Hlavní navigace

Názor k článku Nový koncept Telecomu pomůže rozvoji Internetu od Michal Kubeček - Invektivy nejsou potřeba. Z Telecomu nejsem a dokonce...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 8. 2002 16:38

    Michal Kubeček (neregistrovaný)
    Invektivy nejsou potřeba. Z Telecomu nejsem a dokonce jako jeden z mála zdejších kritiků nejsem ani jeho zákazníkem. Za tímto účelem jsem si minulý týden sám pořídil MW připojení, takže máte-li pocit, že zde agituji pro ČTc, jste zcela vedle. Jen se pokouším vysvětlit, jak lze dojít k tak výrazně odlišným nákladům. Všimněte si, že jsem (na rozdíl od vás) vaše údaje neoznačil za nesprávné ani přehnaně nízké.

    Je to proto, že vím, že máte pravdu. Ano, připojení přes mikrovlnný spoj se dá realizovat různými způsoby. Ano, dá se to pořídit vlastními silami kolem 10000 Kč. Ale to není implementace, kterou provideři obvykle používají. Z dobrých důvodů se konverze na ethernet skutečně používá. Třeba proto, aby zákazník, který chce používat připojení střídavě pro více počítačů, nemusel pokaždé přehazovat kartu (nebo používat jeden počítač jako router (tedy vlastně místo toho konvertoru)).

    Jak každý ví, více či méně ekvivalentní komponenty se běžně dají v závislosti na značce a prodejci pořídit v cenách, jejichž poměr je třeba i 5:1. Záleží na marži prodejce, značce a někdy i na konkrétních parametrech. Vámi zmiňovaná cena 4000 Kč se mi zdá podezřelá, přeci jen jsem nedávno prováděl (pro vlastní potřebu) průzkum trhu, i když samozřejmě nebyl naprosto dokonalý. Ale je docela dobře možné, že při nákupu z velkoobchodu a při použití neznačkového konvertoru by se dalo třeba i k takové ceně dojít. Přesto ale provider může mít své důvody, proč zvolit jinak a dojít k ceně vyšší. Je na zákazníkovi, aby si vybral.

    P.S. termín WaveLAN používám proto, že Orinoco je (bylo) jen jednou ze značek WaveLAN karet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).