Hlavní navigace

Nové notebooky od Microsoftu, Apple končí s butterfly klávesnicí, Wunderlist skončil

8. 5. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Huawei vydá telefony s Google službami. Inkscape ve verzi 1.0. Nvidia kupuje Cumulus. Novinky v GitHubu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Motýlková butterfly klávesnice od Applu byla pohřbena. Cupertino představilo nový 13" MacBook Pro, který už má vylepšenou Magic Keyboard, a navazuje tak na již dříve takto vybavený 16" Pro model a MacBook Air. Apple také u 13" stroje aktualizoval interní hardware, rámečky kolem displeje ale nadále zůstávají. Ceny startují na 38 990 korunách.

Microsoft představuje hned několik hardwarových novinek a vylepšení. Přichází sluchátka Surface Headphones 2 a nová verze pecek Surface Earbuds a pak jsou zde nové modely notebooků a hybridů Surface Go 2 a Surface Book 3. Book 3 má desátou generaci Intel Core procesorů, grafiky Nvidia GeForce GTX a Quadro RTX a až 32 GB RAM. K dispozici budou 13" a 15" modely, ceny startují na 1599 dolarech s dostupností od 15. května. Go 2 má osmou generace Intel Core M a pěkné ceny od 399 dolarů s dostupností od 12. května.

Dříve populární Wunderlist definitivně skončil. Před několika lety ho koupil Microsoft a 6. května vypnul synchronizaci a spol. Redmond místo toho nabízí z Wunderlistu vycházející aplikaci To Do. Zakladatel Wunderlistu Christian Reber na to konto spouští novou aplikaci Superlist. Prozatím není jasné, jak přesně bude fungovat.

Inkscape vychází ve verzi 1.0. Vektorový open source nástroj se tak dočkal prvního ostrého vydání. K dispozici je česká lokalizace. Aplikace funguje pro Windows, macOS a Linux.

Huawei uvede telefon se službami a aplikacemi Googlu. Jde o takovou kličku, půjde totiž o P30 Pro New Edition, tedy mírně vylepšenou loňskou verzi vlajkového modelu, která ještě obdržela licenci/certifikaci a nepodléhá tak embargu USA. Podobně už Huawei předvedlo P30 Lite New Edition a Honor 8S New Edition. Nová P30 Pro dorazí 15. května.

Americké firmy budou moci spolupracovat s Huawei na standardizaci 5G. Agentura Reuters zjistila, že americké úřady připravují takovéto zmírnění dopadů sankcí. Ukazuje se, že oddělení USA od Huawei škodí Američanům při prosazování standardů.

Nvidia kupuje firmu Cumulus. Stává se tak krátce po dokončení akvizice podniku Mellanox za 6,9 miliardy dolarů. Už s Mellanoxem Nvidia naznačila, že se chce vydat více směrem do datových center a síťových propojení. Nyní mimo jiné získává Cumulus Linux, otevřený operační systém pro síťový hardware.

Amazon Web Services oznámilo krabičku Elemental Link. Jde o malý kus hardwaru, přes který je možné streamovat videoobsah do AWS cloudu a využívat službu AWS Elemental MediaLive. Elemental Link vyjde na 995 dolarů.

Microsoft představil novinky v GitHubu. Codespaces je vývojové rozhraní (IDE), které je součástí GitHubu a dostupné ve webovém prohlížeči. Přichází také soukromé instance, diskuse mimo klasickou codebase a bezpečnostní skeny. Visual Studio Code pak přichází s novou integrací GitHubu.

Je tu další týden a Microsoft vypouští další open source projekt. Tentokrát jde o public preview aktivity Rust/WinRT, vše je k dispozici na GitHubu. Projekt zpřístupňuje Windows Runtime (WinRT) vývojářům v jazyce Rust, kteří mohou volat Windows API.

Europol s polskou policí zatkli pět Poláků z hackerské skupiny InfinityBlack. Hackeři nabízeli ukradené uživatelské údaje. Situaci více rozebírá ZDNetNěmecko zase vydalo zatykač na ruského hackera, který se měl prolomit do Bundestagupíší noviny Süddeutsche Zeitung. Dmitriy Sergeyevich má pracovat pro ruskou armádu.

Dell vydává novou midrange storage Dell EMC PowerStore. Oproti předchozí generaci má být sedmkrát rychlejší. K dispozici jsou NVMe disky, podpora pro Intel Optane SSD a 32Gb FC a 25Gb Ethernet. Pure Storage zase vydává FlashBlade 3.0, vlastní software pro nestrukturovaná data, a Hewlett Packard Enterprise v ostré verzi vypouští GreenLake Central. Tento nástroj slouží pro správu dat a aplikací skrze cloudy.

MediaTek oficiálně představil čip Helio G85, který míří primárně do herních smartphonů. Součástí je osm procesorových jader (Cortex-A75 na 2 GHz a Cortex-A55 na 1,8 GHz) a grafika Mali-G52 MC2 s 1 GHz. Čip podporuje paměti LPDDR4X a pouze 4G sítě.

Lenovo vydává dva nové dvousoketové servery využívající AMD Epyc, konkrétně 7002 „Rome“. Jde o modely ThinkSystem SR645 a ThinkSystem SR665.

Google zveřejnil čtvrté developer preview Androidu 11. Zároveň byly zveřejněny další plány vydání s tím, že první beta verze se posouvá o měsíc na 3. června. Součástí bude startovací show.

Martin Janáček se stal globálním viceprezidentem SAPu, konkrétně povede tým Application Innovation Services (AIS). Ten se zabývá podporou zákazníků a vývojem aplikací zaměřených na finance, controlling, logistiku a výrobu. Janáček doposud působil jako ředitel brněnských SAP Labs, na této pozici zůstává i nadále. Toto vývojové centrum má zhruba 300 lidí.

SAP prodává svoji sekci Digital Interconnect, za 225 milionů eur ji získává Sinch, švédský provozovatel cloudové komunikační služby. Sinch díky tomu chce rozšířit aktivity ve Spojených státech.

Oracle přispěl do jádra Linuxu kódem, díky kterému by se měl zkrátit čas bootování až o polovinu. Jde o paralelizační nástroj PADATA, který umí rozdělovat úlohy mezi více procesorů a nastavit jejich pořadí.

Salesforce.com jako open source vypouští Cloudsplaining. Jde o nástroj pro správu identit s ohledem na security assessment určený pro AWS.

Český IT distributor ALEF meziročně navýšil obrat o 21 procent na sedm miliard korun. Firma působí v sedmi zemích střední a východní Evropy a má přes 400 zaměstnanců. V Maďarsku, Rumunsku a Slovinsku je jedničkou v prodeji Cisca.

Cockroach Labs získává investici 86,6 milionu dolarů, celkově už je na 195 milionech. Peníze přichází i od Googlu nebo Sequoia Capital. Tento startup stojí za distribuovanou open source SQL databází CockroachDB, kterou provozuje i v managed formě. CockroachDB se inspirovala u Google Spanner a více si lze nastudovat zde.

IBM ve veřejném testu spouští IBM Cloud Satellite. Díky tomu je možné dostat funkce z IBM Cloudu také on-premiseSpolečně s Red Hatem pak Big Blue představila nové technologie pro 5G a edge computing. Novinkou jsou i Watson AIOps.

BRAND24

Stále populárnější Splunk rozjel spolupráci s Google Cloudem. Data z tohoto cloudu je tak možné tahat do Splunku. Spolupráce navazuje na dřívější podobné kamarádství s AWS.

Konzultační Accenture kupuje další technologickou firmu. Tento týden jde o Callisto Integration, která se zaměřuje na digitalizaci výroby. Accenture v digitálních oblastech skrze akvizice posiluje v posledních letech, hodně se soustředí na kyberbezpečnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).