Hlavní navigace

Názor k článku O multiplex 4 bychom měli zájem, říká nový šéf Českých Radiokomunikací od Pamětník - On ten nezávazný slib ČRa o pokrytí 70%...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 9. 2011 11:40

    Pamětník
    On ten nezávazný slib ČRa o pokrytí 70% z DVB-T2 do LOH je přímo srovnatelný s deklarovaným 100% pokrytím ze satelitů. Jedna věc je pokrytí, druhá věc, kolik domácností má možnost příjmu z mnoha satelitních pozic, kolik je z toho přijímačů schopných příjmu DVB-S2, kolik záznamových přístrojů má takový tuner? Proto za přínos nepovažuji v současnosti a blízké budoucnosti, možnost DVB-T2 vysílání "do zdi" pro teoretických 70% populace.

    Proto jsou mi stále milejší 3 pseudo HD stanice v MUXu 4, než cokoliv v DVB-T2. Nepovažuji se za až tak velkou vyjímku, ale už provozuji poslední CRT TV s DVB-T tunerem ze tří jen na chalupě. Poslední STB s MPEG-4 tunerem Maximum už občas používám jen na terénní a mobilní testy místního nebo naopak dálkového příjmu, zbytek už jsou všechno LCD TV různých úhlopříček. Kombinace 2 MMC s MPEG-4 tunerem a jeden SAT PVR Ready přijímač s DVB-S2 mi umožňuje v Praze možnost nezávislého záznamu 5 stanic, včetně těch tuzemských "HD". Proto mně nějaké souboje souběžného vysílání zajímavých pořadů z více stanic nevzrušují. Přechodem na DVB-T2 bych o tuto "vymoženost" přišel a musel bych se spokojit "jen" s SD variantami.

    Ač jsem příznivcem nových TV technologií, zatím nevidím, ani v blízké budoucnosti, nic, co by mne přinutilo si pořídit přijímač s DVB-T2 tunerem. Možná až tehdy, kdyby náplň MUXu 4 v budoucnu obsahovala stanici nešířenou v kabelovce, nebo ze satelitu. A to by musela být zcela převratná stanice!

    Proto perspektivy O2 a ČRa nesrovnávám, žádný pozitivní přínos pro mne od toho neočekávám. Jsem ve věku, kdy čekat roky na zázrak v TV nabídce by bylo naivní.

    Až budou všechny TV a rekordéry na našich pultech automaticky osazeny jen DVB-T2 tunery, potom se skutečně začne poměr ve vybavení našich domácností měnit. Kdy to ale skutečně bude pravdou? Kdy to odstartuje?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).