Hlavní navigace

Nvidia nakonec nekoupí ARM, EU dá miliardy eur do výroby čipů, Samsung Galaxy S22

11. 2. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Nvidia
Cisco bude stavět privátní 5G sítě. Intel vstupuje do RISC-V. AMD smí převzít Xilinx. Číňané kradou technologii ASML. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Od Wi-Fi 6E zřejmě nelze čekat širokou adopciPrůzkum Dell’Oro Group ukazuje, že i když byla první zařízení s tímto standardem oznámena loni, jejich dostupnost je mizerná. Důvodem je mimo jiné nedostatek komponent. Problémem je také regulace. Trh se ptá zejména po Wi-Fi 6 a pak zřejmě naskočí rovnou na sedmičku.

Nvidia nakonec skutečně nekoupí ARM. Obchod za 40 miliard dolarů byl odpískán. Důvodem je nevole regulátorů v mnoha zemích včetně Spojených států. Možné spojení nelibě nesla také řada subjektů na trhu. Vlastník ARMu, japonský kolos SoftBank, místo prodeje začne připravovat vstup ARMu na burzu. SoftBank si ponechává 1,25 miliardy dolarů, které už Nvidia zaplatila. Ta zase drží dvacetiletou licenci na ARM.

AMD naopak oficiálně získalo veškerá povolení k převzetí Xilinx. Obchod za 35 miliard dolarů, kdy AMD získá silného hráče v FPGA, tak může být dokončen.

Intel vstoupil do organizace RISC-V International sdružující firmy a subjekty točící se kolem tohoto otevřeného čipového standardu. Firma rovnou usedla v představenstvu. Zakládajícím členem RISC-V International je brněnský Codasip. Intel už se o RISC-V zajímá delší dobu, chtěl dokonce koupit SiFive. Je pravděpodobné, že budoucnost vidí v kombinaci technologií x86, RISC-V a ARM a díky RISC-V zároveň může mít proti ARMu alternativu. Intel také spustil miliardový fond pro čipový ekosystém.

Evropská komise představila dlouho očekávaný Chips Act, tedy Evropský akt o čipech. V rámci něj se uvolní 11 miliard eur na podporu výroby a subdodávek čipů. Využijí se klasické programy Digitální Evropa nebo Horizon. Komise chce stimulovat další investice od soukromého sektoru a mluví o celkové částce 43 miliard eur. Cílem je mimo jiné dostat do roku 2030 podíl Evropy ve výrobě čipů na dvacet procent. Dnes je to už pod deset procent. Jak jsme psali v reportáži z Drážďan, jde o rychlý úpadekSchválení vlastního Chips Act se blíží v USA, investovat chtějí 52 miliard dolarů.

Tchajwanská firma GlobalWafers nesmí koupit německou konkurenci Siltronic. Oba podniky se soustředí na produkci křemíkových waferů pro výrobu čipů. Tchajwanci za odkup nabízeli 4,3 miliardy eur. Německé úřady ale akci stoply s odkazem na technologickou suverenitu. Problém suverenity řeší celá EU, Německo je v oblasti čipů navíc v poslední době velmi opatrné, protože nedostatky mají dopady nejenom na tamní výrobce aut. GlobalWafers uvolněné prostředky investují do posílení vlastních kapacit.

Jednačtyřicet evropských cloudových firem poslalo otevřený dopis eurokomisařce Margrethe Vestager. Pohoršují se v něm nad dominantním postavením a vendor lock-inem hlavních cloudových hráčů a žádají, aby se s tím něco udělalo v Digital Markets Act (DMA).

AMD potvrdilo, že procesory Zen 4 a grafiky RDNA 3 vyjdou ještě letos. Lze očekávat spíše úplný konec roku. S dostupností grafik to zřejmě bude všelijaké, procesory by snad být mohly.

Samsung Galaxy S22 je nová vlajková loď od jihokorejského vládce trhu se smartphony. Na trhu jdou modely S22 (6,1"), S22+ (6,6") a S22 Ultra (6,8"). Mají AMOLED displej se 120 Hz, 4nm Exynos 2200, osm nebo dvanáct GB RAM, baterii 3700 až 5000 mAh. Model Ultra je náhradou za Note, má tedy i stylus. Ceny startují na 21 999 a končí na 36 999 korunách. Mluví se o tom, že Samsung bude mít kvůli nedostatkům komponent problémy s dostupností.

Cisco bude stavět a provozovat privátní 5G sítě. Pár drobností píše Light Reading, více informací bychom se měli dozvědět na MWC v Barceloně. Jak jsme informovali, privátní 5G začíná pro zákazníky budovat také Amazon Web Services.

Steam Deck od Valve dorazí na trh 25. února. Součástí je 7nm APU postavené na AMD Zen 2 a RDNA 2. Přístroj detailně rozebírá Gamerx Nexus:

Čínské ZTE si vyvíjí vlastní čipy. Méně slavná firma čínské dvojice Huawei a ZTE není tolik pod drobnohledem, takže se jí daří vyhýbat řadě sankcí. ZTE podle Nikkei Asia spolupracuje s TSMC, u kterého připravuje produkci 7nm čipů do základnových stanic. Huawei naopak k těmto moderním procesům vlivem amerického embarga nemá přístup.

ASML varuje, že čínský rival zřejmě zneužívá její technologiePodle Bloombergu jde o firmu Dongfang Jingyuan Electron, která je chráněná vládou včetně malé regulace či finanční podpory. Nizozemská ASML je jedinou společností na světě, která vyrábí litografické EUV stroje na výrobu nejpokročilejších čipů.

Microsoft chce podle Bloombergu koupit kyberbezpečnostní firmu Madiant. Její tržní hodnota je kolem 3,6 miliardy dolarů. Mandiant byl dříve součástí FireEye. Redmond do kyberbezpečnosti neustále investuje, zejména v rámci Azure.

Tržby GlobalFoundries v roce 2021 meziročně vyrostly o 36 procent na 6,6 miliardy dolarů. Firma je nadále ve ztrátě 254 milionů dolarů, rok předtím to ale bylo 1,3 miliardy. Výrobce čipů těží ze situace na trhu a investuje do posilování továren.

BRAND24

V Česku bude fungovat profesionální esportová aréna. Od jara bude fungovat v obchodním centru Westfield Chodov v Praze. Projekt má na starost PlayZone za podpory Vodafonu. Podíl v PlayZone drží Prima, která v progamingu neustále posiluje.

Mozilla ukončuje svůj webový prohlížeč pro virtuální realitu. Firefox Reality už nebude rozvíjen, kód využije prohlížeč Wolvic.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).