Hlavní navigace

Odchody lidí a šmírovací software. České Kerio je po akvizici od GFI v rozkladu

6. 6. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Carstenmaas, podle licence: CC BY-SA 3.0
V americké firmě GFI Software se s akvizicemi příliš nemažou.

Ne vždy, když zahraniční technologická společnost koupí nějakou českou, to musí dopadnout tak, jako v případě Cognitive Security, TCP Cloudu či Apiary. Do jejich zdejších vývojových center po odkupu proudí další investice a vývoj se zvětšuje. Plzeňská firma Kerio Technologies, kterou letos v lednu koupil americký GFI Software, prožívá poněkud jiný příběh.

Kerio vzniklo zhruba před dvaceti lety v Plzni, kde si doposud drželo silné vývojové centrum. Firmu založil Martin Viktora. Centrála pobočky vedená výkonným ředitelem Mirkem Křenem sídlila v kalifornském San José. Společnosti se dařilo prodávat firemní software v hodně konkurenčním prostředí – uspěla například s firewallem či groupwarem (e-maily, IM, kalendáře a tak dále).

V podobné branži působí také GFI. Američané tak z Česka získali logické doplnění komunikačního a bezpečnostního portfolia, které už se daří integrovat do produktové nabídky. GFI od Keria koupilo vše, kromě Samepage, převážně cloudové služby pro týmovou spolupráci, kde se pohybují i jména typu HipChat, Yammer a další.

Lidský exodus

Firmy hodnotu transakce nekomentují. Podle informací Lupy byla nicméně odkupní cena ve výši 28 milionů eur, což má být zhruba roční obrat Keria. Podle některých pozorovatelů a aktivních účastníků na trhu to po dvaceti letech práce není mnoho, pořád jsou to ale vyšší stovky milionů korun.

Centrála Kerio Technologies v San José
Autor: Carstenmaas, podle licence: CC BY-SA 3.0

Centrála Kerio Technologies v San José

Podle informací Lupy každopádně krátce po odkupu Keria nastal v Plzni exodus lidí. Ti se hned začali realizovat jinde. Prakticky celý front-end tým například přešel do Socialbakers, kteří rovněž vznikli v Plzni a provozují zde vývojové centrum. Několik dalších lidí šlo také do pražské firmy IceWarp, která si v komunikačních technologiích s Keriem dlouhá léta konkurovala (náš rozhovor).

„Akvizice GFI mají většinou stejný vzor. Zhruba 80 procent zaměstnanců odchází během pár dní,“ popisuje pro Lupu jeden z insiderů. Podobné reakce a zkušenosti lze vidět také na serveru Glassdoor, kde zaměstnanci hodnotí své zaměstnavatele.

GFI během svého působení koupilo celkem pět firem: Sunbelt Software, Monitis, IASO, české Kerio a letos v dubnu podnik Exinda. I u něj už nastala masivní redukce.

Sledování práce zaměstnanců

Zaměstnanci GFI a koupených společností zmiňují několik problémů. Vedení GFI podle nich většinou nemá zájem porozumět koupeným firmám a jejich technologiím. Dochází k propouštění zkušených seniorních lidí, díky čemuž se pak sráží náklady a jsou prostředky na další akvizice. Firma má být hnána především kvantitou a čísly, nikoliv přímo zákazníky.

Sídlo Kerio Technologies v Plzni
Autor: Parkis, podle licence: GNU FDL

Sídlo Kerio Technologies v Plzni

GFI ale také instaluje software pro sledování zaměstnanců. Ten každých deset minut dělá snímek obrazovky jejich pracovních počítačů a sleduje také další věci – například prohlížené webové stránky.

Zaměstnanci si stěžují na firemní kulturu, nulovou transparentnost, špatné řízení a komunikaci. Stávající lidé se údajně neozývají, což zavedenou kulturu nadále podporuje.

V podstatě stejné věci lze historicky pozorovat také u společnosti Aurea Software. GFI Software aktuálně šéfuje výkonný ředitel Scott Brighton, který předtím zastával stejnou pozici právě v Aurea. Té pomohl v růstu finančních ukazatelů.

GFI i Aurea patří do portfolia investičního fondu ESW Capital. I právě ten podle informací Lupy stojí za nastavenými principy fungování a situací v Plzni.

Ta největší symbióza

GFI jako soukromě vlastněná společnost nezveřejňuje finanční výsledky. V roce 2013 plánovala vstup na newyorskou burzu, nakonec ale před IPO záměr stáhla. Před čtyřmi roky vykazovala roční tržby přes 150 milionů dolarů, ty už pravděpodobně zvládla výrazně navýšit.

GFI se hodně zaměřuje na obchodní partnerský kanál. V Česku společnost zastupuje ostravský distributor Zebra Systems, který má v portfoliu také značky Parallels či Acronis. Situaci kolem odchodu lidí centrála GFI ani lokální zastoupení příliš široce nekomentuje.

BRAND24

„Cílem je dosáhnout té největší symbiózy mezi GFI a Keriem a zajistit tím maximální spokojenost zákazníků. K naplnění tohoto cíle se bude i nadále pracovat s klíčovými lidmi jak z Čech, tak i globálního týmu,“ uvádí ředitel Zebry Zdeněk Bínek. „Z pozice lokálního distributora nemůžeme probíhající procesy nijak komentovat.“

V kontextu Plzně a Keria v polovině loňského roku proběhla ještě jedna akvizice. Dva v minulosti vysoce postavení zaměstnanci právě z Keria Dušan Vítek a Tomáš Soukup prodali svůj startup Portadi do rukou amerického konkurenta OneLogin. Stali se z nich ředitelé pro produkt a vývoj a dělají pro velké zákazníky (náš článek). Na plzeňské softwarové scéně se rovněž rýsuje slibný hráč v podobě OneSoft Connect (náš text).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).