Hlavní navigace

Názory k článku Opomíjet starší diváky je chyba, říká bývalý šéf zábavy na Nově

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2010 7:44

    bez přezdívky
    šéf zábavy na Nově. Kdysi šla na Nově fantastická soutěž Riskuj. Od té doby jsem našel jenom jednu lepší, bohužel na zahraniční televizi. A skončila proto, protože se na ní nedívali mldí diváci. Přidtom měla výbornou sledovanost. Bohužel od starších.
  • 16. 11. 2010 12:30

    Ivan Rössler
    Už tři roky šéfem zábavy nejsem. Riskuj s Janem Rosákem nezaniklo mým přičiněním. Dokonce jsem na poslední podobě Riskuj poměrně dost intenzivně spolupracoval.
  • 16. 11. 2010 8:00

    bez přezdívky
    Nevěřím mu ani slovo. Respektive bych prosil rozdělit starší na komunisty a nekomunisty. Respektive pokud myslí vysíláním pro starší, zavádění nějakých majorů Zemanů apod. Tak to ať raději vysílají pro mladší...
  • 16. 11. 2010 12:32

    Ivan Rössler
    Škoda, že mi nevěříte. A mladí komunisti Vám nevadí? Ostatně jsou v parlamentu, na rozdíl od těch starých, kteří jsou v parlamentu za jiné strany.
  • 16. 11. 2010 17:18

    bez přezdívky
    Tak těch mladých zase tolik není neboli ti jsou mi fuk. Tady jde o díla a produkci těch starých. Proč o tom mluvím... Schvalně jsem se podíval na Barrandově na kus Zemana... Vydržel jsem to asi 20 min. Kdo tvrdí, že jde o obyčejnou detektivku jen v jakémsi prostředí, tak prostě lže. To je naprosto účelová a šílená propaganda. Normálního a detektivního na tom není zhola nic. Tak a v tomto kontextu si tak nějak nedovedu představit vylovit nějakou zábavu pro starší, prostě nedovedu, to by se snad musely překládat staré pořady z ARD nebo nevím z čeho... Tedy vždy se to zde dělilo na ty, co poslouchali Rolling Stones a na ty, co poslouchali Vondráčkovou. Takže jistě, starší jsou ekonomicky silnější a jistě je jich víc a jistě mají právo na své programy. Ale problém je, že pro jedny je třeba rádio Beat a pro druhé je rádio Blaník. Prostě obrovský rozdíl. No a já jen projevuji zcela opodstatněnou obavu v tom, že je podle mého názoru velice vysoká pravděpodobnost, že pokud se něco vyrobí, bude to zase jen pro ty druhé. Pokud je mi známo, tak pí Bohdalová například také patřila k agentům StB. Sice se to nějak omlouvalo a vysvětlovalo mediálně v tom směru, že jí nějak brutálně vydírali v souvislosti s nemocí jejího otce nebo něco takového a že v podstatě neměla na výběr. Nic méně byla tam. Neříkám, že toho neudělala pro kulturu spoustu, to rozhodně ano, jak vynikající výkony v různých filmech tak namluvené všelijaké pohádky atd. Ovšem, že bych byl zrovna zvědavý na zábavu s ní, tak to tedy, ale doopravdy nejsem a to ani trochu. Takže asi tak. Prostě já nějak na tu československou televizi žádné růžové vzpomínky nemám, koukat se na to nedalo. A to doopravdy je mi milejší ARD, když tam pustí třeba rockoperu Tommy od The Who. Takže raději bych snad viděl třeba staré zahraniční filmy a koncerty, které nám díky železné oponě utekly, nežli nějaké soudruhy z československé televize v jakémsi jiném kabátě. Takto to bylo myšleno. Nijak méně a nijak více. A Nova není televize, které bych zrovna věřil, že je schopna udržet si zdravý odstup nebo minimálně neutralitu. Není. Takže asi tak.Pro prachy udělají všechno.Jsou konec konců komerční stanicí, že. Takže pokud většina starších diváků bude chtít přesně to, co je naučili komunisti v československé televizi, tak přesně to dostanou. A pak promiňte, ale bolševismus tady byl dost dlouho na to abych ho měl plné zuby ještě 20 let po revoluci a nemusel se na to koukat znovu ještě v televizi. Takže račtě prominout, ale to fakt raději budu sledovat něco pro mladé...
  • 16. 11. 2010 8:59

    jimmy1
    Musím jenom souhlasit. Stále se mluví o rostoucí populaci důchodců a tím i tedy větší procento sledovanosti starší generace.

    Co myslíte, že důchodce dělá ? Chodí na diskotéky nebo do čajoven ? Ani jedno, sedí doma a kouká na TV. A to skoro v jakýkoliv čas. Jsou to právě oni, jenž mají zaplou TV ( i když třeba u ní spí).
    Píšu z vlastní zkušenosti, moji i manželčini rodiče jsou v důchodu.
  • 16. 11. 2010 11:20

    bez přezdívky
    Absolutní souhlas s Jimmym. Už dlouho se ví, že bude rapidní nárust starších obyvatel, ale nikde žádný formát pro tuto skupinu. Ano, existuje třeba internetové rádio dechovka, ale zde to končí!! Kde je TV stanice pro starší ročníky? Kde jsou ty rádia přes FM, protože důchodci s internetem moc neumí zacházet?
  • 16. 11. 2010 11:38

    Milda
    To myslíte vážně? Copak vám nestačí všechny ty regionální mutace Českého Rozhlasu? A Impuls, F1 nebo Radiožurnál také nehrají hudbu zrovna pro mladé.
    Nebo v televizích se podle vás vysílá málo starých neustále reprízovaných filmů a seriálů? Důchodce s dálkovým ovladačem si v televizi může sestavit takový retro program že ani nebude stíhat přepínat. A když mu namontujete satelit tak už se od televize ani neodtrhne ;-)
  • 16. 11. 2010 11:49

    bez přezdívky
    To jsem vůbec netušil. Já už asi opravdu dlouho sleduji výhradně tématické placené sat.kanály, že mi toto uniklo. Na Primu, Novu nebo podobné kanály zavítám opravdu jen sporadicky. Tak pak v tomto případě, jak tvrdíte, má český důchodce asi opravdu důvod sedět a usínat u bedny :-)
  • 16. 11. 2010 12:45

    Pamětník
    "Dalo by se říct, že komerční vysílání je reklama obklopená programem. Reklama je na tom celém to nejdůležitější, a program je tam jenom proto, aby se divák přilákal k jejímu sledování." To jsou věty, které jen z povolaných úst potvrzují to, že divák nemůže čekat od komerčních stanic kladnou reakci na své představy a přání, které by měly změnit styl vysílání k obrazu jeho.
  • 16. 11. 2010 13:05

    jimmy1
    Tak tak, a nejvíce reklamou ohroženou skupinou jsou děti a právě důchodci (myšlením se blíží k dětem). Nevím jak ostatní, ale můj otec je dost reklamou chycený....
  • 16. 11. 2010 17:46

    bez přezdívky
    Tohle je celkem asi jediný příspěvek k věci.
    Ale nyní jde o to.
    Na koho cílit reklamu nebo na koho má být reklama cílena ?
    Tedy jinými slovy na koho je po té cílený obal tj. to, co doprovází reklamu.

    A zde se názory velmi liší.
    Tuším, že odborníci tvrdí, že nejúspěšnější je reklama u dětí, teenagerů atd.
    Oni sice nedisponují žádnou finanční částkou, ale zase většinou mají takové postavení v rodině, že mnoho rodičů jim prostě vyhoví a ten nákup provede za ně, tedy vykecají si to...
    Takže tam je údajně úspěšnost velice vysoká...

    Já o tomhle diskutoval vždy spíše z hlediska rádií. Televize mne zase až tak nezajímají.
    Ale zase když prostě byla ta doba po revoluci a všude to do nás praly horem dolem stanice jako EVROPA 2 a KISS atd. A všichni na všech fórech blekotali, jak by se nic jiného soukromě jako rádio neuživilo a to mysleli smrtelně vážně a to včetně odborníků, tedy lidí, co si o sobě říkají, že jsou odborníci přes média a mají funkce různých poradců apod. ještě dnes. Tak všichni prostě tvrdili tohle, tedy jen pro mladé.

    No a já jim tehdy oponoval s tím, že nejsilnější skupina ekonomicky je jiná skupina lidí. A moje slova se potvrdila cca za 15 let. Tedy úspěchy rádií Blaník a Beat.
    I když každé je určeno pro jinou stranu fronty. Jde o stejnou věkovou kategorii.

    Takže v rádií už to pochopili. Neboli praxe je k tomu dovedla.
    Na druhou stranu, do dnes u nás nevysílá například jazzová stanice.
    A taktéž průzkumy ukazují, že i třeba dechovkových posluchačů je absolutní minimum.

    Tedy někde to má svůj strop. Respektive důchodců může být mnoho. Mohou mít našetřeno hodně. Mohou mít spoustu času, mohou se nudit atd. To vše by hrálo jednoznačně pro ně.
    Jenže... Jsou zkušeni životem. Nenalítnou každé kravině a x krát si rozmyslí a tu korunu v ruce otočí nežli ji vydají... Což zase vše hovoří proti. Tedy zatím se toho nikdo neodvážil a neodvažuje na ně vyloženě cílit reklamy...

    To už úspěšnější jsou různí podvodníčci a zloději atd.

    Takže tolik bych chtěl říci k té věci ohledně reklam.

    Jinak já se osobně obávám, že pokud to nastane, sklouzne to kamsi...

    Opět bych použil přirovnání nebo symboly...
    Na jedné straně poctivý rock and roll...
    Na druhé straně normalizace a soc. pop...

    Takže pokud to někdo riskne a něco vytvoří nebo začně to vyrábět...
    Stejně to půjde tím většinovým, tedy alá soudružským proudem...

    Takže je to stejně o ničem a má to smysl klábosení u piva.
    Mně osobně vyhovují mimo ČT2 třeba MGM nebo TCM.
    Je to patřičně staré a komunisty nepokažené.
    Tečka.
  • 16. 11. 2010 16:42

    bez přezdívky
    Velmi pěkný rozhovor. Pana Rösslera uznávám, protože je to odborník na svém místě a i když jsem nikdy nebyl příznivcem nováckých estrád a pořadů, tak on a dřívější vedení Novy tenkrát moc dobře věděli co dělají a proto byla tato tv ve sledovanosti na špici. Teď je to opravdová bída, kdy se rozdíl v celotýdenní sledovanosti mezi Novou a Primou snížil na nějakých 11%. Velmi se mi také líbí hodnocení talentových show, je opravdu radost číst názor bývalého šéfa Novy, který stojí jednoznačně za projektem Primy, na který já osobně nedám dopustit, jelikož jsem velkým fanouškem formátu Got Talent všeobecně. Samozřejmě byli v rozhovoru i nějaké drobné body, se kterými jsem nesouhlasil, ale jde jen o mé osobní pocity proti názorům odborníka, takže asi není co řešit. Zmínil bych se ale o tom pátku 20.00, což mě velmi zaujalo. Asi je skutečně pravda, že zábavné pořady nemají v tento den a čas šanci na úspěch, že lidé chtějí seriál. Přesto existuje jeden zábavně-soutěžní pořad, který byl několik let lídrem na trhu a to v pátek od 20.00 a sice Chcete být milionářem. Myslím si tak, že pokud budete mít opravdu dobrý formát, tak v pátek od osmi prorazíte i se zábavnou show, byť to asi bude složitější, než s českým seriálem.
  • 16. 11. 2010 17:23

    bez přezdívky
    Mimochodem bod č.2 u akenty je nějaký naprostý nesmysl. Mám pocit, že tam vypadlo slovíčko ,,není" nebo něco obdobného...
  • 20. 11. 2010 0:36

    Josef  Doležal
    Obsáhlý článek, který bohužel nenabízí žádné řešení "programu pro důchodce".
    Pár reakcí k názorům předchozích pisatelů:
    - Patřím k důchodcům, kteří zacházení s PC či internetem považují za nutnost už od osmdesátých let, ačkoliv mne znalost např.HTML kódu nikdy neživila.
    - Rozhlasový přijímač roky nevlastním, výjimečně si pustím internetové rádio (většinou zahraniční). Nepovažuji to za jakoukoliv "zaostalost". Informací mám už léta dost v jiných zdrojích.
    - Neposlouchám dechovku ani cimbálku, ačkoliv jsem v dětství hrával velmi dobře na housle.
    - U televize jsem ještě nikdy neusnul, třebaže ji mohu sledovat i z postele.
    - Nezastávám názory José Brtníka. Některé Dietlovy seriály, byť s určitou dávkou "režimního koření" jsem sledoval se zájmem, zatímco posledních 20 let už si ze seriálů málokdy vyberu nějaký zahraniční, z českých mne nezaujal ani jediný. Nikterak se mi nestýská po pořadech ORF, které jsem mohl sledovat v období 60.-80.let. Rád bych si připomenul pořady třeba s M.Horníčkem, ale i Vl.Dvořákem nebo hudební produkci Vlacha. "Nevyrůstal jsem" přitom ani na Matuškovi nebo Gottovi i když si oba rád připomenu, ale na Beatles a Beach Boys.
    - Nepatřím do skupiny zarytých "komunistobijců", ačkoliv jsem od r.1948 synem osoby, veřejně označené za nepřítele pracujícího lidu a zbavené občanských i hlasovacích práv. Komunistické heslo "Kdo nejde s námi, jde proti nám", mi však v posledních desetiletích připadá ve společnosti mnohem více "přítomné", než v éře komunistů. Nijak mne neirituje sledování 50 let starých filmových týdeníků. Zato jakkoliv krátké náhodné shlédnutí "dnešní propagandy" mne dost pobuřuje.
    - Tzv. programy pro mladé mi ve většině připadají "ubíjející a nic neříkající". V nich předkládané vzory bych si ani v mládí rozhodně nevybral za své.

    Jsem vděčný osudu, že mi dopřál kvalitní vzdělání, doplněné jazykovými znalostmi, díky čemuž dodnes studuji spousty materiálů, které už léta objevuji na netu. Nepovažuji se za člověka, ovlivněného komunisty jen proto, že jsem žil v době jejich vlády. Podobné názory považuji za urážející a zcela neobjektivní, stejně jako dělení důchodců na "komunisty a nekomunisty dle jednotného vzoru". Často je však slýchávám z úst těch, co se rádi ohánějí "svojí demokracií".
    Televizní program, zaměřený "na důchodce", není zlý nápad, ve zdejších podmínkách ale nejspíš neosloví "cílovou skupinu". To by si výběr programů i jejich tvorbu museli dělat významnou měrou sami důchodci. Ale kdo jim v dnešní době dá šanci? Vždyť mnozí mají už před padesátkou problém najít odpovídající zaměstnání a nálady proti zaměstnávání důchodců jsou do podvědomí společnosti zasouvány stejně často, jako zprávy o přečerpání důchodového účtu. Přitom i on byl "od sametovky" často tunelován .....
  • 20. 11. 2010 17:45

    bez přezdívky
    Nemusíte zastávat mé názory, to po Vás nikdo nežádá. Ale mám jedinou otázku.
    Kolikrát byl v posledních letech vysílán v nějaké české televizi Karel Gott a kolikrát Beach Boys ? No a já patřím pouze k těm, kteří by tam rádi viděli i tu druhou stranu. Tedy jak říkáte Beatles a Beach Boys atd.
  • 20. 11. 2010 18:05

    Steve
    Jo to se děje spíš na německých stanicích :-D Tam se vyskytuje občas náš božský Kája, ba i Miro Žbirka tam byl a tam jsem viděl i např. Bad Boys Blue. Plážové chlapce jsem ani v klipu zatím teda neviděl. Jinak pravda - co se týká vysílání hudby v TV, tak je na tom ČR teda hodně mizerně. Němci tam mají svojí všerůznou hudbu velmi často.
  • 20. 11. 2010 18:20

    bez přezdívky
    Mně jednu dobu bavily, ale docela dost některé hudební stanice z balíčku Premiere, tam byly takové ty školní kapelky jako Bay City Rollers apod. a byla to šílená sranda...

    Zajímavý v tom to duchu byl tuším loňský nebo předlońský Silvestr na Polsku, kde toho také vytáhli docela dost.../na rozdíl od našich stanic zaneřáděných našimi zasloužilými/


    I když čert ví, jak to s Německem bude, dle nějakého toho plácání jejich současné kancléřky hodlají opustit ten dlouholetý program multikulti s tím, že se neosvědčil, tak uvidíme, co tím myslí...

    Mimochod ti zareaguji ještě na jednu věc, která sem nepatří, ale přesto je to reakce pro tebe a kdysi jsem jí chtěl napsat, ale nenapsal a když jsi si teď na ní nahrál, tak jí napíši...

    Pokusil jsi se někdy sledovat déle večer nějakou arabskou stanici ? Pokud ano. Tak si všimni, co oni tam mají hudby ! Z toho hlediska v kontextu, tak jak jsi to napsal, když by jsi to bral takhle, tak se celá Evropa může jít s celou svoji velectěnou kulturou vycpat nebo nechat vyfotit...

    To jsou koncerty, z koncertu do koncertu...Denně...Ohromné večery hudebníků...
    Hudebně se ti to líbit nemusí, textově čert ví o čem to je, třeba o víře...
    Ale je to tam a hrají večer, co večer, stanice, co stanice...

    Takže pokud by jsi to bral z hladiska láska k hudbě nebo kultura k umění nebo nějak podobně, tak z toho vyjdou lépe. Tedy kulturněji.
  • 20. 11. 2010 18:53

    Steve
    Tak to je fakt, když vidím tu jejich kancléřku tak také raději rychle přepínám ... :-D A vůbec ty jejich politiky sledovat jak řvou a hážou těma rukama, to je úžasný. No tipické na němce. Rukama jako rozzuření dirigenti ...

    Jinak promiň, araby nesleduju, jsem v domácnosti zatím pouze s pozemákem. Uvidíme, třeba se satem časem i znovu doplním.
  • 20. 11. 2010 18:09

    bez přezdívky
    Ještě možná jednu věc. Propagandou dneška je především nacionalismus. Tedy jakýsi Klausistán, tedy euroskepticismus atd. A v tom to duchu se samozřejmě socialistická tvorba hodí a používá. Tato propaganda jede na plné obrátky, zatím co s něčím internacionálním se v podstatě nesetkáte. Velmi velkým paradoxem je to, že za totality bylo k dispozici více děl třeba z Maďarska nebo Polska nežli je v dnešní době. Takže jistě, že jsou používána komunistická hesla ještě více, nežli za samotného komunismu. Prostě oni pseudotvůrci a umělci potřebují peníze, moc peněz, tak se hraje vysoká hra na národní strunu. A to je přesně to o co já nestojím. Já bych raději opravdu ty Beach Boys apod.
  • 20. 11. 2010 19:51

    Tondach
    Lépe bych to nenapsal ! Oni si ti "Brtníci" nějak neuvědomují, že když jsme my byli mladí, tak se nežilo v jeskyních, ani jsme nechodili na dechovku, ale na swing, později na bigbít, že jsme už měli elpíčka a stereo a Elvise a Beatles a Stouny......
    Byl jsem nedávno na smutné návštěvě spolužáka, leží v hospici ! Hraje tam, dokonce tlumeně na chodbách hudba. Valdauf a podobně ! Říkal, že z toho snad zešílí, hrával kdysi v naší studentské kapele na pozoun, především dixieland ! Šel jsem pak za lékařkou, nepochopila to, říkala, vždyť jsou tu samí staří ! Ale zlepšili se, příští týden už tam nic nehrálo, na chodbách bylo ticho. Pak už tam zae nebyl důvod chodit...
  • 20. 11. 2010 23:56

    bez přezdívky
    No ono to zase až tak nejlépe napsané není. Oni si zase asi Prudiči a jiní neuvědomují, že bolševický mediální teror trvá vesele dál. Já nevím jestli to Prudičům vadí nebo nevadí a je to v podstatě jejich věc. Ale mně to osobně mírně řečeno vadí... Tedy nevím, proč jsem musel mít nějakou komunistickou vnucenou pseudo kulturu za totality a proč ji musím mít ještě 20 let po totalitě ? Ono totiž, kdy jsi viděl na Nově třeba Glena Mullera, že ? Takže ono šlo samozřejmě si obstarat desky Stones a Elvise... Ono si šlo naladit Luxembourg, že... Ono si to šlo nahrát, že... Ale já se ptám proč musíme žít 20 let po revoluci stejně jako za Husáka v 70. letech ?
    Pravda jsou zde dva rozdíly. Je možné si jít koupit CD... Pokud vím tak rudoší ze všech desek Beatles vydali pouze Abby Road... A je možné jít na koncert pokud z té nebo té kapely už nastačili umřít... Tedy Stones zde hráli, že... Takže ano... Tyto 2 možnosti přibyly... Ovšem v TV pokračuje komunismus... Tedy neliší se jakási Nova od nějaké Československé televize alá Husák... Neliší...Ty samé kraviny a veškerá ignorace něčeho kloudného... Nejlepší český program je ČT2... Tam alespoň občas něco dávají... Takže jistě, jako si šlo obstarat věci bez bolševika, tak to jde i dnes... Já se jen ptám proč tam musí ještě 20 let po revoluci strašit... A není tam tedy to, co nám ukradli a co jsme si museli obstarávat mimo veřejná média...Je to prostě zcela 100% stejné. Nezměnilo se revolucí vůbec nic.... Tehdy se chytaly zahraniční stanice a vozily LP. Dnes se zase chytají zahraniční stanice a kupují DVD, protože Nova to neodvysílá...Tak o co jde..O nic...Já jen říkám, že už by bolševici mohli ta média pustit a někdy tam taky občas dát něco jiného... Jinak samozřejmě, že jde žít bez toho a obstarat si potřebné jinde...To šlo vždycky... Jen mi přijde smutné, že je to stejné...Že jako je člověk nepotřeboval tehdy, nepotřebuje je ani dnes... Ale dá se bez nich žít, samozřejmě...Já jen naivně doufal, že po revoluci ta media budou trochu jiná... No asi nebudou... Ale nic zásadního se samozřejmě neděje, lze existovat bez nich, stejně jako šlo existovat bez nich v Husákově době, že...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).