Hlavní navigace

Obrazem: Jak vypadaly československé počítače, čipy, stroje na děrné štítky a další výpočetní technika

18. 5. 2021
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Podívejte se na Didaktik Gama, IQ-151, PMD-85, Maťo, Tesla, Aritma, Zbrojovka Brno a mnoho dalších historických kousků.

Tento víkend v Národním technickém muzeu v Praze (NTM) skončila výstava nazvaná Česká stopa v historii výpočetní techniky. Ve skutečnosti to byla stopa spíše československá, protože do historie zdejších počítačů zasahovaly i podniky jako Tesla Piešťany nebo osmibitový počítač Maťo.

Z výstavy jsme na Lupě připravili galerii, takže pokud jste do muzea nestihli zajít, je možné si jednotlivé stroje proklikat: 

Počítače jako Didaktik Gama, IQ-151 nebo PMD-85 zná řada lidí. Výstava ukázala ale i méně známé věci, jako jsou počítačové produkty Zbrojovky Brno, blok feritové paměti, tiskárny, děrnoštítkové stroje Aritma nebo čipy od Tesly.

Na staré počítače se můžete podívat také v našich dalších galeriích: Computerspielemuseum v Berlíněpražský ByteFestkřemíkové nebe v Seattlu.

Pokud vás zajímá historie IT a internetu v Česku, poslechněte si také náš podcastový seriál Příběhy z historie českého internetu. Na své počítačové začátky v něm vzpomínají František Fuka, Pavel Zima, Simona Kijonková, Taťána LeMoigne, Richard Kaucký, Jiří Hlavenka či Petr Koubský

BRAND24

A tady je také oficiální video Národního technického muzea s prohlídkou výstavy:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).