Hlavní navigace

Názor k článku Jaké je optické připojení od Telefóniky O2? od Vladimír - Nikdo tu zde zatím nenapsal zkušenosti z praxe....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2013 14:29

    Vladimír (neregistrovaný)

    Nikdo tu zde zatím nenapsal zkušenosti z praxe. Tady je pár mých z přelomu 2012/2013:

    Připojení jsem si zařizoval v říjnu 2012 s tím že využiju promo akce na 400 Kč za měsíc. Bohužel jsem si nezkontroloval že prodejce na O2 prodejně nezaškrtnul políčko "promo", takže jsem se pak divil, že mi chodí faktury na 600 Kč (ceníková cena). Než jsem to vyřešil, tak mi to trvalo asi 4 měsíce. Např. volal jsem na oficiální O2 linku, kde absolutně nedovedli dohledat moje připojení. Pak jsem to zkoušel vyřešit na prodejně, kde se mnou sepisovali smlouvu. Jeden O2 "guru" mě poslal na O2 FIber infolinku (na první pokus mi dal špatné číslo), kde sice dohledali, ale nemohli mi prý pomoct. Za pár dnů jsem zkoušel znovu v té samé prodejně, tentokrát s prodejkyní, která zavolala na tu samou O2 Fiber linku a "domluvila jim", že mají smlouvu změnit. Poděkoval jsem a čekal na novou smlouvu s tím že nemám nic dalšho platit. Místo smlouvy ovšem dorazila upomínka. Nakonec jsem zavolal na O2 Fiber linku a založil reklamaci, která byla k mému údivu uznána a nakonec to vyřešila.

    Co se týče technických záležitostí: jednou se stalo, že vypadl v celém domě proud. Když byl znovu nahozen, divil jsem se, že mi sice DHCP server přidělil adresu a default routu, ale ta nikam nevede. Po chvíli jsem zjistil, že to bylo tím, že nějaký dobrák soused připojil interní interface svého routeru do portu, který vede do Cisco switche v suterénu, kam jsou připojeni všichni a tedy vesele přiděluje adresy všem sousedům. Stíhal to tak, rychle, že předstihnul DHCP offer od oficiálního DHCP serveru O2. To znamená, že maličko zdatnější jedinec by krásně dokázal krást a sledovat a útočit (man in the middle) na provoz všech sousedů z domu. Zakázal jsem tedy na svém routeru tento "rogue" DHCP server a vše se rozjelo. Zkusil jsem zavolat na O2 Fiber linku a vysvětlit jim, že na 1900 Cisco switchích se běžně zapíná fíčura nazvaná DHCP snooping, která povolí DHCP offers pouze z dedikovaného portu. Snad to tam zapnuli, nicméně o týden později se na racku se switchem v suterénu objevila černá folie, to asi aby do toho zákaznící tolik nekafrali.

    Když už jsme u toho přidělování adres: zřejme proto, že je infrastruktura sdílená mezi T-mobile a O2 (který má mimochodem FUP, který by běžně člověk protočil za pár dní), ulehčili si provideři práci a místo svého DNS serveru nabízí Google anycast DNS server. Po tom, co se člověk doslýchá na forech O2 o jejich DNS serverech, je to možná i výhoda. Tedy až na to, že Google DNS anycast páchá zvěrstva při používání VPN spojení, které podle DNS requestů přidělují VPN access point dynamicky. Pro některé paranoidnější jedince by to rovněž mohl být problém.

    Stále čekám na vyjádření, kdy začne fungovat IPv6. Na lokální síti je opět nějaký dobrák (podle MAC adresy nějaký čínský cheapo router, což zřejmě není O2 infrastruktura ??) co posílá router advertisements a pak několik zoufalých Windows boxů, co se naopak shání po DHCPv6 (bez odpovědi).

    Jinak abych jenom nehaněl: na 2. vrstvě a v transitu všechno funguje jak má. Bandwidth odpovídá smlouvě, jenom ten upload by mohl být ještě vyšší. (pro upload fotek)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).