Hlavní navigace

Názor k článku Ochrání nám EU osobní údaje na internetu? od WIFT - Víte, rozebíráte to hezky, a to jsem právě...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 1. 2016 9:43

    WIFT

    Víte, rozebíráte to hezky, a to jsem právě nechtěl, řeším soukromí obecně, ne do detailu, i když - jak správně zmiňujete, se soukromí dělit musí, protože každá informace má samostanou váhu. Soukromí definuji jako stav, kdy nějaká moje informace je výhradně pod mou kontrolou. Jakmile má tuto informaci i někdo další, již není soukromá. Z toho důvodu na veřejnosti nemůžete mít soukromí - myslím plné soukromí, plnou kontrolu nad všemi vašimi informacemi.

    Takže to, že máte ponožky takové a makové a nikdo je nemůže vidět, skutečně znamená, že informace o vašich ponožkách jsou v danou chvíli soukromé.

    Není ale soukromá vaše poloha. Není soukromá informace o vašem svrchním oblečení (z části, samozřejmě - nikdo nevidí, jakou to oblečení má podešívku apod.). Proto je až absurdní řešit soukromí takhle do detailu, když se bavíme o tom, že ho bude chránit stát. Kromě toho to, jaké máte zrovna ponožky, je informace, která je každému na nic. Vaše poloha spolu s časem výskytu ale už může být využitelná.

    Tedy do pojmu soukromí v situaci, kdy ho má chránit stát, je vhodné zahrnovat především takové informace, kde má nějaký smysl to, že o nich neví nikdo jiný. To je to, co se řeší. Ponožky to fakt nejsou, a to dokonce ani v situaci, že jsou růžové (něco to může naznačovat, ale nic to nedokazuje, zatímco to, že jste právě teď na náměstí, dokazuje, že nejste nikde jinde, např. doma).

    A pokud jde o zákony - já bych byl pro, aby zákon nějaké soukromí neřešil vůbec, ale aby si to řešili lidi sami, protože jediné, co se stane, pokud zákon řeší soukromí, je, že se někteří lidé vzdají (z větší či menší části) ochrany soukromí v domnění, že to za ně udělá stát. A to já považuji za zásadní chybu, ale tak každý svého štěstí strůjcem. Já jsem např. přesvědčen o tom, že ÚOOÚ je nejen zcela zbytečný, ale dokonce je kontraproduktivní.

    Zmiňujete kamery - já s nimi třeba nesouhlasím, ale to je tak jediné, co s tím mohu dělat. Tedy ještě se mohu zahalovat, maskovat a podobně. Anebo se budu chovat tak, aby informace o mé poloze v určitém čase nebyly nikomu k užitku, což jednak není úplně možné a jednak je to přesně to, co stát po svých lidech chce - otročit je, mít nad nimi kontrolu, na každého kdykoli něco, aby se to dalo v případě potřeby využít, či spíše zneužít.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).