Hlavní navigace

O2 ukázalo nejmodernější přenosový vůz v Evropě. Nebo minimálně u nás

7. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
UVNITŘ GALERIE A VIDEO – Společnost ho zakoupila před pár týdny a využívat ho hodlá nejen na přenosy pro kanál O2 Sport. Pod novou značkou ho nabízí komukoli.

„Elastic Media Production“ a malými písmeny doplněno „Powered by O2 Czech Republic“. Přesně tak vypadá současný stav a právě pod značkou „Elastic Media Production“ nabízí české O2 nejmodernější, nebo řekněme jeden z nejmodernějších přenosových vozů na kontinentu. Pracuje plně ve Full HD, i když má kamery, které po aktualizaci mohou fungovat dokonce i pro rozlišení Ultra HD (4K). „Aktualizace“ ale není z nejlevnějších, a když jsem se ptal Davida Petrova, manažera oddělení Media & Solutions, zda už Elastic Media Production měla nějaký požadavek na 4K přenos, bylo mi řečeno, že nikoli. Z následného povídání ale vyplynula zajímavá věc – pokud přijde, nejspíše to nebude ze sportovní oblasti, nýbrž z kulturní.

Řeč ale byla se dvěma průvodci, Davidem Petrovem a Antonínem Kotrabou, což je specialista provozu zákaznických řešení, především o současném stavu. Tedy kompletním řetězci schopném s extrémně vysokou kvalitou zpracovat a odbavit rozlišení Full HD a případně i včetně prostorového šestikanálového zvuku v Dolby Digital.

Elastic Media Production má díky novému přenosovému vozu fungovat zejména jako dodavatel pro externí partnery nejen z Česka a střední Evropy, ale i v rámci celého kontinentu. Vše je jen otázkou ceny a dohody, jak ostatně na setkání několikrát zaznělo. Před nedávnem si tak novinka vyzkoušela přenos z interní konference Elasticon, utkání Sparta-Slávia a byla také na Dukle. V nejbližší době míří do Polska na tamní fotbalovou ligu a následovat bude opět Sparta.

Přenosový vůz Outside Broadcast Van měří přes 16 metrů, a pokud je plně naložen, může vážit až 36 tun. Rozdělen je na čtyři samostatné, klimatizované zóny se dvěma režijními pracovišti a jako jediný přenosový vůz v Česku má i také dvě tzv. super slow motion (6×) kamery.

BRAND24

Standardně zvládne signál ze 14, resp. 16 kamer (možnost rozšíření až na 22) a má nějakých 140 vstupů a 270 výstupů, což také na setkání několikrát zaznělo. Hodina záznamu ukládaná na diskové pole s kapacitou 27 TB, které je zálohované přes RAID, má 70 GB. Zabudované jednotky UPS (záložní zdroj) udrží vůz v chodu – za plného provozu, tedy včetně všech klimatizačních jednotek – plných 15 minut. Pokud se vypnou, pochopitelně s výjimkou těch u serverů, pak se doba ještě může výrazně prodloužit, což by mělo poskytnout čas na vyřešení problémů s napájením.

Celková investice do kompletní výbavy byla přes sto milionů korun, následný přenos se odbavuje prostřednictvím pozemních sítí patřících společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), která vznikla 1. 6. 2015 rozdělením společnosti O2 Czech Republic, a. s. (od O2 přebrala především telekomunikační infrastrukturu). CETIN podle svých webových stránek vlastní mimo jiné i 38 000 km optických kabelů po celé České republice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).