Hlavní navigace

Nový rok v ČT: kriminální série zpestří komediální detektivka pro celou rodinu

12. 12. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Česká televize
Nové kriminální seriály, minisérie nebo dokumentární cykly zařadí do svého vysílání v roce 2020 Česká televize. Diváky láká hlavně na příběhy inspirované skutečnými událostmi.

Česká televize částečně poodkryla své programové schéma na první měsíce roku 2020. Představila nové formáty, které divákům na svých stanicích nabídne už v prvních dvou měsících. I v příštím roce vsadí na jistotu a hlavní součástí jejího programu budou mezi diváky stále oblíbené detektivní seriály. Na prvním programu se tak budou s tímto žánrem pravděpodobně setkávat hned několikrát týdně. 

Příběhy inspirované skutečnými událostmi z okolí moravskoslezské metropole představí seriál Místo zločinu Ostrava. V roli dvojice na první pohled odlišných kriminalistů se představí Pavla Beretová a Stanislav Majer. Ve třinácti epizodách tak mohou diváci kromě vyšetřování případů, které zločinci na Ostravsku spáchali v uplynulých letech, sledovat proměnu zpočátku čistě kolegiálního vztahu dvou hlavních postav.

Skutečnými událostmi je inspirovaná i minisérie Zrádci. Zachycuje tři týdny života drogového dealera česko-vietnamské drogové mafie Davida Frýdla a zkušenosti vyšetřovatelů z Národní protidrogové centrály. „Seriál se odehrává ve světě, kde musí protidrogová policie změnit způsob své práce, aby bylo vůbec možné držet tempo s dobou,“ uvedl scénárista Miro Šifra, který je také autorem třeba seriálu Rédl. V hlavních rolích příběhu o nerovném boji policie s drogovou mafií se představí například Lenka Krobotová, Václav Neužil, David Novotný nebo Igor Bareš


Autor: Česká televize

Zrádci

Jako rodinnou komediální detektivku s kojencem v hlavní roli představili tvůrci seriál Poldové a nemluvně. „Liší se téměř vším. Vraždu abyste pohledali, naši detektivové většinou nevyjíždějí na místo činu s houkačkou, ale s kočárkem, a místo služební zbraně si nesmějí zapomenout dudlík a flašku se Sunarem,“ popsal nový seriál jeho kreativní producent a spoluautor Tomáš Baldýnský. V hlavních rolích se představí například Svatopluk Skopal nebo Marek Adamczyk. Česká televize už dříve uvedla, že seriál připravuje pro páteční hlavní vysílací čas.

Krajčo jako elitní vyšetřovatel

Kriminální příběhy budou vyšetřovatelé rozplétat i v nových televizních filmech. Okolnosti několika nedořešených kauz, které odrážejí zkušenosti policisty Václava Lásky, představí dvoudílný thriller Vysoká hra. Samotného Lásku, jakožto člena elitního vyšetřovacího útvaru, si zahrál zpěvák Richard Krajčo. V dalších rolích se objeví třeba Ondřej Vetchý nebo Adrian Jastraban.

Prostředí obchodu s bílým masem budou diváci sledovat v dvoudílném psychologickém dramatu s detektivními prvky Stockholmský syndrom. Kreativní producentka seriálu Kateřina Ondřejková divákům slibuje příběh plný zvratů. „Vyprávíme příběh, který se může stát každému z nás. Postavy Stockholmského syndromu záměrně vystavujeme morálním zkouškám, a ne všechny v nich obstojí,“ přiblížila Ondřejková.

Z dalších snímků diváci uvidí třeba životopisný film Past Viktora Polesného o životě české herecké ikony Jiřiny Štěpničkové nebo film Marka Epsteina a Jana Hřebejka Veterán o žoldákovi, který chce začít nový život. Z kina na televizní obrazovku také poprvé zamíří snímky jako Tlumočník, Na krátko nebo Na střeše.

Dokumenty i o zdravotních sestrách

Česká televize se v nových pořadech mimo jiné zaměří na zdraví. Pohled na běžné životní situace a jejich vliv na lidskou psychiku a fyzické zdraví představí Radkin Honzák ve své nové talk show Kabinet Dr. Honzáka. Český psychiatr si vždy do studia pozve tři hosty z řad osobností, se kterými probere jejich starosti. 

Zdravotnictví se také věnuje nový dokumentární cyklus Sestřičky. Tvůrci v čele s Bárou Kopeckou po celý rok sledovali práci českých zdravotních sester. „Lékaři se bez jejich pomoci neobejdou, a přitom jich je obrovský nedostatek. Pracují za málo peněz, pod neustálým tlakem a ve vyčerpávajícím provozu na směny,“ láká tvůrčí tým.

Do zahraničí diváky zase zavede třeba kulinářsko-cestopisný cyklus Vůně albánské kuchyněMiroslavem Donutilem. Cyklus představí nejen albánskou kuchyni, ale i historii této oblasti. Krásy země našich sousedů mohou diváci obdivovat s hercem Daliborem Gondíkem v šestidílném cyklu V karavanu po Slovensku.

Veřejnoprávní televize si všímá i několika významných milníků a osobností české historie. V dokumentárním snímku Tajemství života Boženy Němcové tak třeba připomene dvě stě let od narození spisovatelky. Olga Sommerová a historik Oldřich Blažek ve snímku Památník Jana Palacha chtějí zase přinést nový pohled na upálení tohoto studenta. Animované docudrama Cesta do nemožna pro změnu diváky provede životem generála a také slovenského politika Milana Rastislava Štefánika.

Mimo zájem tvůrců nezůstalo ani umění. Současné české výtvarníky na ČT art představí dokumentární pořad Ondřeje Horáka a Bibiany Beňové Průvodce výtvarným územím. Cyklus Příběhy českého jazzu zase diváky seznámí s největšími osobnostmi tohoto žánru. 

BRAND24

Světový formát o pečení poprvé v Česku

Původní dramatickou tvorbu doplní zahraniční seriály. Ve vysílání programů České televize se tak objeví třeba německý krimiseriál Místo zločinu: Berlín, druhá řada mezinárodně uznávaného seriálu V pasti nebo seriálová adaptace románu Umberta Eca Jméno růže. Na ČT art bude mimo jiné třetí řadou pokračovat seriál Tohle jsme my, čtrnáct nejslavnějších světových skladatelů představí francouzský cyklus Po stopách slavných skladatelů a výtvarné umění zmapuje cyklus Tajnost slavných obrazů.

Vysílání České televize také zpestří nová show Peče celá země. Televize už dříve potvrdila, že novinku zařadí v lednu. Ve výpravném pořadu, v britském originále známém jako The Great British Bake Off, soutěžící představují svou lásku k pečení. Dvanáct finalistů soutěží provede moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta. V porotě zasednou uznávaní čeští cukráři Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková.


Autor: Česká televize

Peče celá země

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista se zaměřením na média.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).