Hlavní navigace

Názor k článku O tom, jak někomu poklesl, Diokleciánovi a barbarech za dveřmi od ldx - Zajímavý prímer k Diokleciánovi... ten zahájil reformy, ale...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 9. 2004 10:35

    ldx (neregistrovaný)
    Zajímavý prímer k Diokleciánovi... ten zahájil reformy, ale nebyl je schopen dotahnout do konce (tj. promítnout je i do oblasti kultury a politiky) a to hlavne tím, ze nepripustil jiné víry, zejména rychle se sírící krestanství. Naopak tvrdosíjne a za cenu represí trval na oficiálním rímském kultu Jupitera. Problém v systému tak nebyl vyresen, ale naopak se vyostroval, vytesnen kdesi mimo politiku.

    Diokleciánovy reformy dotáhl do konce az Konstantin, který mj. akceptoval krestanství (viz Edikt milánský 313 o nábozenské svobode) a umoznil pozdejsí transformaci a rozdelení Ríma na východo- (Byzanc) a západorímskou rísi.

    Kdybych popustil uzdu fantazie a rozvíjel tyhle analogie, tak jestli je Longhorn neco jako Dioklecián, tak to by to mohl být poslední velký výtvor z ríse M$, takové jak ji známe dnes - zejména kdyby treba filozofie Open Source byla tím krestanstvím... Následovalo by pak neco jako feudalismus, kdy by se bývalé obrovské otrokárské ríse (=monopolní firmy) rozdelily na mensí celky se spolecnou kulturou (=strední a malé firmy)... Taková budoucnost, méne monopolu a více svobody, se mi celkem zamlouvá.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).