Hlavní navigace

Online grafické editory: hodina H udeřila?

9. 8. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Již nějakou dobu probíhají diskuse o tom, zda webové kancelářské balíky nahradí ty klasické. Typů aplikací, které mohou být z desktopu přeneseny na web, je však mnohem víc. Webové grafické editory jsou v podobných přehledech často neprávem přehlíženy, přestože již mnohdy nabízí úctyhodnou funkcionalitu, srovnatelnou s jednoduchými desktopovými editory.

Internet v posledních letech nabízí stále více interaktivních nástrojů a aplikací, které tu více, tu méně útočí na zavedené desktopové programy. Příkladem budiž série článků Davida Antoše Webové kancelářské balíky, aneb sbohem desktope. V následujícím článku se pokusíme podívat na klady a zápory online grafických editorů a odpovědět na otázku, zda i na tomto poli klasickým aplikacím skutečně odzvonilo, nebo zda vůči online aplikací leží v rovině doplňovací, či dokonce mimoběžné.

Graphita

Projekt primárně slouží jako propagace služeb americké společnosti QOOP, která se zabývá tiskem fotografií (mimo jiné na trička, hrnky a podobně). Pro plné využívání programů je potřeba registrace, po jejímž ukončení máte možnost nahrát na hostitelský server až padesát obrázků po až 5 MB. Upload ale dle mého názoru trvá poměrně dlouho (na rozdíl od některých konkurentů potěší alespoň ukazatel přenesených dat).

Po načtení fotografií se objeví samotné prostředí programu. Ovládací lišta má čtyři záložky – Doodle, Caption, Objects a Help. Načítaní jednotlivých prvků je sice ne zrovna nejrychlejší, ale práci nijak značně nebrzdí. K dispozici je poměrně velké množství prvků, které můžete do obrázků zanést (buď tahem jako štětcem nebo metodou drag and drop) – od brýlí a klobouků přes nadpisky a „komiksové“ bubliny až po mýdlové bubliny či mouchy. K dispozici je také tlačítko Zpět a také možnost se jediným kliknutím vrátit k původnímu stavu obrázku. Cílem celé aplikace není žádná seriózní úprava snímků, ale spíše odlehčení či tvorba karikatur (tvůrci programu asi příliš nemají v lásce prezidenta George W. Bushe, neboť většina fotografií, které jsou nabízeny k testu práce s programem, jsou právě jeho). Myslím si, že program lze doporučit jako pěknou legrácku, ale na běžnou práci jej zřejmě příliš neužijete. Spíše souhlasím s Petrem Tumajerem, který ve své recenzi programu říká, že popsaná služba však může být také inspirací pro domácí výrobce, již mohou svoje služby zatraktivnit zavedením obdobných online nástrojů.

Pro aplikaci špatně nevyznívá ani hodnocení brněnské výtvarnice Moniky Vaňkové, která se na našem testu programů podílela: Program je vhodný zejména pro vytváření žertovných snímků, obsahuje ale pouze malé množství efektů, které je možno použít. Není příliš kreativní, omezuje tvorbu na použití předem daných šablon. Klasickou úpravu fotek (prosvětlení, vyostření) neovládá, je ho tedy vhodné použít na již upravené fotografie.

graphita.com

Picnik

Tato beta verze grafického editoru se nechala inspirovat klasickým programem Picasa 2 (co se týče funkcí, stylu, snad i vzhledu). Sedm tvůrců programu (včele s Jonathanem Sposatosem) však tento populární editor a správce fotografii v mnohém překonali. Filosofie je zřejmá – vytvořit nástroj, který je k dispozici stále na Internetu pro úpravu fotografií na velmi vysoké úrovni. Za hlavní výhodu Picniku lze považovat schopnost spolupráce s Picasa web albem, Flickrem či Facebookem. Stačí si jen vybrat fotografii ze svého účtu u výše jmenovaných služeb, začít editovat fotografii a pak ji na server i s popiskem a titulkem vrátit či přepsat starší verzi. Možností, jak dostat fotografii do programu, je samozřejmě více – uploadem z počítače, z url adresy či pomocí zásuvného modulu pro Firefox a IE lze editovat jakoukoli fotografii, kterou na síti potkáte. Velice příjemné je také množství podporovaných formátů – jpg, gif, png,bmp,tga, tif, tiff… Pokud jde o export, máte k dispozici několik možností – buď uložit fotografii na některou ze služeb webových alb, uložení do počítače (podpora jpg, png, tiff, bmp, gif či pdf), poslání e-mailem, tisk nebo výstup jako Flickr slideshow.

Ovládání je jednoduché a přehledné, základní úpravy jako změna velikosti fotografie, výřez, vyrovnávání, redukce červených očí, doostřování, vyladění barev, exponovanosti či kontrastu najdete na kartě Edit. Další záležitosti jako rámečky, převody barevnosti (sépie, černobílá fotografie, tónování, rozostření, záře, …) najdete na kartě Create. Pokud bychom je měli porovnat s Picasa 2, je zde možnost detailního nastavení míry efektu na posuvníku. Myslím si, že zde Picnik vítězí na celé čáře. Jestliže používáte Picasa jen jako grafický editor a nikoli jako správce fotografií, nevadí vám anglické menu a nutnost přenášet fotografie sem a tam, je vhodné zvážit, zda by nestálo zato, produkt společnosti Google nahradit právě Picnikem.

Hodnocení Moniky Vaňkové: Program je velmi sympatický a jednoduchý, dobře se používá. Má sice pouze základní funkce, jako otáčení, doostření či kontrast, ale fotka se mění již během úpravy, takže celý průběh je možné bez zbytečného čekání sledovat, a není tedy obtížné nastavit přesně požadované parametry. Celkově působí příjemně, jak pracovním prostředím, tak funkcemi.

Myslím, že pro obecné a standardní úpravy fotografii je Picnik vítězem našeho testu. Flashové prostředí, rychlá reakce, podpora mnoha formátů a spolupráce se službami webových alb jsou atributy, které v této kategorii nemají zřejmě konkurenci.

picnic.com

Snipshot

K používání této aplikace není potřeba žádná registrace. Fotografie je možno načíst pomocí URL nebo z vlastního počítače. Program umí editovat fotografie až o velikosti 25 Mpx, což možná ne každý uživatel online grafického editoru dostatečně využije.

Aplikace nabízí jen zcela základní možnosti nastavení – jas, kontrast, ostrost, výřez či změnu rozměrů fotografie. Vše navíc probíhá zoufale pomalu (celá aplikace působí jako editor fotografii na starším mobilním telefonu Siemens MC60). Výhodou je návaznost na Flickr a WebShots. Díla je možno uložit do formátů jpg, gif, pdf, psd, png a tif.

Program pro klasickou úpravu fotek. Je jednoduchý a snadno použitelný, jeho velkou nevýhodou je však dlouhá doba načítání jednotlivých efektů, takže to, jak bude fotografie po úpravě vypadat, nelze sledovat průběžně během nastavování hodnot. Utvoření výsledného efektu, jaký si přejete, je tedy zdlouhavé, míní Monika Vaňková, která jej označila za nejslabší z celé testované skupiny.

snipshot.com

Picture2live

Projekt je zaměřen obzvláště na efekty. Jedním kliknutím můžete získat výsledný efekt, který požadujete. Pěkný rámeček, zajímavé rozmazání či změnu barev (celkem 93 efektů, které můžete libovolně kombinovat). Heslo „all on one click“ je mottem celé aplikace. Rychle, jednoduše a pohodlně upravíte svoji fotografii. Tento přístup však nabízí i mnohá úskalí: Dá se tedy říci, že vlastní kreativita autora je značně omezena již vytvořenými modely. Na druhou stranu ale program nabízí slušný výběr těchto schémat a některá z nich jsou velmi zajímavá. Originální dílo s ním však nevytvoříte, říká Monika Vaňková. Pokud však nemáte umělecké ambice, jistě tento program stojí za vyzkoušení.

MySpace, Flickr, Hi5 či Photobucket jsou internetové aplikace, se kterými může Picture2live spolupracovat. Program také umožňuje tvorbu animací či koláží, což není právě obvyklé a dává aplikaci jistý punc nadstandardu. Nevýhodou jsou všudypřítomné reklamní proužky, které jsou jen těžko k rozeznání od ovládacích prvků, což spolu s jistou nepřehledností celého systému vytváří sice dobrý marketingový počin, ale past pro uživatele. Program ale určitě nemusí být špatným řešením (škoda téměř bezpodmínečně nutné registrace), a pokud budete obrněni trpělivostí a pozorností, nemusí být špatnou volbou.

picture2live.com

Fausto

Našedlý editor s designem Photoshopu se zdá být nekorunovaným králem webových grafických editorů. Po nutné registraci dostáváte do rukou nástroj s mírně obtížnějším ovládáním, který má cílovou pracovní skupinu stejnou jako program Photoshop. Můžete otvírat soubory typu jpeg, png, gif, bmp, a tiff. Program podporuje nejen práci s vrstvami, ale i například užívání složek na vlastním účtu. Disponuje také vlastní příponou .fxo. Program pracuje profesionálně a hladce, k dispozici jsou základní efekty, průhledné vrstvy, vkládání textu (škoda jen, že bez háčků a čárek), různé druhy štětců, plechovka, rozmazání či kapátko… Program umí pracovat i s více okny současně.

Co se týče funkcí i vzhledu prostředí, z testovaných aplikací se nejvíce blíží klasickým instalovaným programům. To je sice příjemné, neboť uživatel Photoshopu se nemusí s prostředím příliš sžívat. Na druhou stranu je to vykoupeno poměrně pomalým a těžkopádným během celého systému. Za vysoký nadstandard se tedy v tomto případě platí rychlostí aplikace. Pokud se podaří zrychlit běh a přibude více efektů (filtrů), může jít o jeden z nejambicióz­nějších projektů v oblasti web 2.0.

fauxto.com

Vítěz

Každý z nabízených programů má něco do sebe, a určit vítěze je tak velice nesnadné, zvláště jedná-li se vesměs o beta verze v různé fázi vývoje. Pokud hledáte program, který byste mohli mít vždy po ruce, rychle a jednoduše upravit fotografii, vytisknout ji či uložit, vaší volbou číslo jedna bude zřejmě Picnik.

BRAND24

Hledáte-li však aplikaci, která má suplovat bitmapový editor typu Photoshop, Pain. NET a další, vaše volba padne na robustní Fausto. Lze říci, že online editory mají před sebou velkou budoucnost, obzvláště ve spojení s web alby. Spor o to, zda volit klasický či webový program, zůstává otevřený. Osobně si myslím, že cesta bude ve spojení sil a využití předností obou skupin.

Zvláštní poděkování za článek patří Monice Vaňkové za mimořádnou trpělivost při testování prvních čtyř aplikací.

Používáte online grafické editory?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).