Hlavní navigace

Nové iPady, Apple Watch a iOS 14, ceny a dostupnost PS5, přichází Oculus Quest 2

18. 9. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft z moře vytáhl kontejner se stovkami serverů. Revolut má webovou verzi. Na HarmonyOS od Huawei dělá i Rusko. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft z mořského dna u Skotska vytáhl kontejner s 864 servery. Ty v rámci projektu Natick běžely několik let a výsledky jsou zajímavé. Poruchovost IT vybavení se oproti běžným datacentrům snížila zhruba osmkrát a vzhledem k lokálnímu napájení byl chod bezemisní. Microsoft mluví o tom, že v rámci edge computingu bude muset být cloudová výpočetní síla v menších buňkách k dispozici lokálně. Natick je součástí výzkumu toho, kam až lze zajít.

PlayStation 5 se u nás začne prodávat 19. listopadu. Ceny budou, podobně jako u nového Xboxu, mírné. Verze s mechanikou vyjde na 499,99 eur, varianta bez mechaniky na 399,99 eur. Ovšem začínají zdražovat hry, první tituly vyjdou na 80 eur.

Facebook oznámil Oculus Quest 2, novou generaci oblíbeného VR headsetu fungujícího samostatně bez připojení k PC. Rozlišení na oko je 1832 × 1920 pixelů (LCD displeje s 90 Hz), čip byl použit Snapdragon XR2, k dispozici je 6 GB RAM, hmotnost klesla na 503 gramů a výdrž zůstala stejná, zhruba dvě až tři hodiny. Road to VR už nabízí poměrně pochvalnou recenzi. Předobjednávky začínají na 299 dolarech. Facebook také sdělil, že uživatelé Questu od května loňského roku za hry a aplikace zaplatili 150 milionů dolarů a 35 her překonalo hranici milionu dolarů.

Apple měl jednu ze svých keynote a ukázal několik novinek, které doprovodily vydání iOS 14Nová generace iPadu Air nemá domovské tlačítko a Touch ID přesunul do zapínacího tlačítka na boku. Díky tomu se zmenšily rámečky. Nabízí také USB-C, procesor A14 Bionic na 5 nm či podporu Apple Pencil 2. Ceny startují na 16 990 korunách (64GB model bez LTE). Dále je zde osmá generace běžného iPadu. Má procesor A12, podporu klávesnice Smart Keyboard a Apple Pencil a cenovku 329 dolarů.

Hodinky Apple Watch Series 6 mají dvoujádrový čip S6, podporu Wi-Fi na 5 GHz, měření nasycení krve kyslíkem a nové barvy těla. Menší 40mm verze startuje na 11 490 korunách, 44mm model na 12 290 korunách. Levnější varianta Apple Watch SE má stejný displej, ale chybí always-on displej, měření EKG nebo měření kyslíku v krvi. Lze pořídit od 7900 korun.

Apple zároveň hledá možnosti, jak Apple Watch prodávat, a silně se zaměřuje na zdraví a sport. Představil proto službu Fitness+, což jsou online kurzy cvičení v aplikacích, které se propojují s údaji v hodinkách. Předplatné činí 9,99 dolaru měsíčně. Pokud by na vás už těch předplatných bylo hodně, nová služba Apple One je sjednocuje. Apple Music, TV+, Arcade a iCloud lze mít za 14,95 dolaru měsíčně (rodinný tarif za 19,95). Tam, kde jsou služby dostupné, lze přidat i News+ a Fitness+, celkově za 29,95 dolaru měsíčně.

Revolut už má také desktopovou webovou aplikaci. K dispozici je na adrese app.revolut.com, ale zatím je velice omezená. Nabízí přehled zůstatků a transakcí či blokování karet.

Google Docs na Androidu nyní podporují plnohodnotnou editaci formátů dokumentů od Microsoftu. Soubory s koncovkami .docx a spol. tak lze nejenom upravovat, ale také je komentovat či na nich spolupracovat ve více lidech. Webová verze tyto možnosti nabízí od loňského roku.

IBM zveřejnila plán vývoje vlastních kvantových počítačů. Podle něj bychom se příští rok měli dočkat 127 qubitů, o rok později 433 qubitů a v roce 2023 rovnou 1121 qubitů. Cílem je kvantové počítače běžně nabízet přes cloud jako službu.

Oracle vydal Javu 15. Přidává zejména podporu kryptografického algoritmu EdDSA a nové hidden classes.

Na vývoji čínského mobilní operačního systému HarmonyOS se začíná podílet i RuskoGlobal Times informují, že Huawei, které za tímto systémem stojí, povolává do akce 1500 zaměstnanců z výzkumných a vývojových center v několika ruských městech. HarmonyOS 2.0 se má v prvních telefonech objevit příští rok.

Čínský Alibaba Cloud údajně v Indii sloužil také k získávání dat o uživatelích. Tamní zpravodajský web News18 na základě svých zdrojů píše, že Alibaba provozovala minimálně 18 serverů za tímto účelem. Za kyberšpionáží má stát čínská vláda.

Windows 10 se ještě více sbližují s Linuxem. Chystaná verze, která je nyní v Insider Preview 20211, bude mít možnost připojovat linuxové oddíly. Podpora se týká souborových systémů ext4 a btrfs, a to díky Windows Subsystem for Linux (WSL 2). Oddíly bude možné vidět v Průzkumníkovi pod ikonou Linuxu.

Apple konečně v App Store povolí aplikace pro streamování her typu Microsoft xCloud či Google Stadia, rozebírá The Verge. Ovšem podmínky jsou pro Apple typické. I v tomto případě chce svůj podíl 30 procent, možnost přihlášení přes Apple ID či akceptaci platební metody Applu.

Verizon za 6,25 miliardy dolarů kupuje amerického mobilního virtuálního operátora Tracfone. Ten má 21 milionů předplatitelů, přes 90 tisíc obchodů a využívá sítě jak Verizonu, tak AT&T a T-Mobilu.

Pure Storage za 370 milionů dolarů získává firmu Portworx. Jde o data services platformu pro Kubernetes, která funguje skrze různé cloudy, kam se Pure snaží dodávat.

BRAND24

Firma Hyland kupuje Alfresco, spojují se tak dvě entity pracující na ECM softwaru a službách. Alfresco využívá třeba nová open source spisová služba SpisUm. Důvody ke spojení popisuje ZDNet.

CZ.NIC v DNS anycastu nasadil XDP, díky čemuž dokáže výrazněji odbavovat DNS provoz. Vše na blogu shrnuje Václav Steiner.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).