Hlavní navigace

Ohlédnutí: Český Internet v lednu 2010

11. 2. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 29
Leden byl jednoznačně měsícem podvodných skupin na Facebooku. Jinak je těžké říct, jestli se událo něco opravdu tak významného, aby to bylo možné vyzvednout na pomyslnou "titulní" stranu. Nová podoba Centra? Těžko, protože je "nová" už rok. Internetové sázení? Ano, ale musíte se začíst do parodického dění okolo "hacknutého" e-sázení e-Sazky. A nejzábavnější? Blokování stránek Klause a Topolánka pro nevhodnost obsahu. A na konci článku najdete omluvu za zmatení v podobě zahrnutí zprávíček z ledna, ale 2009.

Lednové velké téma – podvodné skupiny a stránky na Facebooku

Na Facebooku řádí „banánový“ spam a lidem nalákaným do podvodných skupin/ stránek to vadí, ale nic s tím nedělají. Změň si barvu pozadí a jiné vlastností Tvého Facebooku !!! je jeden z mnoha příkladů s 380 tisíci „fanoušky“. Pár chytřejších se tam pořád dokola ptá „Jak vystoupit ze skupiny“, ostatní hromadně nadávají „na toho kokota, co vytváří tyto skupiny“.

bananovy-spam-na-facebooku-2010-01

 

Z podobného soudku je skupina Staňte se VIP uživateli facebooku, „VIP“ členství na Facebooku se v cizojazyčném Facebooku používalo na chytání hlupáků už někdy v roce 2008. A 160 tisíc lidí v české skupině to teď „hezky česky“ schytalo. Po nalákání více než sto tisíc lidí se text ve skupině změnil na následující (viz obrázek). A od té doby stále přibývají noví „fanoušci“.

facebook-vip-idioti

Za každého člena této skupiny 10 Kč na pomoc Haiti už na Facebooku nenajdete, Facebook skupinu zrušil. Na první pohled podvodná skupina, správcem skupiny byl prázdný a čerstvě založený účet (navíc se jmenující „Matina“ a nikoliv „Martina“). Řeči o tom, že za každého člena skupiny dá 10 Kč na pomoc Haiti (protože jsou to podnikatelé a mají peníze) poukazovaly na další nesmyslnost. Samozřejmě, skupina začala raketově nabírat členy, a dostala se velmi rychle 130 tisíc. Následně došlo ke změně textu ve skupině, takže se „fanoušci“ stali lidmi podporujícími rasismus.

Černoši nejsou ohrožený druh, ale naopak přemnožený. Není sebemenší důvod je ještě podporovat, Země není nafukovací. Akorát si nadělají další a další potomstvo a v lepším případě zase s nataženou rukou čekají, co jim hloupí a sebedestruktivní běloši pošlou, v horším případě imigrují do bělošských zemí. Sama jsem v Anglii a Francii viděla, jak je žití ve čtvrtích, kde jsou i černoši, Arabové a Pakoši pro bělochy hrozné. Představa, že se začnou jednou méně množit a začnou díky nízké porodnosti vymírat jako běloši je naivní, rozhodně v horizontu nejbližších stovek let.

Facebook - Za každého člena této skupiny...

Komentář: Na posledním příkladu je bohužel vidět jeden z velkých nedostatků Facebooku – podvodná skupina byla oznámena stovkami lidí a přesto fungovala nadále i po změně na čistě rasistické zaměření. Ke smazání došlo až po komunikaci s tiskovým oddělením. Na Facebooku jsou stovky podvodných skupin, některé z nich sbírají osobní údaje, některé nabízejí ke stažení spyware a trojské koně. Všechny tyto skupiny si vysloužily ohlášení, přesto fungují dále. Ve většině případů i několik měsíců. Příkladem je nakonec i stále existující Mladí lidé volí Jiřího Paroubka s 62 tisíc členy a informací o odchodu administrátorů – případ této skupiny se objevil v českých médiích bezprostředně poté, co se změnil název – původně totiž slibovala výhry iPhone. 

mladi-lide-voli

Na bezhlavém přidávání se do podobných skupin a stránek ostatně Facebook nese svůj díl viny také. Přidání se do skupiny či stránky je jeden klik, bez nutnosti vůbec se do skupiny či stránky podívat. A „přátelé“ na Facebooku jsou zjevně dostatečným důvodem k tomu, aby lidé bezhlavě vstoupili kamkoliv.

A nemohu nepřipomenout, že se Radovan Kaluža stal „usvědčeným certifikovaným spamerem“ a ÚOOÚ mu uložil pokutu (kopie vyrozumění). Jedna věc je ale s podivem. Pokud Kaluža dokáže na Facebooku vytvářet a plnit spamem desítky stránek, kdy vlastně podniká? Odpověď je asi nasnadě, ale o tom bude řeč až jinde (nápověda: Banánový hack).

Vyhledávání, Seznam a Zeitgeist

Seznam zveřejnil „Nehledanější slova na Seznam.cz v roce 2009“. „Ze statistik a analýzy nejhledanějších dotazů je patrné, že hledání na Seznamu je pro české uživatele každodenní potřebou,“ říká Seznam v doprovodné tiskové zprávě. Kompletní tabulky jsou v mém blogu na Pooh.cz (blog zde).

Komentář: Obdoba Google Zeitgeist (zde pro ČR) je tradičně zajímavým pohledem na to, co lidé na Internetu hledají. Při prohlížení je ale potřeba mít na paměti, že všechny tyto žebříčky podléhají „interní cenzuře“. Zpravidla jsou tak učiněny patřičně slušnými – nenajdete v nich často hledanou „sexuální“ tématiku. A kritici také uvádějí, že některé žebříčky neobsahují ani něco, co se nehodí z hlediska konkurence. Na Seznamu můžete nahlédnout trochu pod pokličku s pomocí statistik hledanosti. Třeba Google vs Seznam, kde to druhé je ovšem ovlivněno tím, že „seznam“ nemusí znamenat „Seznam“. Každopádně Google téma je na Seznamu hledáno i více než půl milionkrát. Porno i více než 800tisíckrát a mp3 se blíží k milionu.

Facebook a 2 miliony českých uživatelů

Facebook v lednu 2010 překročil poprvé hranici 2 milionů aktivních měsíčních českých uživatelů, tedy uživatelů, kteří „uvádějí, že žijí v České republice“. Podle Google má Facebook 3.2 milionu měsíčních unikátních českých uživatelů. Na komunitních serverech má podle výzkumu společnosti Mediaresearch profil až 70 % lidí nad patnáct let.

Komentář: V lednu vydaný Komentář: Facebook má 2 miliony českých uživatelů vám poskytne další užitečné informace.

Seznam blokovaný v Číně

Seznam se ocitl na seznamu webů, které blokuje Čína, a to jak v zahraničních médiích (přetiskovala níže uvedenou infografiku), tak v seznamu udržovaném v Google Docs. Přehled webů blokovaných v Číně vychází ze sledování prováděného ConceptDoppler­.com, Wikipedia a GreatFirewallof­China.org (kde je Seznam.cz stále uvedený).

what-does-china-censor-online

Komentář: Just PingWatch Mouse nebo Web­site Pulse jsou služby použitelné pro zjištění, zda je určitý web v Číně blokovaný. WebSite Pulse uváděl Seznam.cz v době zveřejnění informace jako nedostupný, aktuálně už ale dostupný je. Podobně je tomu s www.techcrun­ch.com (No Sense Of Humor, TechCrunch Is Blocked In China), který možná je a možná není blokovaný.

Nejvíce stoupá rychlost kabelovek a optiky

Podle statistik serveru www.dsl.cz loni nejvíce stoupla rychlost kabelových televizí (o 79 % na průměrných 8,86 Mbps) a optických kabelů (o 100 % na 17,1Mbps). Rychlost ADSL se zvýšila pouze o 4 % (na 3,66 Mbps). Následuje 3G Telefóniky O2 (69 %, 871 kbps) a CDMA Telefónky (20 %, 553 kbps). U:fonův Internet zpomalil o 14 % na 313 kbps.

Komentář: Příchod nových technologií přináší v některých místech zlepšení rychlosti Internetu. ADSL to být ale nemůže, se zavedením 8M/16M variant je jasné, že dál už jít není možné. A ze statistiky je asi dost jasné, že ani těch 8M není reálných – hlavně vlivem nedostatečné „drátové“ infrastruktury – vedení prostě nezvládají ani 8MB. A to nemusíte bydlet někde na konci světa, stačí bydlet v Praze (mé ADSL zvládne maximálně 5M, pro srovnání). Obrovskou nevýhodou ADSL je ale něco jiného, co se ve statistikách nedozvíte – zoufale nízká rychlost směrem ven. 

Nova bojuje proti pořadům na YouTube

Nova bojuje proti svým pořadům na YouTube, uvedl to Týden.cz (Doplnění – v lednu 2009). Mizí nahrávky Ordinace v růžové zahradě i Pojišťovna štěstí.

Komentáře: Nova YouTube.cz samozřejmě a bez ptaní využívá cizí videa z YouTube ve svém zpravodajství i pro jeden z víkendových pořadů. Podařilo se jí tak například i odvysílat reklamní video společnosti Microsoft jako jednu z večerních zpráv. 

Centrum.cz a jak šel čas

centrum-cz-puvodni-podoba-big. Centrum-cz-nova-HP-big-2006

Centrum.cz před rokem 2006 a nová podoba v roce 2006.

Centrum.cz-snapshot-2009 Centrum.cz-2010-02

„Beta“ nasazená v roce 2009 a jak to „nově“ nakonec dopadlo.

Omluva čtenářům, původně se do tohoto odstavce vetřela „novinka“ z ledna 2009. Centrum.cz v lednu 2010 nespustilo Web 2.0 verzi své domovské stránky, každopádně je snad zajímavé se podívat na vývoj vzhledu Centrum.cz, takže alespoň pořízené screenshoty ponechám. A Komentář pod obrázky zůstává stejný.

Komentář: S Centrum.cz je to těžké. V roce 2010 pořád žijí v designu webů z roku 2008. Nová podoba je samozřejmě „jiná“ hlavně tím, že se snaží o „Web 2.0“ funkčnost, ale to už také není nic nového, navíc to není stěžejní věc. Světu vládne jednoduchost, roky viditelná na Google i Seznamu (byť ten už také hodně zabloudil do jiných končin). A příchod sociálních sítí? Portály už nejsou, čím bývaly.

Banánový hack

V Otázky okolo hacku Banán.cz zůstávají najdete shrnutí dění okolo hacku webhostingu společnosti banan s.r.o. (Radovan Kaluža). Ve stručnosti – neznámý hacker využil bezpečnostní chyby ke klasickému hacknutí a změnám stránek klientů společnosti banan s.r.o.. Po klasickém mlčení a PR manipulaci mělo dojít k nápravě, načež neznámý hacker znovu „hacknul“ hosting a klienty oslovil s aktuálními, změněnými informacemi. Klasické PR mlžení pokračovalo.

Komentář: Problém levných hostingů je většinou už v samotném základu. Problém ještě levnějších hostingů začíná u provozovatele a nemožnosti provozovat cokoliv, co by bylo alespoň minimálně profesionální, natož bezpečné a spolehlivé. Radovan Kaluža je usvědčený spamer jak na Facebooku, tak českým ÚOOÚ. A pokud se raději věnuje společenskému životu na „Stodolní“ a společnosti několika dívek najednou, nemohou „zákazníci“ očekávat, že by snad byli v dobrých rukou. Celou kauzu banánového hacku lze navíc zapsat do učebnic o tom, jak nezvládat krizovou komunikaci. Samozřejmě, po napsání a zveřejnění tohoto odstavce očekávám hrozby žalobou.  

Nekomentované, ale vhodné zaznamenání

Microsoft spustil na konci ledna českou verzi poštovní služby Windows Live Hotmail i na www.hotmail.cz

Podle ČTK se videopůjčovny v Česku stěhují z klasických kamenných provozoven na Internet, kde mohou mnohem lépe čelit konkurenci levných DVD i nelegálnímu stahování filmů. V posledních letech kvůli tomu byly v Česku zavřeny stovky videopůjčoven. Před dvěma až třemi roky bylo v Česku přes 1500 videopůjčoven, nyní jich je v provozu zhruba 150.

T-Mobile spustil v Praze komerční provoz 3G sítě UMTS a do konce roku se chystá pokrýt největší místa ČR. Pokrytí Prahy se pohybuje okolo 40 % obyvatel a rychlost stahování může být až 3 Mbit/s.

Ministerstvo průmyslu a obchodu do listopadu předloží ke schválení vládě novou strategii, která určí aktivity státu v oblasti elektronických komunikací v dalším desetiletí. Strategie  Digitální Česko má definovat kroky, které zjednoduší přístup k vysokorychlos­tnímu internetu. Bude se také týkat digitálního televizního vysílání a správy kmitočtového spektra.

Facebook (respektive ARBOinteractive) uspořádal v Praze tiskovou konferenci, na které oznámil uzavření smlouvy s ARBOinteractive o zajištění prodeje a správy reklamního prostoru pro mediální agentury a velké klienty v ČR a Polsku. Firmy tak budou moci inzerovat i na prémiové pozici na hlavní stránce.

Pencova databáze StB se stala předmětem vyšetřování Úřadu pro ochranu osobních údajů. Stanislav Penc je připraven www.svazky.cz bránit i před správním soudem. Úřad už po původním majiteli požadoval odstranění Svazky.cz z Internetu pod hrozbou 10 milionové pokuty. Pozornost úřadu se nyní obrátila na Pence, který doménu od původního majitele koupil.

Ministerstvo spravedlnosti blokovalo webové stránky Václava Klause a Miroslava Topolánka s odvoláním na to, že spadají do kategorie „politické, aktivistické či osobní stránky“. Zablokoval je prý automatický program od firmy Corpus Solutions, který ministerstvo využívá. Stránky Jiřího Paroubka program neblokoval.

Nejsledovanější video na českém YouTube byl klip Anděl písničkáře Xindl X (přes 3 miliony shlédnutí). Následuje Láska umí víc od Lucie Vondráčkové (2 miliony) a klip Basket Case skupiny Green Day.

Zpravodajství v mobilu čte zhruba pětina internetové populace, uvádí se v průzkumu Mediaresearch. Nejčastěji sledují aktuality, počasí a denní domácí zprávy. Nejpoužívanější jsou Novinky.cz, iDnes.cz a Aktuálně.cz. Jiný průzkum, realizovaný Vodafone a společností Data Collect, říká, že přístup z mobilu se nejvíce používá ráno a především ve chvílích, kdy je potřeba něco urgentně zjistit. Skoro polovina dotazovaných by využila mobilní přístup k Internetu při čekání (u lékaře, na zastávce). A 57 % říká, že pokud měli přístup k Internetu neustále při ruce, ušetřili by půl hodiny až hodinu denně.

Internetové sázkové stránky BetClick použily v reklamě Jaromíra Bosáka, sportovního komentátora České televize, bez jeho vědomí.

Hacker Igigi se dostal do popředí zájmu médií i internetové komunity (viz např Slovenská jednička Azet.sk i Auto.cz hacknuti) poté co začal zveřejňovat informace o děravých webech velkých a větších firem. Nešlo o hacknutí se změnami informací, ale vždy o zveřejnění informací ukazujících, že se Igigi skutečně dostal dovnitř systémů.

Nový zpravodajský server iRegiony.cz provozovaný Radiem Impuls a Neris (ČTK) uveden do provozu. Jak název napovídá, měl by zprostředkovávat regionální zpravodajství.

Zlaté stránky nabízejí rozšířenou realitu vás upozorní na jednu z prvních (ne-li) první implementaci vrstvy do AR software Layar

iDnes se přidal k serverům, které bojují proti „anonymům“ na internetu. Od 18. ledna 2010 se online rozhovorů budou moci zúčastnit uživatelé registrovaní v rámci věrnostního programu MůjPAS.

Osm procent českých uživatelů by se nebránilo platbám za zpravodajství a článek na toto téma Placený obsah na Internetu je (ne)vyhnutelný.

UX DAy - tip 2

Šéfredaktorem TN.CZ se stal Hanuš Hanslík (Z1, MAFRA, Česká Televize).

Monitorovací služba Navrcholu.cz zveřejnila přehled vývoje podílů vyhledávačů v roce 2009 na českém trhu dle přístupu na sledované stránky více ve zprávičce Bing si v Česku slibný podíl neudržel, spadl zase za Centrum.cz.

Upozornění a omluva: Autor se omlouvá čtenářům a sype si popel na hlavu, je sice přesvědčený, že si při průchodu „zpráviček“ na Lupě skutečně rozklikl 2010, ale to není podstatné. Měl si všimnout roku 2009. Přijměte prosím omluvu, do článku se touto cestou dostaly informace o některých událostech z ledna 2009. Dva případy byly opraveny/doplěny, ostatní odstraněny a nahrazeny událostmi z ledna 2010. Díky a užijte si možnost kritiky, je oprávněná.

Stali jste se obětí některé podvodné skupiny na Facebooku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).