Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nové paradigma se rýsuje od David Nebeský - Mluvíme tu o vyhledávačích, datech, informacích, databázích, indexech......

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2000 20:37

    David Nebeský (neregistrovaný)
    Mluvíme tu o vyhledávačích, datech, informacích, databázích, indexech... Vzpomeňte si, prosím, na původní článek Jiřího Donáta. Já jsem to pochopil tak, že uvažujeme o tom, jak najít partnera pro komunikaci. A tím partnerem je vždy člověk, nikdy počítač.

    Samozřejmě že jsou různé druhy komunikací a jednou z nich je i komunikace přestřednictvím dat uložených na webu, tedy html stránek, webových aplikací, souborů ke stažení atd. Tím podstatným, co by mi měl univerzální klient umožnit, je však nalezení partnera ke komunikaci. To, zda mu potom zatelefonuji, pošlu e-mail, nebo použiji data, která zveřejnil na Internetu, je již něco jiného.

  • 7. 9. 2000 0:58

    Honza Kulveit (neregistrovaný)
    A co treba takhle- nekolik zajimavych tvrzeni:

    Jednim z nejvetsich problemu dnesnich vyhledavacu je relevance.
    Nekdo tu zminoval jako vhodny zdroj informaci stranky nejakeho studenta.
    Nejlepe stranky popise autor, kazdopadne zatim je obsah schopen inteligentne shrnout pouze clovek (bohuzel; otisky hudby, hese a dalsi umoznuji pomerne dobre shrnout obsah jen specifickych dat - hudebni soubory, PGP klice...).
    Projekty typu OpenDir maji docela uspech.
    Zajimavou metodou hledani informace je dotaz na chatu.

    Jak by vyhledavaci system mohl kombinovat uvedene?

    Uzivatel komunikuje s vyhledavacim agentem obousmerne -nejen zadava dotazy, ale zpetne hodnoti relevanci odpovedi vyhledavace. Hodnoceni se deje pokud mozno tak, aby uzivatel investoval minimum prace, napriklad vyhledavaci agent muze sledovat, zda uzivatel pokracuje ve cteni stranky, kolik casu na ni stravi a pod. Take muze k danemu dotazu priradit i stranky navstivene nasledne, nekolik urovni linku... Agent postupne vytvari "profil" uzivatele, a vystupy dotazu serviruje podle relevanci, jake jim priradili uzivatele s podobnym profilem. Profil se naopak zpetne vytvari podle toho, na co se uzivatel pta, a jakou relevanci uzivatel prisoudi vystupum vyhledavace. Aneb zpetna vazba postupne umoznuje vyhledavaci vracet stale presneji to, co si "uzivatel predstavuje". Samozrejme to vsechno muze fungovat i decentralizovane (ala Freenet), pricemz agent komunikuje pouze s ostatnimi agenty podobne jako napr. gnutella, preferuje agenty s podobnym profilem uzivatele, v pripade neuspechu zkusi "klasicke" sluzby (altavistu). Potencialne muze system byt schopny nalezt kteroukoli stranku, kterou nekdo vubec kdy navstivil, odpovedi na casto kladene dotazy ("sex") jsou rychle k dispozici.
    Podstatne je, ze system vubec nepracujue s vlastnim textem stranky, za "stranku" si muzete dosadit cokoli. Veskere inteligentni hodnoceni obsahu proste provadi - nejlepe mimovolne - clovek.

    Jeste k nekolika drive zminenym napadum - podle me je libovolne reseni, ktere pocita s masivni ucasti tvurcu stranek, cira utopie. Kolik stranek nikdo neregistruje ani do altavisty? 60%? Kolik stranek postrada description, keywords... 70%? Kolik spravcu dynamickych stranek bude ochotno zridit standardni rozhrani pro prohledavani databazi? Odhaduji ~0%.
  • 7. 9. 2000 16:41

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Vážený pane Kulveit,
    Vaše příspěvky jsou velmi rozumné a zásadní. Nemusíte mít obavu, že bych je přehlížel. Jen tak mimochodem jste tady popsal dnes tak populární princip "one-to-one" relationship, kdy se systém učí za pochodu od členů své komunity. Tento princip jste ovšem aplikoval na obecnou komunitu.
    Jsem hluboce přesvědčen o tom, že právě tímto směrem se budou budoucí aplikace univerzální sítě (internetu i mobilních komunikací) ubírat. Vzniknou hybridní systémy, ve kterých nebude možno rozlišit práci počítačů od práce lidí. Kdysi bylo snem spisovatelů sci-fi doplnit lidský mozek počítačem; jak se zdá nyní, k tomuto prorůstání dojde zvenčí.
  • 7. 9. 2000 14:31

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ano, je sice pravda, ze diskuse od puvodne pomerne obecne zamereneho clanku sklouzla tak trochu to programatorsko-spravcovskeho pohledu na vec. I tak ale de-facto zustavame stale u obecneho problemu - bavime se totiz stale o zpracovani informaci - o jejich sberu, klasifikaci a vyhodnocovani. A tak, zacneme-li se bavit o hledani partnera, zjistite, ze se musite potykat s prave uplne stejnymi problemy o jakych se tu bavime. Najit partnera pro komunikaci znamena provest dotaz nad databazi vsech potencionalnich partneru a vybrat z ni udaje podle predem zvoleneho klice. Jakoliv to zni programatorsky, je to presne ten zpusob kterym hledate partnera pro komunikaci i vy osobne. Misto disku, indexu a procesoru je zde Vas mozek, ale problem je to tentyz. A i tato databaze musi byt naplnena, ma problem s klasifikaci a relevanci dat a vsechny ty zde specifikovane problemy. Dokonce i DoS utok lze proti cloveku vest. Takze, dle meho nazoru tu sice debatujeme nad konkretnim a omezenym pripadem, ale o obecne platnych vecech.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).