Hlavní navigace

Online zodpovědnost

11. 7. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V uspěchané online době vystupuje stále více do popředí "zodpovědnost za aktivity uživatelů". Firma X zprostředkuje někomu server (nebo přístup k serveru), na kterém uživatel Y provede něco, co se nelíbí uživateli (nebo firmě) Z. Pro Z je jednodušší něco podniknout proti jasně definovanému X, než proti (polo-)anonymnímu Y. A začíná kolotoč. Pořád není vyřešeno jak by tahle "nepřímá zodpovědnost" měla fungovat a kdo by se měl komu za co zodpovídat. A bude se to muset řešit.
V uspěchané online době vystupuje stále více do popředí „zodpovědnost za aktivity uživatelů“. Firma X zprostředkuje někomu server (nebo přístup k serveru), na kterém uživatel Y provede něco, co se nelíbí uživateli (nebo firmě) Z. Pro Z je jednodušší něco podniknout proti jasně definovanému X než proti (polo-)anonymnímu Y. A začíná kolotoč. Pořád není vyřešeno, jak by tahle „nepřímá zodpovědnost“ měla fungovat a kdo by se měl komu za co zodpovídat. A bude se to muset řešit.

Comicsové vydavatelství Marvel podalo žalobu na tvůrce online hry City of Heroes za to, že umožňuje hráčům, aby si vytvářeli postavy, které jsou podobné existujícím superhrdinům od Marvela, a tím porušují jeho autorská práva. Soud dosud nerozhodl (i když několik bodů obžaloby rovnou zamítl). Pochopitelně pokud si „sestrojíte“ postavu, která je hodně zavalitá a dáte jí zelenou kůži (to celé je práce na necelou minutu), tak musí připomínat Hulka (pokud jí dáte oranžovou kůži, tak musí připomínat „The Thing“ z Fantastické čtyřky). Hra City of Heroes skutečně umožňuje, aby hráči vytvářeli postavy, připomínající postavičky od Marvela. Totéž „umožňuje“ také jakýkoliv 3D modelovací program a koneckonců také krabice pastelek. Bude Marvel podávat žalobu na Koh-I-Noor?

Jsem moderátorem jednoho nejmenovaného diskusního podtématu na nejmenovaném diskusním serveru. Nic zásadního z toho pro mě nevyplývá a většinou na to po pár měsících vždycky zapomenu. Nedávno tam vznikl jistý diskusní klub, kde se objevují fotografie jisté nejmenované slečny (oblečené, byť občas spoře) a bizarní komentáře k nim. Je zřejmé, že nejde o tajně pořízené fotografie a že slečna věděla, že je fotografována (a nevadilo jí to).

O tomto klubu jsem se dozvěděl díky skutečnosti, že mi jistý uživatel napsal soukromý vzkaz. Nejdříve s textem „Řekl bych, že tohle chlapci už trochu přehánějí“ a následně s vysvětlením: Dotyčná je prý jeho přítelkyně, o klubu neví, ale kdyby o něm věděla, tak by se jí rozhodně nelíbil a provozovatel serveru by z toho prý měl problémy. Proto bych ho měl smazat.

To jsem samozřejmě zdvořile odmítl, ale raději jsem o tom informoval provozovatele, kdyby na těch výhrůžkách přece jen něco bylo. Vzhledem k efektivnosti našich soudů je samozřejmě extrémně nepravděpodobné, že by z toho provozovatel serveru mohl nějaké problémy mít, ale čistě teoreticky:

Dejme tomu, že by onen uživatel nejdříve prokázal, že je skutečně přítelem oné slečny a že slečně ty fotografie opravdu vadí… Hm, to by asi nestačilo. Takže dejme tomu, že by se slečna o těch fotografiích dozvěděla (rozešla se s přítelem, kvůli jehož hlouposti se zřejmě dostaly na Internet) a pak by si stěžovala provozovateli serveru. Ten by po pečlivém uvážení mohl dojít k názoru, že práva slečny by mohla být porušována a on by z toho mohl teoreticky mít právní komplikace, a klub by odstranil. Fotografie slečny by se začaly okamžitě objevovat v jiných klubech. Provozovatel by je občas mazal. Všechny by je nikdy nesmazal. A co dál? Zrušit server???

BRAND24

Ale jak jsme viděli nedávno (Grokster), dneska je možné všechno. Blogger Radim Hasalík si koneckonců stěžuje na to, že v záhlaví této diskuse je jeho animovaná hlava. I když mu bylo slušně vysvětleno, že jde o náhodnou podobu a je to hlava Robbieho Williamse.

A ještě „taková pěkná tečka“ za mou minulou glosou o BBC: Pilotní díl druhé série komediálního seriálu The Mighty Boosh nabídne BBC oficiálně ke stažení zdarma na svém webu týden před jeho televizní premiérou, protože očekává, že se tím zvýší jeho televizní sledovanost! Tomu říkám experiment…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je víceméně nezávislým publicistou, překladatelem, programátorem, skladatelem a tak podobně.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).