Hlavní navigace

Názor k článku Nové paradigma se rýsuje od Dan Lukes - Vytvoreni "obecneho" vyhledavaciho klienta se skutecne zatim prilis...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2000 12:26

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Vytvoreni "obecneho" vyhledavaciho klienta se skutecne zatim prilis nerysuje a pujde jiste o dlouhodobou zalezitost. Daleko pravdepodobnejsi je vytvareni "obecnych specializovanych" klientu - pro urcite oblasti. V clanku se mluvilo o problemu vyhledavani urciteho zbozi, coz muze byt komplikovane vzhledem tomu, ze co kram, to jiny popisek v ceniku. Da se tedy ocekavat, ze tak jako existuji ISBN, ISMN, ISRC kody pomerne jednoznacne specifikujici zbozi v zatim pomerne uzke oblasti objevi se drive nebo pozdeji podobny kod "obecny". Mimochodem, v nasi republice se tak vratime k necemu, co zde jiz bylo - drive narozeni jiste pamatuji na vyrobcich dlouhe cislo oznacovane jako JKPOV - jenze se k tomu vratime v celosvetovwem meritku. Kupodivu ale i v teto oblasti narazime na stejny problem jako pri indexaci WWW stranek. Kdo bude takove kody pridelovat - centralni organizace ? (odpovida centralnimu indexovani stranek) Se vsemi negativnimi dusledky tohoto kroku. Vyrobce ? To nam sice resi hledani kramu, kde maji "CD-RW YAMAHA 8824" i kdyz kazdy prodejce to bude mit v ceniku zapsane jinak, ale neresi nam to problem "kilo bananu" nebo "128MB DIMM noname" kdy principielne tutez komoditu vyrabi spousta vyrobcu. Mozna bude take zvolen nikoli system ciselneho kody, ale bude pravidly velice tesne svazan nazev vyrovku - tak, aby identicky vyrobek i u ruznych vyrovcu ziskal stejny nazevm - to bude ale v praxi znacne obtizne realizovatelne, krome toho, zarazeni vyrobku to tohoto systemu bude provadet vyrobce, ktery sice na jednu stranu nejlepe vi co vyrabi (obdoba - provozovatel WWW stranky nejlepe vi co obsahuje), na druhou stranu, marketingova oddeleni se budou moci pretrhnout ve vymysleni zpusobu jak zaradit vyrobek tak, aby se pokud mozno zobrazoval i na zcela irelevantni dotazy (analogie se svetem WWW je i z de dokonala).

    Cim obecnejsi zaber bude mit takovy vyhledavaci system, tim vetsi mira podobnych komplikaci jej bude provazet. Obavam se napriklad, ze jednou z nutnych, nikoli vsak postacujicich podminek pro vznik takoveho engine je prijeti centralniho jazyka (v opacnem pripade bude nutne se vydat cestou centralne pridelovanych kodu, nebo omezit na oblasti, kde to neni potreba - napr. nazev pisen se s jazykem nemeni kdezto jmeno cervene korenove zelenity s vyznamnym obsahem beta-karotenu a nasladlou chuti je v takrka v kazdem jazyku jiny). I Proto vsechno se domnivam, ze mluvit o globalnim inteligentnim vyhledavacim enginu znamena mluvit o mestu velikem jehoz slava hvezd se dotyka. Tim samozrejme nechci rict, ze se o tom bavit nemame, naopak, je to velice zajimave. Jen bych si nevsadil na to, ze takovy system nekdy uvidim ... ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).