Hlavní navigace

Názor k článku Odboráři napříč Evropou se budou radit o taktice vůči Amazonu od Filip Jirsák - Jaký je rozdíl ve výběru státu a výběru...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 7. 2014 11:03

    Filip Jirsák

    Jaký je rozdíl ve výběru státu a výběru zaměstnání?
    Neptal jsem se na věci, které používat musíte, spíš jsem poukazoval na ty, které vznikly za státní peníze, vy je používat nemusíte a přesto to děláte.
    S těmi hasiči a nemocnicí by to takhle nešlo. Musel byste zaplatit předem – a po smrti by možná část vrátili vašim dědicům. Jednak proto, že by museli předem vědět, zda vás z toho hořícího auta vůbec mají tahat, zda na to máte. Jednak proto, že až je zavolají k tomu hořícímu autu, musí už být vyškolení a musejí mít příslušnou techniku. To samé s nemocnicí.
    Ne, nemyslím si, že bych s těmi penězi dokázal hospodařit lépe. Kdyby s nimi chtěl hospodařit dobře, musel bych se domluvit s dalšími lidmi, že společně postavíme cesty, budeme společně platit osvětlení, budeme společně přispívat na vědu a vzdělávání, vytvoříme si sociální fondy… Domlouvat se na tom s deseti miliony lidí s každým zvlášť by nebylo hospodárné, takže bychom na to někoho vyčlenili a zaplatili mu za to. Takže bychom znovu vynalezli stát.
    Ono to není tak, že by stát někomu něco sebral a jinému to dal – stát to vynakládá na věci, které jsou společné a ze kterých mají přínos všichni. A které nejde rozumně realizovat „každý sám za sebe“. To, že ten „přerozdělovací“ aparát něco stojí, neznamená, že je to plýtvání. A korupce? Ta je tady tak velká mimo jiné proto, že spousta pravicových politiků místo boje proti korupci bojuje proti státu, pak zjistí, že je to vlastně nesmysl, ale ten boj proti korupci už mezitím odsunuli jako nepotřebný. A druhý důvod, který se podílí na tak vysoké míře korupce, je právě to chápání státu občany způsobem „kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“. Tedy přesně to, co popisujete jako „daňovou optimalizaci“ a nakupování bez papírů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).