Hlavní navigace

Nový 4K set-top box skupiny Liberty Global

21. 12. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Na konci listopadu byl v Británii představen nový 4K UHD set-top box vyvinutý pro všechny společnosti sloučené ve skupině.

David Bouchier, šéf oddělení Digital Entertainment společnosti Virgin Media, při této příležitosti uvedl: Nový set-top box bude jako první nasazen právě v Británii u naší společnosti. Jedná se o revoluční přístroj, který naprosto mění ‚pravidla hry‘ a zásadně zvedá laťku na poli domácí zábavy. Je vybaven podporou nejnovějších technologií, obsahuje ty nejlepší televizní programy, doručované až ke klientovi naší superrychlou kabelovou sítí.

Mateřská skupina Virgin Media – Liberty Global pak vydala následující prohlášení:
Tento set-top box byl poprvé vyvinut k širokému použití ve všech společnostech skupiny Liberty Global jak po celé Evropě, tak v Latinské Americe (skupina zde působí pod hlavičkou LiLAC Group, pozn. autora). Británie bude prvním trhem, kde bude nasazen nový box, přičemž plánujeme jeho nasazení po celé Evropě během příštího roku.

Další prohlášení blíže specifikuje plány skupiny Liberty Global: Nejpozději do konce letošního roku bude přístroj k dispozici stávajícím klientům společnosti Virgin Media, během ledna 2017 klientům novým. Dále plánujeme jeho nasazení během příštího roku všude v Evropě. To znamená u zákazníků společnosti UPC Broadband v Rakousku, Švýcarsku, České republice, Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Dále u zákazníků společnosti Telenet v Belgii a zákazníků společnosti Ziggo v Holandsku. Ti všichni v budoucnosti obdrží nový set-top box.

Jedna zajímavost: v prohlášení není zmíněna německá součást Liberty Global – společnost Unitymedia, i když je ve větě předcházející souhrnu států formulace všude v Evropě.


Autor: Liberty Global

Mapka společností skupiny v Evropě


Autor: Liberty Global

Mapka společností skupiny pod hlavičkou LiLAC Group

Nutno konstatovat, že pro některé evropské společnosti skupiny Liberty Global je nový přístroj naprostou nutností hned z několika důvodů.

Ve Velké Británii je Virgin Media tradičním rivalem společnosti Sky. Již před odkoupením skupinou Liberty Global byly tyto dvě společnosti takříkajíc na nože, což vedlo britského regulátora trhu NCC v roce 2007 k ostrému vyjádření, že se chovají jako malé děti (viz BBC News, 2007). Následně došlo k dlouhému soudnímu sporu, na jehož konci se společnosti dohodly na vzájemném šíření svých vlastních programů, tedy že Virgin Media bude šířit vlastní programy Sky a oplátkou Sky bude zase šířit vlastní programy Virgin Media. Zároveň došlo k ukončení všech sporů u všech soudů. Tato dohoda platí s malými změnami dodnes. V letošním roce však již Virgin Media nemohla nikterak konkurovat jak společnosti Sky, tak společnosti British Telecom na poli 4K UHD z důvodu absence přístroje s podporou UHD.

Obdobná situace je ve Švýcarsku, kde je hlavním přístrojem UPC již představovaný Horizon box od Samsungu, který však rovněž nemá podporu UHD. Konkurenti Swisscom a Sunrise naopak již své UHD boxy nějaký čas provozují a Swisscom již vysílá přenosy Raiffeisen Super League v plném UHD řetězci.

Naopak zcela jiná situace je u UPC Česká republika, UPC Poland a UPC Austria, kde je v provozu Horizon HD DVR Mediabox od firmy Pace, model DMC 7002, který taktéž nepodporuje UHD.

Klienti UPC CZ užívající tento přístroj ho nazývají něžnou přezdívkou cihla, nejen z důvodu jeho váhy a podobnosti se zmíněným stavebním materiálem, ale také z důvodů různých technických problémů spojených s jeho provozem. Dle mého názoru tento přístroj potřebuje svého nástupce velmi nutně, neboť bezkonkurenční nabídku HD programů UPC CZ poněkud sráží právě zmíněný přístroj.


Autor: Liberty Global

Aktuálně provozované set-top boxy UPC.

Nový set-top box


Autor: Liberty Global

Tak toto je nový box skupiny Liberty Global. Jeho první verze se nazývá Virgin TV V6. Na této platformě budou následně vyráběny i přístroje pro ostatní společnosti skupiny. Dle vyjádření se (pravděpodobně) nebude jednat o nějaké velké odlišnosti, proto si ho dále podrobně představíme jako nástupce většiny provozovaných boxů (set-top box od společnosti Samsung provozovaný UPC Switzerland jako poměrně nový přístroj zřejmě v nabídce zůstane jako alternativa).

Technická specifikace

Základní údaje

Rozměry (mm): 230 × 153 × 55
Hmotnost: 1,04 kg
AC: standard 220–240 V
DC: 12 V / 2,5 A

Dálkový ovladač

TiVo duální IR/RF4CE
Možnost skryté instalace

Přípojná místa

1× IEC konektor (ANT IN)
1× USB 2.0 (pro budoucí využití)
1× HDMI 2.0a výstup s HDCP 2.2
1× S/PDIF pro digitální audio
1× 3,5 mm mini-jack pro analogové audio
1× síťový zdroj (+ vypínač)

Síťová konektivita

1× RJ45 port (10/100/1000 Gigabit Ethernet)
3×3 MIMO Wi-Fi 2,4/5 GHz přepínatelné (IEEE 802.11 a/b/g/n/ac)

Úložiště

Interní pevný disk s kapacitou 1 TB
100 hodin HD / 500 hodin SD záznamu
Celá kapacita disku k dispozici uživateli

Video

Rozlišení (vše 50 fps): 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p, 2160p
Podpora 16:9 i 4:3 poměru obrazu

Audio

Dekódování se vzorkovacími frekvencemi 32, 44,1 a 48 kHz
S/PDIF digital audio
Podpora Dolby Digital/Dolby ATMOS přes HDMI a S/PDIF


Autor: Liberty Global
  • Umožňuje 6 simultánních nahrávání a sledování sedmého již nahraného programu nebo datového streamu (BBC iPlayer, Netflix)
  • Můžete spojit dva boxy V6 a nahrávat až 12 programů současně. Přístroje navzájem komunikují.
  • Na rozdíl od Sky Q nelze jednotlivé přístroje použít jako Wi-Fi hotspoty
  • Plná podpora 4K UHD včetně YouTube a Netflixu v UHD již při uvedení na trh
  • HDR kompatibilní
  • Minimální potřebná rychlost downloadu pro UHD 25 Mb/s
  • Kompatibilní s předchozími TiVo boxy, lze streamovat nahrávky či přenášet nastavení z boxu V6 do jiných boxů TiVo (nutný Ethernet nebo Powerline)
  • Nahrávky mohou být nahrávány na přístroji v jednom pokoji, následně pozastaveny a nahrávání může pokračovat bez přerušení na přístroji v jiném pokoji
  • Rovněž může nahrávání bez přerušení pokračovat na mobilním zařízení přes aplikaci Virgin TV Anywhere
  • Doporučené mobilní zařízení je nový 14" Telly Tablet rovněž od Virgin Media
  • Smart vyhledávání (podle abecedy či klíčových slov)
  • Series Link+ – umožňuje nahrávat seriály a zadávat počet nahrávaných dílů
  • Virgin Media Store (start v únoru 2017)
  • Funkce Find My Remote – po zmáčknutí tlačítka na boxu dálkové ovládání oznamuje polohu zvukovým signálem
  • Možnost použití i ovladače staršího TiVo boxu
  • Energeticky úsporné (LoNA / Low Network Availability) zařízení podle EUCR No. 1275/2008 ve znění nařízení ES č. 801/2013

Aplikace Virgin TV Anywhere

  • Sledujte živě nebo on-demand kdekoliv přes Wi-Fi
  • Vybrané nahrávky k dispozici i offline
  • Dálkové programování či mazání nahraných programů na jakémkoliv boxu TiVo
  • Mobilní telefon jako dálkový ovladač

Autor: Liberty Global

Obslužné prvky a přípojná místa set-top boxu

Nejnovější evoluce dálkového ovladače TiVo

Předchozí verze dálkového ovladače TiVo užívaná Virgin Media.

Ovladač je pro svůj charakteristický tvar přezdívaný „Peanut“. Rozmístění tlačítek v nové verzi až na dvě odlišnosti (místo tlačítka Zoom je nyní Back a tlačítko Mute bylo přemístěno níže) zůstalo stejné. Mírně byl pozměněn pouze design a tvar navigačních křížů.

Pre-vizualizace nového boxu pro divizi UPC Broadband

Opakuji, toto je pre-vizualizace, nikoliv existující produkt. Budoucí set-top box pro UPC se může lišit. Jeden z předchozích prototypů nového boxu pro Virgin Media vypadal kupříkladu takto:


Autor: CE Pro Europe

Bude totiž nutno vyřešit několik zásadních otázek. Za prvé: jestli dojde k masivnímu rozšíření řešení TiVo i do společností, které jej aktuálně nepoužívají. Za druhé: případný nutný souběh aktuálního softu a hardwaru UPC. Za třetí: klienti UPC jsou zvyklí na ovladač s QWERTY klávesnicí, užívaný UPC u HD DVR boxů. TiVo takový ovladač sice nabízí také, ale jen v příplatkové výbavě, cena začíná na 49,99 USD. Na rozdíl od aktuálního oboustranného ovladače UPC je tento, jak napovídá název, posuvný a klávesnice je normálně skryta. Nemám žádnou povědomost, že by se ovladač nazvaný Slide Pro používal u některého evropského provozovatele boxů založeného na technologii TiVo.


Autor: TiVo Inc.

TiVo Slide Pro dálkový ovladač


Autor: TiVo Inc.

TiVo Slide Pro – podsvětlení

Virgin Media – box a služba

Nový V6 box je nabízen, stejně jako u společnosti Sky, za aktivační poplatek a zůstává majetkem Virgin Media. Až do konce roku 2016 pouze existujícím klientům, od ledna 2017 i klientům novým, všem shodně s podmínkou minimálně balíku Mix.

Abonentům balíků Mix a vyšších je cena stanovena na 99,90 £.

Abonentům nejvyšších balíků Full House a VIP je cena stanovena na 49,95 £.

Jedná se o takzvaný „one-off charge“, neboli jednorázový poplatek, cena zvoleného balíku zůstává nezměněna.

Účtují se různé aplikační poplatky a zároveň i různé slevy a bonusy.

Výsledek a celkové vyúčtování následuje. Jde o reálného klienta společnosti Virgin Media.

Překlad některých termínů

  • „CR“ za částkou – kreditováno
  • Misaplied Billing Correction – korekce chybného zadání
  • Manned Installation Charge – poplatek za odbornou montáž technikem
  • V6 No Colocation Free Install – sleva na vlastní instalaci

Pořizovací náklady boxu i služby po započtení všech + a – jsou tedy ve zvolené konfiguraci 193,34 £ (6225, 54 Kč v kursu ke 14. prosinci 2016).


Autor: komunita uživatelů Virgin TV

Elektronické vyúčtování služeb společnosti Virgin Media

Srovnání velikosti boxů – nová generace versus předchozí.
Oba používají technologii TiVo Inc.

Virgin TV Telly Tablet

Na závěr krátké pojednání o současně uvedeném zařízení pro mobilní příjem. Virgin ho nabízí pod označením Telly Tablet buď za 299 £ jednorázově, nebo na 24 splátek v rámci mobilního balíčku Freestyle.

Technická specifikace

  • Velikost (D x Š x H): 355 × 225 × 20 mm
  • Hmotnost: 1500 g
  • CPU: Mediatek MT8783 64-bit ARM Cortex-A53 Octa-Core
  • Displej: 14,1" IPS (35,8 cm)
  • Provedení displeje: lesklý multi-touch
  • Maximální rozlišení: Full HD 1920 × 1080
  • OS: Android 6.0 Marshmallow
  • Paměť: 3 GB RAM
  • Rozšiřující slot: Micro SD card
  • Místní úložiště: 32 GB
  • Aplikace: Google (Chrome, Gmail, Disk Google), Virgin TV Anywhere a další
  • Repro: x4 (2× přední & 2× zadní), 5 W total
  • Wi-Fi: dual band 2,4 GHz (a, b, g, n) / 5 GHz (ac)
  • Bluetooth: BT v4
  • Periférie: USB Host (x2)
  • Velikost baterie: 12 060 mAh
  • Kamera: Front HD Camera 5mpix + fast AF
  • Konektivita: Micro USB (PC only)
  • Nabíjení: 2 A / 220 V síťový nabíječ
  • Další: 3,5mm jack na sluchátka, mikrofon
  • Standby: až 3 dny
  • Provoz na 1 plné nabití baterie: 7–8 hodin
  • Možnost připojení klávesnice, myši či externího úložiště

Přední pohled s nabídkou aplikací

Zadní pohled – 2× repro a výklopný stojánek

Přípojná místa přístroje

Tablet se spuštěnou aplikací TV Anywhere

Sestaveno z oficiálních materiálů, pokud není uvedeno jinak.

BRAND24

Fotografie © 2016 Liberty Global a Virgin Media 

Grafika © 2016 Petr Faistauer

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).