Hlavní navigace

Názor k článku O voličský průkaz už s elektronickým podpisem žádat nemůžete od Kamil Zmeškal - Ten identifikátor vnitra se jmenuje rodné číslo, a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 9. 2017 13:41

    Kamil Zmeškal

    Ten identifikátor vnitra se jmenuje rodné číslo, a problém je, že není bezvýznamové a není unikátní.
    Vnitro nikdy nechtělo RČ jako identifikátor. Má svůj vlastní a jmenuje se tuším PČO - Policejní Číslo Občana (ale už si to nepamatuji přesně, musel bych to dohledat), které je bevzýzmamové, něco jako MPSV. Na spory MV a MPSV, které ID by se mělo použít, si docela pamatuji :-)

    Má to být přesně opačně, ten jednoznačný identifikátor má být součástí certifikátu, odkud ho může získat kdokoli.
    Pokud bude nějaké bezvýznamové ID v certifikátu, tak stejně zase musí být nějaké místo, kde se dozvím skutečnou identitu dané osoby, kterou mám ve svých datech (dnes řešeno většinou přes AIFO) a OVM by tam musely mít přístup. Otázka je, kdo další. Kdokoli?

    Je to otázka řešení, kterých může být asi spousta. RČ to být nemůže, protože jak píšete není unikátní (máme s tím v ISKN bohaté zkušenosti). Zatím se všichni vždy jen pohádali a nedokázali se domluvit. V současné situaci bych snad bral prakticky cokoli, protože jde ztotožnit pouze pomocí Datové schránky, kterou zrovna moc lidí nemá :-(.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).