Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Obrazem: Datacentrum svépomocí. Jak vypadá nový datový sál DC6 Shiran 2.0 od drbnuty_krocan - Ve zkratce - vydželi jsme v jejich původním...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 9. 2020 16:23

    drbnuty_krocan

    Ve zkratce - vydželi jsme v jejich původním DC cca měsíc, po tom co nám vypovědelo UPC smlouvu ve vedlejší, dnes už prý neexistující budově.

    Svépomocí resp. tenkrát "zelené datové centrum" znamenalo:
    Na začátku žádný systém uliček. Mnoho stížností na horko -> objednali plastové stěny a vyrobili konstrukci studené uličky. Zapomněli ale odtah horkého vzduchu a jestli si dobře pamatuju, sál měl jen přívod vzduchu -> teplo šlo přes svépomocnou izolaci studené uličky zpět do ní. Opět tedy stížnosti, tak udělali za racky díru do stěny po vzoru Pata a Mata! Když jsme se stěhovali pryč, byly všechny stroje plné bílého prachu...
    Rozchodit BGP konektivitu (IPv4+6) trvalo cca dva týdny. Politika změny děláme zásadně jednou denně a když nejsou funkční, zadejte další požadavek, byla vskutku geniální. Prý si tím chránili síťové prvky před chybou v konfiguraci. Konfiguroval jediný správce, a tak se zřejmě chránil sám před sebou.
    Vrchol byl, když oznámili odpojení napájení kvůli opravě nebo upgradu UPS. Abychom si rozuměli, servisní práce byly na jedné větvi, nicméně museli údajně vypnout obě větve. Nevím, jestli to bylo chybou v designu, nebo vlastnost těch UPS, už jsem to nechtěl řešit.

    Po přestěhování nám klesla teplota na routeru o 18 stupňů a pár let opět neodešel žádný disk, což se tam stalo během měsíce několikrát.

    17. 9. 2020, 16:23 editováno autorem komentáře

  • 23. 9. 2020 15:54

    brk

    "Utratit stovky milionů korun za datacentrum umí každý, ale operovat s desetinou byla pro skutečná výzva, říkají provozovatelé."

    Hned první věta pod obrázkem. Ono asi nikdo neutrácí stovky milionů zbytečně, když to jde za desetinu. Mi to připadá jako klasický Paretův princip (pravidlo 80:20).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).