Hlavní navigace

Olympijské přenosy na internetu: zadarmo i bez televize

15. 2. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud fandíte českým reprezentantům na Zimních olympijských hrách ve Vancouveru a nemáte doma televizi, nebo si ji nechcete pořizovat jenom kvůli olympiádě, máte hned několik možností, jak sledovat olympijské vysílání na internetu. Vtipné je, že člověk ani nemusí být plátcem koncesionářského poplatku, a může si tímto způsobem naladit speciální kanál České televize ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Ale nejen ten.

Česká televize nabízí na webu devět kanálů

Pokud se rozhodnete sledovat olympijské vysílání prostřednictvím speciálního webu České televize www.zoh.cz, který vás automaticky přesměruje na doménu http://zoh.ct24­.cz zpravodajského kanálu ČT 24, máte na výběr hned devět streamů. Vedle programů ČT 2 a ČT 4, a také programu ČT HD, které jsou k dispozici přes klasické distribuční televizní platformy (satelit, zemské digitální vysílání, kabelová televize, IPTV), jde o šest speciálních kanálů označených názvy 1 ZOH až 6 ZOH v modrém políčku. Tyto streamy nabízejí veškeré živé přenosy ze ZOH 2010, které České televizi z dějiště her dodává Evropská vysílací unie EBU, a z nichž ČT skládá olympijské vysílání ČT 2 a ČT 4.

Na rozdíl od internetových streamů ČT 2, ČT 4 a ČT HD (na webu označeného jako HD ZOH) těchto šest programů neobsahuje český komentář a doprovází je původní ruchy přímo ze sportovišť. Na adrese http://zoh.ct24­.cz/live.asp jsou přístupné náhledy všech devíti streamů pohromadě. Jakmile si načtete tuto stránku, objeví se v jednotlivých políčcích loga programů, která po krátké době zmizí a nahradí je samotný stream. Vpravo od něj je krátká textová informace o právě vysílaném nebo nejbližším přenosu, jeho vysílacím čase a dni. Pokud konkrétní kanál zrovna nic nevysílá, v okně streamu je černá obrazovka s krátkým textovým upozorněním, že probíhá přestávka.

ZOH 2010 - ČT web

Úvodní strana webu www.zoh.cz, na kterém Česká televize nabízí zdarma internetové přenosy ze ZOH 2010 ve Vancouveru. Screeshot vznikl ještě před olympiádou, proto je v okénku pro vysílání vidět logo programu ČT 1, který během olympiády na této stránce internetově nevysílá.

Tři různé kvality streamu a HD verze

Streamy na webu ČT jsou k dispozici ve třech kvalitách: nízké s rozlišením 320×180 bodů a datovým tokem 400 kb/s, střední s rozlišením 512×288 bodů a datovým tokem 800 kb/s a TV kvalitě s rozlišením 720×405 bodů a datovým tokem 1,5 Mb/s. HD stream vysílá v rozlišení 720p s datovým tokem okolo 4 Mb/s. Vysílání je možné přehrát pouze prostřednictvím Silverlightu od Microsoftu. Jakmile si divák zvolí konkrétní stream, načte se mu malá obrazovka, do které jsou vpravo nahoře integrovaná loga všech devíti internetových kanálů ze ZOH 2010. I během sledování konkrétního streamu lze myší najet na logo kteréhokoli dalšího kanálu a v malém vyskakovacím okénku se objeví, co tento kanál zrovna vysílá (včetně samotného vysílání v opravdu miniaturním okénku), nebo bude vysílat.

ZOH 2010 - ČT 4 internet

Internetové vysílání programu ČT 4. V levém horním rohu miniobrazovky jsou loga ostatních olympijských streamů, na které stačí najet myší a zobrazí se bublina s textem, co tento stream zrovna vysílá, nebo co v nejbližší době nabídne. Na snímku je ukázka, jak to funguje při najetí myši na logo streamu HD ZOH.

Vybraný stream lze zvětšit na celý monitor, a i poté se v horní části obrazovky objevují loga všech zbývajících internetových kanálů s rychlou navigací na další přenosy z jiných olympijských sportovišť. ČT také skvěle zapracovala na navigaci programem internetového vysílání, v němž je možné filtrovat podle olympijských disciplín, případně si najít sporty pouze s českou účastí (program je na adrese http://zoh.ct24­.cz/program_vy­silani.asp). Pokud máte opravdu dobré připojení k internetu a kvalitní Full HD televizor, můžete si HD stream z webu ČT přehrát přímo na televizní obrazovce. Toto vysílání by mělo být kvalitativně lepší než olympijské vysílání programů ČT 2 a ČT 4 v zemské digitální síti 1.

Kromě živých streamů ČT nabízí na adrese http://zoh.ct24­.cz/video.asp všechna vlastní zpravodajská videa k olympiádě, včetně původních rozhovorů s českými sportovci, které z Vancouveru a horského střediska Whistler putují další, sedmou distribuční trasou Evropské vysílací unie EBU, jenž však není divákům veřejně přístupná. Kvalita těchto videí se většinou pohybuje na úrovni nízkého nebo středního rozlišení, takže při přehrávání na větších monitorech nebo televizorech nevypadají nejlépe.

ZOH 2010 - ČT 2 HD iVysílání

Ukázka internetového vysílání programu ČT HD z olympiády, konkrétně pak ze sobotního odpoledne, kdy ČT 2 HD nabídla ze záznamu slavnostní zahájení ZOH 2010 ve Vancouveru.

Sledovat mohou i „nekoncesionáři“

Vzhledem k tomu, že počítač bez televizní karty s připojením k internetu není českou legislativou považovaný za televizní přijímač, nemusí diváci, kteří sledují olympijské vysílání ČT na internetu a nevlastní klasickou televizi, platit ČT koncesionářské poplatky. Sledování internetových streamů z olympiády je ale omezeno výhradně na území České republiky. Jakmile chce službu využít zájemce, jehož IP adresa prozrazuje návštěvu za zahraničí, ke streamům se nedostane. Stejným způsobem blokují přístup k internetovému vysílání z olympiády i ostatní evropské veřejnoprávní televize, s výjimkou webu Evropské vysílací unie EBU, která vlastní vysílací práva pro ZOH 2010 pro celou Evropu a přeprodává je konkrétním národním televizím (včetně ČT).

Na webu www.eurovision­sports.tv proto mohou olympijské přenosy sledovat všichni zájemci z členských zemí EBU včetně České republiky. Vysílání nabízí stejných šest živých streamů jako web ČT (jde o totožné kanály jako ty, které ČT označuje názvy 1 ZOH až 6 ZOH) a jeden HD kanál, jehož stream ale bývá vždy po 15 minutách ukončen a pro jeho pokračování je třeba realoadnout stránku. Pro sledování HD kanálu je nutné internetové připojení s minimálně rychlostí 2 Mbit/s. Všechny streamy vysílají v angličtině pod logem EBU v levém horním rohu a s olympijskými kruhy v pravém horním rohu. Kvalita „ne“ HD streamů se pohybuje na úrovni střední kvality streamů ČT. Nepříjemné je, že při jakémkoli přepínání mezi jednotlivými kanály nebo při spouštění archivních záznamů se nejprve přehrává patnáctisekundová reklama na generálního partnera ZOH 2010.

ZOH 2010 - EBU web

Úvodní stránka webu Evropské vysílací unie (EBU) www.eurovision­sports.tv, na kterém lze také sledovat zdarma přenosy ze Zimních olympijských her ve Vancouveru

Web EBU i s původními reportážemi ze zázemí her

Evropská vysílací unie vysílá přes internet i vlastní reportáže a rozhovory se sportovci. Nabízí je jeden univerzální stream, který se načte při vstupu na stránku www.eurovision­sports.tv. Toto vysílání EBU nezprostředkovává svým partnerským televizím v Evropě, jedná se tedy o vlastní unikátní obsah, který ale tvoří jen maličký zlomek olympijského vysílání EBU. Kromě živých streamů je na stránkách EBU bohatý archiv se záznamy všech olympijských disciplín. Také u jejich přehrávání musíte na začátku počítat se zdržením v podobě reklamy na generálního partnera zimních olympijských her, která je naprosto totožná jako na začátku živých streamů ze ZOH.

V záložce „TV Channels live“ v navigaci stránky vlevo dole lze najít rovněž odkazy na partnerské televize EBU a jejich internetové streamy z olympiády. Celkem je zde 38 televizních kanálů včetně slovenské Trojky. Překvapivě tu ale chybí jakýkoli odkaz na Českou televizi. Nejvíce programů, celkem šest, zde má britská BBC (z toho je však pouze jeden opravdovým televizním programem, pět zbývajících streamů jsou internetové kanály BBC Interaktive 1 – 5). Čtyři streamy nabízí švédská veřejnoprávní televize YLE, mnoho dalších televizí má po dvou streamech. Pokud zrovna vysílají přenosy nebo záznamy z olympiády, lze tyto televize přes web EBU sledovat i s jejich původní zvukovou stopou.

Slovenská Trojka „HD“ na internetu zdarma

Mezi výběrem volně přístupných streamů na webu EBU je i slovenský program Trojka, který zde vysílá svoji HD verzi. Ve skutečnosti ale kvalita tohoto streamu odpovídá spíše nízké kvalitě internetového vysílání České televize, takže logo „3 HD“ působí poněkud směšně. Stream sice doplňuje slovenský komentář, občas má ale tato zvuková stopa problémy a přehlušují ji původní ruchy z olympijských sportovišť. Zajímavé je, že na webu Slovenské televize s živým streamem Trojky na adrese http://www.stv­.sk/live/?3 je internetové vysílání tohoto programu během přenosů a záznamů ze ZOH 2010 ve Vancouveru přerušené. Web EBU je tedy jedinou legální cestou, jak se v celé České republice dostat k olympijskému vysílání Slovenské televize.

BRAND24

Přes web EBU lze sledovat olympijské vysílání také s francouzským, německým, polským, ale také ruským či tureckým komentářem (na národních veřejnoprávních televizích). Všechny tyto streamy jsou volně přístupné ve všech členských zemích EBU včetně České republiky. Jeden ze čtenářů DigiZone.cz potvrdil bezproblémový příjem olympijských streamů ze stránky EBU v Gruzii, jejíž státní televize je rovněž členem Evropské vysílací unie. Streamy na internetové stránce EBU však mají jednu velkou nevýhodu v tom, že u nich nelze nastavit různou kvalitu a rovněž je nelze zvětšit na celý monitor.

Screenshoty: autor

Sledujete přenosy nebo záznamy ze ZOH 2010 na internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).