Hlavní navigace

Nový telefon od tvůrce Androidu, oznámení PlayStation 5, Android 10 bude povinný

11. 10. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

ARM přichází s custom instrukcemi. Evropa prý zaostává v 5G. Vychází PostgreSQL 12. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Android 10 bude od února příštího roku povinný pro všechny výrobce chytrých zařízení, kteří budou chtít získat certifikaci od Googlu. Zjistili to XDA Developers. Google se postupně snaží, aby co nejvíce přístrojů běželo na nejnovějších verzích jeho operačního systému. Neznamená to ovšem, že od února budou všechny mobily mít Android 10. Ty, které stihnou certifikaci na devítku, mohou přijít na trh později. 9to5Google pak přišel s tím, že Google bude u Androidu 10 po výrobcích vyžadovat ve výchozím stavu zachovat ovládání, které do Androidu dává přímo Google. Může jít tedy i o nová gesta. Výrobci své vlastní úpravy budou moci schovat až do nastavení.

Tvůrce Androidu Andy Rubin představil nový telefon nazvaný Gem, který připravuje jeho firma Essential. Moc se toho zatím neví a jde zřejmě o prototyp. Gem se vyznačuje tím, že je velmi vytáhlý a má hodně netradiční poměr stran. Jde o další experiment Essentialu. Tato firma před více než třemi lety vydala smartphone, který měl zřejmě jako první výřez pro fotoaparát na displeji. Stroj tehdy komerčně neuspěl.

Apple vydal ostrou verzi operačního systému macOS Catalina. Přichází novinky jako to, že lze iPad použít jako externí obrazovku. Končí iTunes a přichází samostatné aplikace pro TV, podcasty a hudbu. Přehled změn je k dispozici zde.

Nová generace herní konzole od Sony se bude jmenovat PlayStation 5 a na trh dorazí před Vánoci příštího roku. Poběží na osmijádrovém procesoru AMD (architektura Zen 2) a grafice Navi (7 nm). Konečně bude instalován SSD disk a podporován má být ray tracing, a to přímo pomocí hardwarové akcelerace na GPU. Nový stroj nadále bude mít Blu-ray mechaniku, podporovat bude ovšem 100GB disky. Hry se budou muset povinně instalovat na disk, kvůli rychlosti. Některé další detaily o PS5 rozebírá Wired.

Telefon Gem od firmy Essential
Autor: Essential

Telefon Gem od firmy Essential

ARM začíná podporovat custom instrukce pro embedovaná CPU. Jde o novou funkci v rámci architektury ARMv8-M a objeví se v ARM Cortex-M33 v první polovině příštího roku. SoC designéři si tak budou moci přidat vlastní instrukce pro specifické aplikace.

Intel představil projekt The Elementpíše AnandTech. Jde o další fázi experimentování s modulárními počítači. Jde o zařízení, které má CPU (Xeon), RAM, úložné zařízení a další aspekty PC, ovšem funguje ve formě karty pro PCI-Express. S GPU se má stroj propojovat přes PCIe. OEM výrobci se Elementu mají dostat počátkem příštího roku.

Evropa zaostává v implementaci 5G, hlásí studie podporovaná Ericssonem. „I přesto, že mají evropští operátoři k dispozici dostatek středních pásem spektra (3,5 GHz – 6 GHz), husté síťové pokrytí, vysoké náklady a v porovnání s Asií a USA i nižší ARPU vytvářejí ekonomické překážky a zpomalují celý proces. Toto zpoždění může vést k tomu, že mnoho evropských podniků získá přístup k nejnovějším technologiím a inovacím až v pozdější fázi. Další překážkou pro zavedení 5G je roztříštěnost přidělování 5G spektra na evropském kontinentu a to, že přidělování kmitočtů není efektivně koordinováno přes hranice států,“ píše se mimo jiné v dokumentu.

V Číně už se prodávají 5G telefony a jsou k dispozici první čísla prodejůV srpnu se jich na tamním trhu prodalo 219 tisíc kusů, což je 0,7 procenta všech prodejů.

New York Times přichází s informací, že se americká vláda chystá zmírnit embargo vůči Huawei. Má dovolit některým americkým firmám v dodávkách technologií a služeb tomuto čínskému podniku. Půjde o ty, jejichž produkty nejsou citlivé povahy. Přesné detaily nejsou známy.

Open source databáze PostgreSQL vychází ve verzi 12. Její novinky a změny v článku popisuje web Root.cz.

Vyšla Opera 64. Nabízí EasyList, který dokáže blokovat skripty pro sledování určené pro cílení reklamy a podobně.

Prototyp dev kitu PlayStation 5
Autor: LetsGoDigital

Prototyp dev kitu PlayStation 5

SUSE nečekaně ukončuje byznys kolem OpenStacku a končí s celým SUSE OpenStack Cloudem. Jeho poslední devátá verze přitom přišla teprve nedávno a byla i výsledkem odkupu cloudových technologií od Hewlett Packard Enterprise. SUSE říká, že se chce soustředit na požadavky zákazníků a více se bude točit kolem Kubernetes. Predikce trhu říkají, že OpenStack nikam nemizí a měl by v následujících letech představovat trh v řádech miliard dolarů.

Japonská Konica Minolta navýší počty lidí ve výzkumu a vývoji v Česku. Konkrétně chce během tří let současný počet 150 lidí rozšířit o polovinu. Konica má v Brně jedno z pěti světových inovačních center. Firma také oznámila, že se připojí k aktivitám české vlády, která se snaží z Česka vybudovat evropské centrum pro AI.

Puppet představuje Project Nebula, prozatím ve fázi veřejné beta verze. Ten má přinést principy automatizace nastavování a správy do oblasti automatického nasazování cloud-native aplikací. Podporovány jsou nástroje jako CloudFormation, Terraform a další.

Čeští GoodData oznamují partnerství s Amazon Web Services. GoodData se nově propojují s Amazon Redshift. Situaci více rozebírá ZDNet.

BRAND24

Oracle najme další dva tisíce lidí, kteří se mají starat o rozvoj a prodej cloudových služeb. Nábory se mají týkat celého světa, čísla o Česku zatím nebyla zveřejněna. Oracle uvádí, že penetrace cloudu je stále pouze na 20 procentech, a firma tak věří, že má pořád naději se v tomto byznysu více uchytit. Zatím hraje minoritní roli.

Microsoft uvádí na trh zařízení Azure Data Box Edge, které rozšiřuje rodinu podobného hardwaru. Data Box Edge je mobilní stroj fungující na baterii, který se má využívat pro přenos dat z a do Azure.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).