Hlavní navigace

Názor k článku Opera Unite je starý příběh o znovuvynalezení kola od architekt_ - Já jen konstatuji, jak to chodí. Na posílání...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 6. 2009 18:33

    architekt_
    Já jen konstatuji, jak to chodí. Na posílání desítek MB mailem mám stejný názor jako vy, ale lidi to prostě dělají.

    Posílání souborů přes IM si s NATem poradí stejně jako Unite (přes veřejnou proxy), v tom se neliší. Ale z uživatelského hlediska jeposlání souboru přes IM jednodužší než nějaké sdílení přes Unite.

    Opera s technologíí Unite, která umožní nasdílet obsah disku a protunelovat ho přes firewall, je extrémní bezpečnostní riziko. Je to trojský kůň, kterého dříve nebo později někdo zneužije. Nejde ani tak o to, že je to zatím mladá nevychytaná technologie, ve které se skrývá potencionálně mnoho bezpečnostních děr, časem to jistě bude použitelné. Problém je v tom, že běžní lidé si neuvědomují rizika. Jistě se najde spousta lidí, kteří si spolu s fotkami z dovolené veřejně nasdílí celý disk. Vzhledem k tomu, že pro pracovní využití je Unite nepotřebné, nikdo nebude investovat do zbytečných bezpečnostních školení a Opera se tak ve firemním sektoru jen zařadí do skupiny nežádoucích programů.

    Posledním odstavcem bylo myšleno například to, že kdo programuje v JS pravděpodobně má lokálně nainstalovaný nějaký, z bezpečnostního hlediska ověřený, webserver, nebo pro něj nebude problém si ho zprovoznit. Pokročilejší uživatel také na přímé sdílení souborů zvolí SFTP, nebo využije nepřímých služeb jako Rapidshare ap.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).