Hlavní navigace

Operátor Skylink je bez HD kanálů Novy, díky bohaté nabídce ho to však neporazí

15. 8. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Bez programů Novy s vysokým rozlišením byl vloni i největší kabelový operátor UPC Česká republika. Jednání byla tehdy dovedena do úspěšného konce po půlroce.

Skylink přišel o základní kanály Novy v HD kvalitě

Mediální skupina Nova ve středu úderem čtrnácté hodiny přestala poskytovat satelitnímu operátorovi Skylink vysílání svých stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV), které byly umístěné v jeho základní nabídce. V relativně stručném oficiálním vyjádření o tom informovala novináře mluvčí Novy Anna Suchá. Se společností Skylink jsme se nedohodli na spolupráci týkající se distribuce HD kanálů. K jejich vypnutí došlo ve středu 12. srpna 2015 ve 14h. Naše HD kanály nadále nebudou zahrnuty v nabídce Skylinku, napsala Suchá. HD distribuce ve Skylinku byla dočasně nahrazena SD vysíláním.

Tuto skutečnost serveru DigiZone.cz potvrdil i Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, která satelitní službu Skylink provozuje. Glisník doufá, že jednání s mediální skupinou Nova budou pokračovat a klienti se HD kanálů v nabídce největší české satelitní služby opět dočkají. Proč k přerušení distribuce došlo, nechtěl šéf Skylinku specifikovat s tím, že by to budoucím jednáním mohlo uškodit. Divákům, kteří nechtějí přijít o atraktivní obsah ve vysokém rozlišení na kanálech Nova, Nova Cinema a Fanda, doporučujeme začít využívat služby některého z operátorů nabízejících HD kvalitu, uvedla doslova Anna Suchá.

Lukáš Polák: Nova nečekaně přerušila distribuci HD kanálů pro satelitního operátora Skylink

Nova Sport 2 odstartuje 5. září – s UFC, NBA i ragby

Nova Sport 2, chystaný tematický kanál mediální skupiny Nova, o němž už vás server DigiZone.cz informoval včera a který odstartuje v sobotu 5. září, má dát prostor především sportům, které si v posledních letech získaly popularitu v zahraničí, ale na obrazovky se prozatím nedostaly. Nova prozradila, že druhý sportovní kanál nabídne například bojovou ligu Ultimate Fighting Championship (UFC), která se divákům v České republice mohla zapsat do paměti především díky Rondě Rousey, která si zahrála mimo jiné v posledních dílech Postradatelných a Rychle a zběsile.

Nova Sport 2 má nabídnout také NBA. Nova tak upřesnila v tiskové zprávě ligu, o níž včera v reportáži Televizních novin mluvila pouze obecně. Chystaný sportovní kanál Novy tak bude jedním z velkých lákadel tiskové konference k podzimnímu programovému schématu, která je naplánovaná na 26. srpna. Dosavadní Nova Sport, nově Nova Sport 1, bude nadále orientována především na mainstreamové sporty s účastí českých sportovců, zaměří se mimo jiné na NHL v čele s Jaromírem Jágrem a dalšími českými hvězdami, Wimbledon s Petrou Kvitovou či Tomášem Berdychem, celou sérii ATP Tour s Radkem Štěpánkem či Lukášem Rosolem nebo fotbalovou Evropskou ligu s předpokládanou účastí českých klubů.

Lukáš Polák: Nova Sport 2 odvysílá disciplíny, které nemají v Česku prostor. Nabídne i zápasy UFC

Lukáš Polák: Nova Sport 2 odstartuje 5. září, nabídne basketbal, šipky i ragby

Lukáš Polák: Nova překvapila další tiskovou konferencí, odhalí projekt Nova Sport 2

Lukáš Polák: Nova Sport 2 zveřejnila program na první dva dny, vysílání zahájí přímým přenosem ragby

Milionová pokuta pro UPC potvrzena

Městský soud v Praze se přiklonil na stranu Českého telekomunikačního úřadu (ĆTÚ), který před dvěma lety udělil největšímu kabelovému operátorovi, společnosti UPC Česká republika, pokutu ve výši jeden milion korun za to, že zvýšil cenu za používání modemu, začal požadovat platbu za využití set-top-boxu a dále zdražil měsíční cenu za poskytování internetu, aniž by účastníky informoval o jejich právu ukončit smlouvu bez sankce ke dni nabytí účinnosti této změny. Regulátor o tom informuje v aktuální Měsíční monitorovací zprávě.

Operátor se v žalobě bránil argumentací, že nejde o zhoršení postavení účastníka, pokud ten (při zachování poměru cena/výkon) dostává několikrát vyšší rychlost připojení za mnohem nižší cenu. Podle rozsudku tato argumentace neobstojí. Nelze totiž automaticky předpokládat, že všichni zákazníci preferují rychlost připojení nad jeho cenou, a tedy obhajovat jednostranné zvýšení ceny s poukazem na případný nárůst rychlosti,zdůvodnil telekomunikační úřad. Změna se konkrétně týkala produktu UPC Fiber Power 10, který byl změněn na UPC Fiber Power 30.

Lukáš Polák: Soud potvrdil milionovou pokutu, kterou dostal před dvěma lety operátor UPC

Stručně

Nová satelitní služba Antik Sat, kterou bude provozovat na území České republiky a Slovenska košická společnost Antik Telecom, si zajistila kapacitu na družici Eutelsat, pozice 16 stupňů východně. Kdy produkt progresivní telekomunikační firmy odstartuje, ale zatím není veřejnosti stále známé.

Lukáš Polák: Antik Sat si zajistil kapacitu pro své programy. Kdy službu spustí, neprozradil

Lifestylový kanál Food Network věnovaný výhradně vaření začne vysílat od úterý 1. září v češtině. Diváci se tak mohou těšit na menu v podobě celosvětově oblíbených receptů, kulinářských soutěží či zábavného vaření s celebritami.

Lukáš Polák: Food Network začne vysílat v češtině už za necelý měsíc, v úterý 1. září

Přibližně čtvrtina klientů satelitního operátora Skylink ještě nemá k dispozici přijímač (set-top-box, případně televizor) pro sledování programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V rozhovoru pro server Parabola.czto uvedl Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která tuto službu provozuje.

Lukáš Polák: Skylink se připravuje na vypnutí kanálů v SD rozlišení, čtvrtina klientů ale nemá HD box

Satelitní operátor freeSAT nabídne od 7. září jako první služba tohoto typu v České republice ve své nabídce tematický kanál Sport 1 HD. Dalšími programy, které se v nabídce satelitní služby objeví, budou Šlágr TV, Jednotka HD – první okruh Rozhlas a televize Slovenska – a TV Lux.

Lukáš Polák: freeSAT zařadí jako první satelitní služba Sport 1 HD, nabídne i Šlágr TV

Hybridní širokopásmové televizní vysílání označované zkratkou HbbTV už je částečně dostupné i pro diváky, kteří mají sice modernější televizor, jenž tuto technologii podporuje, ale nemají ho připojený k internetu.

Lukáš Polák: Česká televize začala lákat na hybridní vysílání i diváky nepřipojené k internetu

BRAND24

Francouzský veřejnoprávní rozhlas vypne do konce letošního roku vysílání v pásmu středních vln, které byly pro poslech rádia populární v minulosti a využívaly se před vstupem stanic do FM rozsahu. Do konce roku 2016 pak bude ukončeno šíření signálu v pásmu dlouhých vln.

Lukáš Polák: Francouzi ukončí vysílání na původních rozhlasových pásmech, ušetří miliony eur

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).