Hlavní navigace

Názor k článku Občanka, řidičák a pas v mobilu? Aplikace eDokladovka je připravená, stát ji ale nechce od Filip Jirsák - Ad 1) Ano, začal jste „tím“, ale měl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2020 13:30

    Filip Jirsák

    Ad 1) Ano, začal jste „tím“, ale měl jste začít „jak“.
    Ad 2) Nějakou věc činí nástrojem pro sledování to, že se ta věc tak dá použít. Jenže vy jste nenapsal, jak by se ta aplikace dala pro sledování použít. Nenapsal jste to ani teď na druhý pokus.
    Docela často se stává, že lidé neznají možnosti nějaké technologie, takže pak tvrdí: „Je v tom GPS, takže to půjde použít ke sledování.“ Nebo: „Je to elektronické, takže to půjde napadnout přes internet.“ A tak dále.
    No, a zatím jako nejpravděpodobnější varianta se mi jeví, že je to i váš případ – nevíte, jak fungují chytré telefony, a myslíte si, že libovolná aplikace může sledovat uživatele bez jeho vědomí a aniž by on tomu mohl zabránit. Ve skutečnosti je to ale jinak. Např. pokud chce aplikace zjišťovat polohu, požádá o ni operační systém a ten se zeptá uživatele, zda může aplikaci polohu sdělovat. Pokud to uživatel zamítne, operační systém aplikaci žádné údaje o poloze nepředá – a aplikace nemá, jak je jinak zjistit. Nemá přístup ke GPS, nemá přístup k informacím o WiFi a mobilních sítích, ze kterých by se dala poloha určit.
    Takže máte nějaký nápad, jak by se aplikace dala použít ke sledování, aniž by uživatel aplikaci odsouhlasil, že má mít přístup k poloze, k médiím, k fotoaparátu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).