Hlavní navigace

Ondřej Malý: Od neomezených dat už není cesty zpět. A šance na příchod nového operátora je 50:50

9. 7. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Vaca
Podmínky pro příchod nového mobilního operátora jsou lepší než v roce 2013, říká bývalý náměstek ministra obchodu a průmyslu Ondřej Malý. [Uvnitř: VIDEO a AUDIO]

Na mobilním trhu nepanuje zrovna letní provoz. Dva ze tří velkých operátorů v červnu zveřejnili své nabídky týkající se „neomezených datových balíčků“ (detaily najdete v textech T-Mobile dá svým zákazníkům na léto neomezená data zdarmaVodafone uvádí tarif s „neomezenými daty“, ale s omezenou rychlostí a dalšími háčky) a Český telekomunikační úřad před čtrnácti dny publikoval svůj návrh podmínek aukce 5G kmitočtů (více v ČTU chce za aukci 5G kmitočtů přes 6,3 miliardy).

Ondřej Malý zastával od února do října 2018 post náměstka ministra obchodu a průmyslu pro internetizaci. Předtím působil jako koordinátor digitální agendy ČR a ještě předtím byl členem Rady ČTÚ. Dnes se zaměřuje na poradenství v této oblasti, o aukci i nabídkách operátorů má proto velký přehled.

„Je to určitě průlom, i když je tam celá řada omezení,“ komentuje ve videorozhovoru pro Lupa.cz nové „neomezené datové balíčky“ od T-Mobile a Vodafone. Podle něj je zajímavější varianta od T-Mobile, byť ji zatím tento operátor nabízí jen do konce prázdnin a zároveň je tam omezení rychlosti u roamingu.

„T-Mobile omezením udělal jen to, co mu umožňuje nařízení Evropské komise. Je ale samozřejmě možné, že byl překvapen zájmem lidí, a snaží se tak minimalizovat platby svým zahraničním partnerům,“ konstatuje Malý.

„Ale věřím, že už není cesta zpátky. Nemůžete po prázdninách říct: teď jste měli neomezená data na dva měsíce a teď se zase vrátíte zpátky ke 3–5 gigabytům. Myslím, že to už nepůjde a T-Mobile určitě bude přemýšlet, jak tuhle svou marketingovou akci monetizovat. Jsem na to sám zvědavý,“ dodává.

K akci Vodafone je mnohem kritičtejší, protože nabídka má podle něj hned několik problémů. Firma podle něj měla nabídnout u „neomezených dat“ třeba větší variabilitu. „Třeba ve Španělsku Vodafone nabízí neomezená data odlišená jen tím, jak rychle je přenášíte, a podle toho to odstupňuje cenově. Ve Skandinávii je to podobné. V Česku Vodafone nastavil jednu cenu, což je dost limitující,“ konstatuje Malý.

KDE NAJDETE PODCAST LUPA.CZ

Podcast Lupa.cz najdete na všech populárních platformách. Stačí si ho najít na iTUNES, Spotify nebo PodBean a dalších a stát se jeho odběratelem přes volbu Odebírat (anglicky Subscribe).

Navíc je tam výrazné omezení v návaznosti na pevnou linku, bez ní zákazník neomezená data nezíská. „Vodafone má na to plné právu. Celou tu nabídku to ale ponižuje, protože Vodafone nutí svého zákazníka, aby odkopnul dodavatele, od kterého už pevnou linku má a který ve většině případu bude nabízet lepší technologii za lepší cenu,“ doplňuje s tím, že firma podle něj určitě nabídku v nějaké době zatraktivní.

Nabídky obou operátorů komentoval ve svém textu pro Lupu nedávno i Jaromír Novák, předseda Rady ČTÚ.

Vítězem bude vždy CETIN

V rozhovoru se Ondřej Malý věnuje i vstupu případného nového operátora na tuzemský trh. „Nedávno představený návrh jde určitě dobrým směrem. Jsou tam dobré podmínky i pro případného zájemce, který by se do jisté míry mohl vyrovnat stávajícím operátorům. I když stávající operátoři budou mít dál samozřejmě výhodu z minulosti,“ říká o nedávno zveřejněném návrhu podmínek aukce 5G kmitočtů.

Vítězem nové aukce podle něj bude ale především společnost CETIN. Ta totiž s nějvětší pravděpodobností bude tím, kdo bude novou síť 5G stavět. „Když nepřijde nový hráč, tak CETIN bude stavět 5G síť minimálně pro O2 a T-Mobile. A když přijde nový hráč, tak bude stavět síť také pro něj,“ doplňuje Malý.

BRAND24

V rozhovoru dále mluví detailně o pásmech, která se nyní budou v aukci nabízet. Odhaduje, kolik peněz by mohl stát aukcí získat. A jak by případná nová konkurence ovlivnila technologický rozvoj. 

Server Lupa.cz postupně dělá videorozhovory s představiteli tuzemské e-commerce nebo telco a IT scény. Mluvili jsme například s předsedou představenstva společnosti Seznam.cz Pavlem Zimou nebo zakladatelem společnosti Rohlík.cz Tomášem Čuprem. Všechny videorozhovory najdete zde. Pustit si je můžete i jako podcast, najdete ho třeba na iTunes, Spotify i dalších službách, které to umožňují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).