Hlavní navigace

Opticum HD X100: malý satelitní HD přijímač s CI slotem s nahráváním přes USB

12. 5. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní přijímač Opticum HD X100 se vyrábí v černém provedení. Je učen k příjmu SD i HD vysílání a je opatřen jedním CI slotem pro dekodér karet. Přístroj má USB 2.0 konektor, který umožňuje připojení HDD, nebo flash pro nahrávání programů. Umožňuje také prohlížení fotografií nebo přehrávání MP3 záznamů. Atraktivnost podtrhuje velice příznivá cena. Spotřeba ve Standby je menší než 1W.

Přední panel

Na předním panelu odleva se nachází kulatý vypínač do/ze Standby. Tato funkce se indikuje vpravo červenou, nebo zelenou LED diodou. Další indikátor LED se rozsvítí při nahrávání přes USB. Dále vpravo jsou dvě tlačítka pro přepínání kanálů nahoru/dolu. Následuje senzor dálkového ovládání. Uprostřed předního panelu je čtyřmístný zelený displej, který ve Standby nesvítí. Při provozu zobrazuje číslo předvolby přijímaného kanálu, případně přesný čas. Na pravé části panelu je odklopné víčko, pod kterým najdete pouze jeden CI slot pro modul.

Opticum HD X100 přední panel
Opticum HD X100 přední panel CI slot

Zadní panel

Na zadním panelu odleva se nachází dva F porty. První je LOOP výstup a druhý pro připojení LNB. Následuje SCART pro výstup pro VCR. Následují dva porty: horní USB je pro připojení úložiště záznamů nebo aktualizaci software a spodní HDMI pro připojení TV. Následuje další SCART pro připojení TV. Dále je trojice cinch pro výstup video a audio L/P. Posledním portem je digitální audio výstup S/PDIF. Zcela na pravé straně se nachází napevno připojený síťový kabel.

Opticum HD X100 zadní panel

Dálkové ovládání

Dálkové ovládání je v černo-stříbrném provedení. (černý je spodní panel) Je menší velikosti a je napájeno dvěma AAA bateriemi. S některými verzemi software vykazuje přepínání kanálů značnou prodlevu.

Opticum HD X100 dálkový ovladač

Instalace

Tlačítkem MENU na dálkovém ovládání se dostanete do Hlavního menu a poté šipkami do podmenu Různé, kde se zadá heslo „0000“. Pokud je přijímač instalován poprvé, nebo byla provedena změna software je třeba dále v menu provést Tovární nastavení. V Seznamu satelitů vyberte příslušnou družici na kterou máte nasměrovánu svoji parabolu a potvrdíte OK. Po dokončení výběru stiskněte tl. EXIT. Dále je třeba nastavit anténu, změnit případně frekvence apod. Šipkou označíte jednotlivá hledání satelitů, nebo vícenásobná hledání. Zmáčknutím šipky vpravo začne automatické vyhledávání. Poté již pouze potvrdíte uložení. Menu je názorné a provede Vás případnými dalšími kroky, která jsou uvedeny na obrazovce. Abyste se dostali k jednotlivým funkcím přímo, můžete zvolit klávesové zkratky. Jejich seznam najdete v návodu k tomuto přijímači.

Opticum HD X100 menu

V menu můžete také třídit programy a zařadit zvolené pod Oblíbené, nebo Blokovat programy před dětmi, nebo manželkou. Programy můžete také přeskakovat, nebo přesouvat. Modré tlačítko na dálkovém ovládání umožňuje také vstup do rozšířené nabídky, kde lze například mazat kanály, nebo také smazat vše. Přijímač disponuje i funkcí Save as Default, která umožní uložit přednastavené programy, které můžete vždy po provedení Továrního nastavení opět vyvolat. Velmi dobrou funkcí je vyhledávání podle abecedy, kdy zadáte počáteční název žádaného programu a ten bude následně vyhledán. Volby rozlišení obrazu jsou 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i.

Opticum HD X100 seznam programů

Seznam televizních a radiových kanálů

Teletext

Teletext je zobrazován ve zmenšeném okně a správně česky. Je velice rychlý.

Opticum HD X100 teletext

Spolupráce s přístupovými kartami

V přijímači jsem použil CI modul Irdeto Cryptoworks, který spolupracoval s kartami Skylink i, CS Link bez problémů.

Opticum HD X100 moduly

Aby se modul i karta dobře načetly je vhodné mít při jejich vkládání přijímač ve Standby. Při použití jiných CI modulů s alternativním software pro Cryptoworks měl přijímač problémy rozkódovat bezchybně signál z oficiálních karet a na obrazovce se objevil částečně zakostičkovaný a tedy nesledovatelný obraz se zkresleným zvukem. Na jiných přijímačích různých výrobců CI modul s alternativním software ale funguje s našimi kartami bez závad.

Opticum HD X100 kódování

Přepínání hlavně HD kanálů je pomalejší než je obvyklé, někdy se na obrazovce na chvíli objeví nápis „kódovaný“, než se obraz objeví.

Opticum HD X100 info o programu

Zobrazované informace o programu jsou ve zmenšených oknech a překrývají vysílaný obraz

Opticum HD X100 info
Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Hodnocení a další funkce

Je to jednoduchý přijímač, který se uplatní i jako hlavní, nebo do další místnosti v domácnosti, případně na chatu. Je velice lehký, bez zbytečných funkcí, které běžný spotřebitel nevyužije. Výborná je i jeho spotřeba 17W / 1W. Přijímač při nečinnosti delší jak tři hodiny přechází automaticky do Standby. Kvalita obrazu je dobrá, i když samozřejmě nedosahuje špičkové kvality daleko dražších přijímačů. Udávané funkce pracují bez problémů, jediným mínusem jsou některé pomalejší reakce na příkazy dálkového ovládání. Nahrávání na externí média různých typů nevykazovaly při testu podstatných rozdílů. Nahrávky jsou ukládány každá do vlastního adresáře. Tam jsou poté nahrávky uloženy pod příponou TS. Adresář obsahuje ještě další pomocné soubory. Přehrávání obrázků a reprodukce MP3 je kvalitní. Přijímač podporuje DiSEqC 1.0, 1.2 i USALS. Pracuje v systému SD / HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-S, DVB-S2.

Opticum HD X100 EPG

Programový průvodce (EPG) je včetně vícejazyčných menu v češtině. Disponuje funkcí Time Shift (zastavení živého vysílání včetně posunu v čase). Má paměť až na 3000 předvoleb TV, nebo Radio kanálů, podporuje také teletextové nebo DVB titulky. V menu naleznete i tři jednoduché hry (tetris, Othelo a Sudoku). Rozměry jsou 265×170×43 mm a hmotnost je pouze 1,1 kg.

Poslední známé firmware a Channel editor ze stránek výrobce:
http://www.opticum-gmbh.de/?y=3&cmd­=show&category=1&prod_id­=109&PHPSESSID=e3210f08­df2c4c8d5f46032a575c71e4

Doporučuji si stávající firmware před jeho změnou za aktuální zálohovat na flash disk. Některé aktuální firmware totiž vykazují chyby v češtině. Můžete tak případně vrátit zpět předchozí osvědčenou verzi.

BRAND24

Opticum HD X100 krabice

Balení obsahuje
1ks přijímač OPTICUM HD X100
1ks dálkový ovladač
český manuál + cizojazyčné manuály s černobílými ilustracemi
2× AAA baterie

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web: http://www.tvdi­gitalne.cz/op­ticum-hd-x100.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 2 690 Kč včetně DPH
Foto a screenshoty autor + firemní fotografie

Máte řádně uzemněný stožár své parabolické antény?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).