Hlavní navigace

Názor k článku Opomíjet starší diváky je chyba, říká bývalý šéf zábavy na Nově od Josef Doležal - Obsáhlý článek, který bohužel nenabízí žádné řešení "programu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 11. 2010 0:36

    Josef  Doležal
    Obsáhlý článek, který bohužel nenabízí žádné řešení "programu pro důchodce".
    Pár reakcí k názorům předchozích pisatelů:
    - Patřím k důchodcům, kteří zacházení s PC či internetem považují za nutnost už od osmdesátých let, ačkoliv mne znalost např.HTML kódu nikdy neživila.
    - Rozhlasový přijímač roky nevlastním, výjimečně si pustím internetové rádio (většinou zahraniční). Nepovažuji to za jakoukoliv "zaostalost". Informací mám už léta dost v jiných zdrojích.
    - Neposlouchám dechovku ani cimbálku, ačkoliv jsem v dětství hrával velmi dobře na housle.
    - U televize jsem ještě nikdy neusnul, třebaže ji mohu sledovat i z postele.
    - Nezastávám názory José Brtníka. Některé Dietlovy seriály, byť s určitou dávkou "režimního koření" jsem sledoval se zájmem, zatímco posledních 20 let už si ze seriálů málokdy vyberu nějaký zahraniční, z českých mne nezaujal ani jediný. Nikterak se mi nestýská po pořadech ORF, které jsem mohl sledovat v období 60.-80.let. Rád bych si připomenul pořady třeba s M.Horníčkem, ale i Vl.Dvořákem nebo hudební produkci Vlacha. "Nevyrůstal jsem" přitom ani na Matuškovi nebo Gottovi i když si oba rád připomenu, ale na Beatles a Beach Boys.
    - Nepatřím do skupiny zarytých "komunistobijců", ačkoliv jsem od r.1948 synem osoby, veřejně označené za nepřítele pracujícího lidu a zbavené občanských i hlasovacích práv. Komunistické heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám", mi však v posledních desetiletích připadá ve společnosti mnohem více "přítomné", než v éře komunistů. Nijak mne neirituje sledování 50 let starých filmových týdeníků. Zato jakkoliv krátké náhodné shlédnutí "dnešní propagandy" mne dost pobuřuje.
    - Tzv. programy pro mladé mi ve většině připadají "ubíjející a nic neříkající". V nich předkládané vzory bych si ani v mládí rozhodně nevybral za své.

    Jsem vděčný osudu, že mi dopřál kvalitní vzdělání, doplněné jazykovými znalostmi, díky čemuž dodnes studuji spousty materiálů, které už léta objevuji na netu. Nepovažuji se za člověka, ovlivněného komunisty jen proto, že jsem žil v době jejich vlády. Podobné názory považuji za urážející a zcela neobjektivní, stejně jako dělení důchodců na "komunisty a nekomunisty dle jednotného vzoru". Často je však slýchávám z úst těch, co se rádi ohánějí "svojí demokracií".
    Televizní program, zaměřený "na důchodce", není zlý nápad, ve zdejších podmínkách ale nejspíš neosloví "cílovou skupinu". To by si výběr programů i jejich tvorbu museli dělat významnou měrou sami důchodci. Ale kdo jim v dnešní době dá šanci? Vždyť mnozí mají už před padesátkou problém najít odpovídající zaměstnání a nálady proti zaměstnávání důchodců jsou do podvědomí společnosti zasouvány stejně často, jako zprávy o přečerpání důchodového účtu. Přitom i on byl "od sametovky" často tunelován .....
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).