Hlavní navigace

Operátoři nechtějí platit za sport, který nebyl. Fotbal přijde o velké peníze

13. 7. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jeshoots.com/Pexels.com
Koronavirus Covid-19 zastavil na několik měsíců také sportovní svět. Z opuštěných stadionů tím pádem nebylo co vysílat. Někteří držitelé sportovních práv ale přesto chtějí peníze i za neodvysílané přenosy.

Sportovní organizace a kluby chtějí za vysílací práva na prestižní utkání čím dál více peněz. Do soutěže tradičních televizních stanic navíc vstoupily internetové streamovací služby, které neváhají přeplácet svou konkurenci obrovskými částkami.

Na jaře letošního roku ale prakticky všechny soutěže zastavil koronavirus a následná preventivní opatření proti jeho šíření. Nevídané pozornosti se díky tomu dočkala běloruská fotbalová liga, která se hrála jako jediná.

Vzhledem k mnoha nedohraným ligovým ročníkům operátoři odmítají platit vysílací poplatky. Logicky poukazují, že žádné živé přenosy nebyly. Sami řešili problémy na několika frontách: čím zaplnit vysílací čas, jak vyřešit nasmlouvané reklamní bloky a jak tlumit nespokojenost svých klientů-diváků a sportovních fanoušků. 

Sportovní život se postupně rozjíždí, ačkoliv se koronavir nezdá být v žádném případě poražen. Celé dění kolem vysílacích práv má i nečekané vedlejší důsledky, například výpadky v nabídce zcela jiných žánrů pořadů, než je sport. 

Francouzský operátor Canal+, který prostřednictvím dceřiné M7 Group ovládá český a slovenský Skylink, například přenáší zápasy dvou francouzských nejvyšších soutěží: Ligue 1 a Ligue 2. Společně s katarskou společností BeIN Sports oznámil organizátorovi soutěží LFP, že uhradí poplatky pouze za odehrané a odvysílané zápasy k 30. dubnu 2020. 

Profesionální fotbalová liga by tím mohla přijít až o 243 milionů eur z celkové sumy za roční kontrakty s oběma společnostmi. Ty jí měly vynést 726,5 milionů eur. Od další sezóny až do roku 2024 si majoritní práva zajistila španělská skupina MediaPro. Ta už předem avizovala, že si vyhrazuje právo neplatit za neodehrané zápasy. „Ale lepší by bylo, kdyby se hrálo a my zaplatit mohli,“ podotkl spoluzakladatel Jaume Roures. Canal+ si pouze zajistil (sublicencí od BeIN Sports) práva na dva zápasy Ligue 1 z každého kola. V odborném tisku bylo opakovaně zmiňováno, že Canal+ se hodlá zaměřit spíše na e-sporty.

V Německu se skupina Discovery rozhodla vyvázat ze smlouvy uzavřené s organizátorem dvou nejvyšších fotbalových soutěží DFL. Uplatnila klauzuli o „nepředvídaných okolnostech“. Smlouva byla původně uzavřena na čtyři hrací období počínaje sezonou 2017/18, končící řádným dohráním sezóny 2020/21. Pokrývala vysílání zápasů v Německu na kanálu Eurosport. Skupina Discovery zároveň poskytla tato práva v roce 2019 formou sublicence streamovací platformě DAZN. 

Zápasy Bundesligy budou podle dobíhající smlouvy vysílány zbylými smluvními partnery, kterými jsou pro živé přenosy hlavní partner Sky Deutschland a také platforma DAZN. Souhrny a sportovní studia stále vysílají veřejnoprávní ARD i ZDF. Diváci německého Eurosportu však o zápasy Bundesligy přicházejí.

A německá fotbalová liga se musí rozloučit se 150 miliony eur, které už jí Discovery nezaplatí. 

Po proběhlé aukci vysílacích práv na další čtyři období (2021/22 až 2024/25) situace doznala mírných změn. O živé přenosy Bundesligy se tu sice opět dělí placené Sky Deutschland a DAZN, nicméně práva na volné vysílání devíti zápasů si ve zmíněné aukci pojistila ProSiebenSat1 a k vidění budou na Sat.1. Veškeré živé přenosy 2. Bundesligy zůstávají v nabídce placené Sky Deutschland. 

I streamovací platforma DAZN vydala prohlášení podobné těm od ostatních operátorů, že neuhradí poplatky za nedodané živé přenosy. V jednání jsou rovněž slevy či vratky již zaplacených poplatků v poměrně značné výši, a to směrem k oběma hlavním vysílatelům.  

V Itálii drží vysílací práva na nejvyšší fotbalovou ligu Serie A italská součást skupiny Sky – Sky Italia. Opět stejný scénář: operátor oznámil pozastavení úhrady části poplatků ve výši 130 milionů eur z celkového více než dvoumiliardového kontraktu, končícího příští rok. Za všechny odehrané (a odvysílané) zápasy řádně zaplatil. Za zápasy neodehrané po přerušení všech soutěží kvůli nezbytným opatřením pro ochranu veřejného zdraví (a tedy neodvysílané) k úhradě nedojde.

Italská top fotbalová liga ovšem s něčím takovým rozhodně nesouhlasí. Na operátora vlastněného americkým Comcastem poslala právníky. LNPA mu jako poslední termín k úhradě stanovila 12. červenec 2020. Pokud peníze nedostane, hrozí mu úplným přerušením spolupráce, a tím i dalších přenosů. Financí se chce domoci také prostřednictvím návrhu k milánskému soudu. Ve hře zatím není povinnost okamžitého uhrazení dlužné částky, operátor se může do 40 dnů odvolat. 

Operátor sice neobdržel smluvně ošetřené živé přenosy, na druhé straně pořádající organizace musely přijmout veškerá hygienická a zdravotní opatření a čelí tak silnému poklesu příjmů. I v případě, že se některá utkání už konala, odehrávala se bez účasti publika a klubům tím vzniká další výpadek příjmů za nevybrané vstupné. 

Podle italských zdrojů sice existuje určitý prostor k mimosoudní dohodě, spíše však všechno směřuje k přerušení spolupráce. Za Sky Italia poskytl agentuře ANSA vyjádření výkonný ředitel Maximo Ibarra: „Nabídli jsme spoustu řešení, na která jsme od protistrany nedostali žádnou odpověď.“

Fotbalová liga na to zareagovala prohlášením svého výkonného ředitele Luigiho De Sierva: „Ačkoliv dveře k dialogu se Sky stále zůstávají otevřené, liga vždy zdůrazňovala, že lhůty splatnosti stanovené ve smlouvách jsou prioritou“. Ani slovo o neodehraných zápasech, naopak přímé odmítnutí požadavku protistrany na slevu v případě pokračování sezóny.

A nakonec opět Sky, tentokrát jako hlavní vysílací partner anglické Premier League. Tady, na rozdíl od kontinentální Evropy, už obě strany dospěly k dohodě. Za tříměsíční výpadek živých přenosů vyplatí Premiere League všem svým mediálním partnerům zpět 330 miliónů liber. O něco více než polovinu obdrží Sky Sports (170 milionů liber). Sky Sports zároveň přistoupila na dohodu, která umožní klubům v Premiere League odložit tuto platbu až na sezónu 2021/22.

Podobné napětí kolem sportovních práv není jen kolem „velké ligové pětky“, problém je v podstatě celosvětový. Brazilská skupina Globo například nechce uhradit FIFA více než 90 milionů dolarů.

V Nizozemsku je známá „daň z Eredivisie“, přezdívka pro distribuční poplatky účtované za zařazení sportovních stanic z rodiny Fox Sports do nabídky satelitních a kabelových společností. Eredivisie je název nejvyšší holandské fotbalové ligy, která před lety vytvořila svou servisní společnost držící práva na fotbalové přenosy a provozující televizní stanici. Postupně tuto servisní firmu ovládl americký Fox. Kanály Fox Sports vysílají nejen holandskou ligu, ale také třeba německou. Podstatou rafinovaného obchodního modelu je, že distributoři neplatí poplatky za zařazení Fox Sports jen za ty zákazníky, kteří si tyto stanice předplácejí, ale hradí je za každého klienta. Jinými slovy, čím větší operátor, tím více peněz Eredivisie inkasuje.

BRAND24

Na konci července končí smlouva mezi největším nizozemským kabelovým operátorem VodafoneZiggo a provozovatelem Fox Sports. VodafoneZiggo je jediným operátorem, který ještě na model účtování zavedený v roce 2016 nepřešel. Nyní by měl platit 2,60 eura měsíčně za každého svého klienta. Jenže operátor má 3,9 milionu zákazníků, kdežto programy Fox Sports si jich předplácí jen 350 tisíc.

Při platebním modelu požadovaném provozovatelem stanic by musel hradit více než 100 milionů eur ročně za produkt pro minoritní klientelu. Toto VodafoneZiggo zcela rezolutně odmítá: nehodlá platit obrovskou částku za něco, co 90 procent klientů nesleduje. A zatím to vypadá, že v lepší pozici bude VodafoneZiggo. Podle nejnovějších zpráv Eredivisie ustoupí. Bude ovšem muset najít další zdroje příjmů. Jak upozorňují nizozemská média, servisní společnost je navzdory obchodování s lukrativními sportovními právy hluboce ztrátová – a to znamená i potíže pro celou ligu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).