Hlavní navigace

Online kanceláře - hledání nejlepšího přístupu pokračuje

30. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na trhu je k dispozici hned několik online kancelářských balíků, které se snaží co nejvíce zaujmout potenciální uživatele. Co nabízejí nejdůležitější hráči? A leží budoucnost v cloud computing?

Jedním z největších fenoménů současného Internetu je tzv. cloud computing, tedy idea co možná největšího využívání webových aplikací. Internet v tomto modelu představuje mrak poskytující služby a aplikace, ke kterým uživatel přistupuje pomocí Internetového prohlížeče.

Tento model je poměrně kontroverzní, neboť s sebou nese mnohá rizika či sporné otázky. Svá data svěřujete soukromé společnosti, což je vždy poněkud ošemetné, nevíte, jaký je přesný způsob ochrany dat, šifrování, nevíme, co daná společnost s daty dělá, k čemu je využije (i nepřímo), atp. Dále je to problematika omezené funkčnosti oproti instalovaným aplikacím, technické potíže spočívající v omezeních konkrétního prohlížeče či potřeby připojení na Internet. Problém může být také v řešení otázky, co se stane s daty a aplikacemi v případě bankrotu společnosti, která data spravuje.

Na straně druhé jsou zde lákavé možnosti využití. Snadná kooperace při tvorbě projektů, snadný přístup k datům odkudkoli nebo například jednotné uživatelské rozhraní odkudkoli po celém světě nejen z počítačů, ale také například z mobilních telefonů. Cloud computing je výborným řešení například pro korekci textů či psaní vědeckých prací více pracovníky.

online kancelářské aplikace 1

Často řešená otázka bezpečnosti je poměrně zajímavá. Například podle zprávy společnosti Google: Cloud computing může být mnohem více bezpečný než ukládání dat na váš vlastní pevný disk,… Samozřejmě víme, jak důležitá jsou pro naše uživatele jejich data a bereme naši odpovědnost za ně velmi vážně.. To může být skutečně pravda pro velkou většinu bezpečnostních řešení, která jsou dělána „na koleni“. Jistě oproti vysoce profesionálním systémům zabezpečení nemá asi Google navrch, ale uvažme, kolik běžných uživatelů pravidelně zálohuje, má nainstalovaný stále aktuální software, antivirové systémy a kvalitně nakonfigurovaný firewall. Pro běžného uživatele může být opravdu například Google Dokumenty relativně nejbezpečnější místo na uložení dat.

Na druhé straně nelze brát na lehkou váhu ani fakt, že Google má se svými Dokumenty bezpečnostní problémy. Po nechtěném sdílení se nyní objevila informace o dalších třech bezpečnostních chybách.

online kancelářské aplikace 2

Relativně nejjednodušší řešení, které může být konkurencí ke cloud computingu, mohou být například FTP servery s SSH přístupem, v kombinaci s portable kancelářským balíkem přenášeným na USB klíčence, která bude chráněná proti zápisu. V zásadě tak získáte plně funkční kancelářské aplikace a zabezpečený přístup ke společným datům. Pro týmovou práci je možno použít například wiki běžící na vlastním serveru. V tomto kontextu tak lze říci, že hlavní výhoda online aplikací je především v pohodlnosti, nikoli v reálné síle celého řešení.

A právě o hledání co nejpohodlnějšího a nejefektivnějšího řešení (spojeného pochopitelně s marketingem) je následně soutěž o uživatele mezi jednotlivými poskytovateli. V následujícím textu se zaměříme spíše na obecné myšlenkové základy služeb tří velkých hráčů na trhu s online aplikacemi – Google, Zoho a Ulteo. Každý z nich se snaží vyrazit svou cestou za uživatelem a každý přináší zcela jinou představu o tom, co uživatel vlastně potřebuje. Nejde o představení funkčnosti jednotlivých služeb ani o vyčerpávající seznam všech poskytovatelů.

Google Dokumenty

Google staví svou službu na dvou fundamentálních přístupech. Tím prvním je integrace do všech ostatních služeb do co nejjednotnější prostředí. Uživatel by z hlediska ovládání neměl vnímat velký rozdíl mezi přechodem od jedné služby k druhé. To je pro Google velice výhodný přístup, neboť reflektuje velké množství uživatelů. Ti začnou u nějaké aplikace a postupně se dostávají k dalším a dalším.

Druhým stavebním pilířem je myšlenka, že uživatelé na webu obvykle nepotřebují tvořit dokumenty s velkým množstvím formátovacích prvků nebo text vysázet do nějaké výsledné podoby. Důležité je, aby aplikace byla co nejrychlejší a nejpohodlnější. Nabízí se především základní funkce a možnosti týmové spolupráce.

Google se nesnaží o čistě cloud computing přístup. Předpokládá, že nějaké další pokročilé úpravy (například závěrečné vysázení textu, dodání větších obrázku atd.) provede uživatel v klasickém offline prostředí.

Zoho Office

Asi nejrobustnější balík kancelářských aplikací je založen na co nejkomplexnějším přístupu k uživateli. Snaží se nabídnout řešení „vše v jednom“ především v oblasti projektového řízení, správy úkolů, pokročilé týmové kooperace. Uživatel by měl dostat k dispozici vše, co by mohl potřebovat, a to včetně většiny vyšších funkcí, dostatek komunikačních a organizačních prostředků, aby mohl řídit velké projekty, které nemohou stát na bázi domluvy dvou nebo tří lidí (já napíšu text, ty mi ho opravíš a někdo třetí dodá obrázky).

Jedná se o klasické B2B řešení se vším všudy. Za výborné funkce a silné nástroje ale musíme zaplatit. Zoho Office jsou výrazně pomalejší a těžkopádnější. Rozhodně nejsou vhodnou náhradou za poznámkový blok nebo na výrobu letáků pro oslavu narozenin, ale pro velké a náročné řešení se hodí výborně. Nabízí nástroje k online konferencím, správy osob, CRM systém…

Web Office Suite

Projekt Ulteo si dal za cíl pomocí Javy vybudovat kompletní online kancelářský balík se všemi funkcemi, které nabízí OpenOffice.org. Uživatel tedy dostane maximálně robustní řešení se všemi funkcemi, které běžně od kancelářského balíku požadujeme. Nepředpokládá se tedy potřeba nějakého offline kancelářského balíku a není ani nijak omezena funkčnost celého konceptu. Uživatel za tuto možnost musí poměrně draze zaplatit, jak bývá u Java aplikací zvykem, dlouhou prodlevou při spouštění.

Stejně jako ostatní se snaží i Ulteo o kooperaci uživatelů. Tentokrát je možno sdílet nikoli pouze dokumenty, ale rovnou celá pracovní prostředí, jelikož Ulteo se v poslední době zaměřuje na online pracovní plochy a jejich kooperaci. Podobný přístup volí také například známější ThinkFree.

Kudy povede cesta?

Predikovat jakékoli trendy v oblasti internetových technologií je až na výjimky (poroste počet IPv6 atp.) velice složité. Počet uživatelů online aplikací neustále roste, a tak asi není důvod, proč by se měl tento trend nějak zpomalit či zastavit. U většiny uživatelů obvykle vítězí parametry jako je jednoduchost a cena, u firem se k nim přidává bezpečnost či garance přístupu. Jistě, funkční rovina je velice důležitá, ale osobně si myslím, že více než 90 % uživatelů by funkčně Zoho Office více než dostačoval.

BRAND24

Větší šance online aplikacím dávají také technologie, jako například Prism. Ta představuje jednoduchý způsob, jakým spouštět služby přímo z plochy počítače velice rychle a navíc vám nepřekáží žádné navigační lišty či adresní řádek. Do karet podle všeho hraje online aplikacím také Gears, tedy program, který umožní používat aplikaci offline a její obsah zaslat na Internet až ve chvíli připojení. Podle všeho se cesta vývoje bude pohybovat někde v neúplných cloud computing řešeních.

Vítězem se stane ten, kdo kromě nejlepšího marketingu dokáže nejlépe odhadnout hranici mezi funkčností a rychlostí. Zatím se zdá, že má navrch Google. Mě osobně se ale více líbí Zoho, které bohužel nepodporuje češtinu. A komu dáváte přednost vy?

Kterému řešení dáváte přednost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).