androidu a Windows, mladík žil týden ve VR

22. 3. 2019
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Beat Saber jako launch titul pro Oculus Quest. Windows Defender nově pro macOS. Souboj o exascale superpočítač. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Firma Huawei oficiálně potvrdila, že vyvíjí vlastní operační systém, který může začít nasazovat ve svých chytrých telefonech a dalších zařízeních. Práce na něm začaly v roce 2012, kdy Spojené státy začaly zakazovat výrobky od ZTE. Huawei zároveň tvrdí, že jde o pojistku v případě embarga a že dobrovolně systém využívat nechce a hodlá nadále nasazovat Android a Windows.

Apple potichu představil aktualizované stroje iPad Air a iPad mini. Dostaly například podporu stylusu Apple Pencil a čip A12 Bionic. Vylepšeny byly rovněž displeje. Pencil se kupuje samostatně, vyjde na 2590 korun. K dispozici jsou varianty s 64 a 256 GB úložného prostoru. Představena byla rovněž druhá generace úspěšných sluchátek AirPods. Mají nový čip H1, který je vyvinutý pro potřeby sluchátek a už nejde o převzatou verzi W1 z hodinek. AirPods mají delší výdrž a bezdrátové nabíjení (Qi). Update dostaly také počítače iMac. Novinkou jsou nové procesory od Intelu a grafiky od AMD. Nejdražší model vyjde na brutálního půl milionu.

Oculus na GDC začal více mluvit o VR headsetu Oculus Quest. Ten je poměrně hodně očekávaný kvůli tomu, že by měl přinést téměř high-end VR ve formátu, kdy brýle nebudou nijak propojeny s počítačem a výpočetní jednotka bude přímo v nich. Vydání je stanoveno na jaro 2019 za cenu od 399 dolarů. Launchovacím titulem navíc bude česko-slovenský Beat Saber. Podle traileru se zdá, že by na VR bez kabelů měl udělat ještě větší parádu. A také je možné, že prodá další nemalý počet kopií, protože lze očekávat, že stand-alone VR headset zaujme početnější cílovou skupinu. Beat Saber je také často označován za „killer aplikaci“, která dokáže VR prodat. Hry se už ostatně prodalo přes milion kopií.

Oculus rovněž oznámil headset Oculus Rift S. Jde o tradiční high-end se zabudovaným insight trackingem. Cenovka je 399 dolarů a dostupnost na jaře. S novým VR headsetem pro Windows Mixed Reality přichází i HP Inc. Jmenuje se Reverb, má rozlišení 2160 × 2160 pixelů, inside-out tracking a FoV na 114 stupních. Základní edice vyjde na 599 dolarů, profesionální verze na 649 dolarů.

Mladík z Atlanty udělal pokus a celý týden žil ve virtuální realitě. Měl na sobě VR headset, ve kterém i spal a sprchoval se. Ze začátku měl problémy s pálením očí, ty pak ale přestaly. Své zkušenosti shrnuje v tomto videu.

Microsoft vydává Windows Defender Advanced Threat Protection pro macOS. Nový název je nyní Microsoft Defender. Do veřejného testování zase zamířil Windows Virtual Desktop, tedy hostovaná Windows běžící v Azure.

Nvidia na své konferenci GTC 2019 předvedla několik vizí a schopností například kolem ray tracingu. Vše v přednášce ukazuje šéf firmy Jensen Huang. Představeno bylo také několik novinek. Třeba Jetson Nano, což je malý počítač ve stylu Raspberry Pi, který má CUDA-X a je zaměřen na AI. Přijde ve dvou verzích, a sice za 99 a 129 dolarů. Nvidia také uvedla Omniverse, což je nástroj na spolupráci při tvorbě grafiky.

Google při představování streamovací herní služby Stadia oznámil, že v datacentrech bude pro tyto účely nasazovat upravené grafické karty od AMD. Příliš technických detailů se ještě neví, akcie AMD ale tento týden narostly o několik procent a cena se usadila na téměř 26 dolarech za kus.

Americká Argonne National Laboratory chce do dvou let spustit superpočítač Aurora, který se zařadí do kategorie exascale a dosáhne tedy alespoň na jeden exaFLOPS. Na projektu dělá s Intelem a Cray. Čína chce USA předehnat a exascale spustit už v roce 2020. Navyšuje proto rozpočty do vývoje kolem strojů Shuguang. Čína superpočítačům donedávna vládla, ale překonal ji americký stroj IBM Summit. Do exascale závodu se skrze EuroHPC zapojila i Evropská unie a své ambice zde má i Česko.

Foxconn chystá první kroky k tomu, aby přesunul výrobu serverů a dalších komunikačních zařízení z Číny na Tchaj-wan. Nikkei Asian Review píše, že zákazníci mají obavy o bezpečnost jejich dat a informací, a to kvůli problematickému zákonu, který čínským organizacím a jedincům nařizuje spolupracovat na špionáži. Tento zákon výrazně komplikuje život i Huawei. Foxconn by kromě výroby přesunul i řadu inženýrů. Firma vyrábí servery a spol. pro firmy jako HPE, Dell, Ericsson, Cisco či Nokia.

Obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou má nového vítěze. Reuters přichází s informací, že Izrael díky tomu do Číny výrazně navyšuje export čipů, po kterých je v asijské zemi hlad a stále zde neexistují dostatečné kapacity a znalosti na vlastní produkci (i když výrazné snahy probíhají). Izrael loni do Číny vyvezl čipy za 2,6 miliardy dolarů. Využije toho i Intel, který v Izraeli postaví novou výrobní továrnu čipů za 11 miliard dolarů.

Ekonomika města Shenzhen na jihu Číny poprvé v historii překonala sousedící Hongkonguvádí oficiální čísla. Shenzhenu pomáhá fakt, že se stal technologickým centrem Číny (sídlí zde třeba Huawei, Tencent nebo DJI) a částečně i technologickým centrem světa. Obě města se zároveň doplňují, protože Hongkong slouží jako finanční hub.

AV-Comparatives přichází s testem 250 antivirů pro Android. Není překvapením, že většina z nich je odpad, který nic nedělá, a dokonce jako vir detekuje sama sebe. Základním testem prošlo jen 80 aplikací a 23 z nich pak zvládá kvalitní detekce. Jde o tradiční prověřené značky.

Google jako open source uvolňuje interní nástroj Sandboxed API, k dispozici je na GitHubu. Jde o projekt na sandboxování C a C++ knihoven běžících na Linuxu. Google technologii používá ve svých datacentrech. Microsoft zase vypouští Project Zipline, což je kombinace algoritmů, softwaru a open hardwaru využívaná pro kompresi dat v Azure.

V Bruselu se začala řešit myšlenka, že by mohla vzniknout pozice evropského komisaře pro umělou inteligenci. Politico uvádí, že tento nápad podpořila i česká eurokomisařka Věra Jourová. Komise kolem AI dělá několik kroků včetně navyšování investic nebo sestavování skupiny odborníků. Objevila se také nová studie (PDF) o tom, jak vypadá AI ekosystém v Evropě.

Valve spustilo službu Steam Link Anywhere, prozatím v rané betaverzi. Hry z počítače lze streamovat na jiná zařízení a v případě Anywhere se tato možnost rozšiřuje i mimo lokální síť.

Pure Storage, Nvidia a Cisco vydávají nový hyperscale systém nazvaný FlashStack for AI. Ten kombinuje storage technologii AIRI od Pure Storage, GPU systémy DGX-1 a DGX-2 od Nvidie a Cisco UCS C480 ML.

Konkurent Slacku v podobě Microsoft Teams tento týden slaví dva roky. Microsoft uvádí, že se tento komunikační nástroj používá už v 500 tisících organizacích. Rozšiřování pomáhá mimo jiné začlenění do Office 365.

Linuxová a open source společnost SUSE se finálně vyčlenila ze struktur skupiny Micro Focus a stává se samostatnou jednotkou. Stále se ještě využívají některé interní systémy Micro Focusu a postupně se přechází na nové. SUSE bylo za 2,5 miliardy dolarů koupeno fondem EQT. Více o tom v našem rozhovoru.

BRAND24

Atlassian za 166 milionů dolarů kupuje firmu AgileCraft. Její nástroj je určený pro agilní vývoj a kombinuje se s nástrojem Jira právě od Atlassianu. Kupující bude obě aplikace více propojovat.

Šéf crowdfundingové služby Kickstarter Perry Chen oznámil, že ve funkci končí. Dočasně ho nahradí designový a produktový šéf.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).