Hlavní navigace

Optreal. Není sídlo jako sídlo

8. 2. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po delší době tu máme opět graficky zajímavě zpracovaný web. Pokud jste tedy zvědaví, jak se může na internetu prezentovat realitní kancelář, neváhejte a dejte se do čtení. Možná budete příjemně překvapeni tím, že běžná prezentace nemusí působit graficky nudně.


http://www.op­treal.cz/

Dnešní prezentace pochází z dílny mně nepříliš známé společnosti Magic Seven Multimedia (http://www.m7m­.cz/).

Úplně první stránkou, která se vám po naklepání adresy do prohlížeče objeví, je detekce přítomnosti Flash plug-inu. V této stránce je první větší zádrhel – při použití Internet Exploreru i Netscape Navigatoru mi detekovala Flash bez problémů. O intro a zřejmě i o celou prezentaci ale zřejmě přijdou ti, jejichž browserem je Opera (v mém případě verze 6). U té se Flash špatně detekuje, a stránka se pokusí přesměrovat prohlížeč na hlavní stránku, která jinak následuje až za animovaným intrem. Jenže přesměrování vede na nefunkční adresu, a tak vše skončí chybou „404 – nenalezeno“. Jak jsem objevil, je to způsobeno tím, že ono přesměrování vede na stránku „index2.php“, kdežto hlavní stránka se jmenuje „index2.php3“. Jedná se tudíž o naprosto zbytečnou chybu, která znemožňuje prohlížet server lidem, kteří nemají Flash, nebo surfují pomocí Opery či Lynxu (případně pomocí něčeho dalšího, kde Flash není přítomen nebo se špatně detekuje).

Intro ve Flashi je pojaté poměrně dynamicky, má plno samostatně animovaných částí. Přesto mi dojem z něj kazila okolní světle žlutá barva, která je použita i jako podklad pod animací. Nevím, proč se k této barvě autoři prezentace uchýlili, když na zbytku webu je dominantní barvou červená.

Design samotných informačních stránek působí zprvu poněkud zmateně, ale během chvilky jsem se v něm začal celkem bezproblémově orientovat. Hlavní menu je vždy vlevo nahoře, podmenu se v případě potřeby nachází v pravé dolní části. Jednu výhradu bych měl k popiskům hlavního menu – nejsou úplně nejlépe čitelné, a chybí mi jejich optické zarovnání s nějakým jiným prvkem stránky.

Při pohledu na grafické zpracování mě opět napadá slovo „rozporuplné“. Na prezentaci je velmi dobře vidět snaha o originalitu, a v případě bezchybného zpracování zvolené kompozice a vynechání některých rušivých prvků, by šlo o výrazně nadprůměrný design. Jeho úroveň však tradičně sráží naprosté zbytečnosti či maličkosti, jako by na tvorbu grafiky nebyl dost času a všechno bylo uděláno poněkud narychlo.

Rušivě na mne působí hlavně logo Optreal, které je dlé mého názoru naprosto příšerné. Pod ním je opět ona světle žlutá barva, která v pravé části „rámečku“ přechází do jakési grafické kompozice. V té bych viděl další kámen úrazu – není to sice špatný nápad, ale její zpracování mne z grafického hlediska moc neoslnilo. Myslím, že by stačilo trochu si pohrát s barvami, odstranit podivné stíny objektů a doladit jejich vzájemnou polohu… takhle je zmíněná grafická kompozice až příliš roztříštěná. K rušivým prvkům bych přidal ještě dolní animovaný řádek s jezdícím textem.

Na druhou stranu se mi líbí zpracování citátu „Nehledáme místa k bydlení, hledáme Váš životní prostor…“, stejně tak část mušle pod citátem a obrázky vlevo dole design příjemně oživují. Celkově na mne ale prezentace působila spíš kladně než záporně.

Informační rozsah webu je tak akorát, surfař není zbytečně zatěžován přiliš dlouhými odstavci a většinu podstatných informací lze najít (vyčíst) poměrně rychle. Autoři asi vědeli, co dělají, protože číst na červeném podkladu dlouhé bíle psané texty by asi nebylo moc příjemné. Při současném rozsahu textů se to dá snést.

Stránka s kontakty je zde zpracovaná skutečně vzorně. Obsahuje vše potřebné, od adresy sídla společnosti, přes bankovní spojení, až po e-mailovou adresu. Dokonce je možné zaslat pomocí formuláře připomínku či námět ke zpracování prezentace.

Validátor najde ve zdrojovém HTML kódu více chyb, včetně několika nevyplněných altů (a v případě, že jsou přítomny, obsahují často jen prázdné uvozovky). Textový prohlížeč Lynx stejně v prezentaci neumožňuje navigaci (menu je řešené pomocí skriptů, které Lynx neumí zpracovat), takže v absenci altů opravdu nevidím žádný problém. Tedy, krom nedodržení specifikace HTML uvedené na začátku zdrojového kódu.

BRAND24

Daleko větším nedostatkem, než jakým jsou chyby ve zdrojovém kódu, je nekorektní zobrazení prezentace v Netscape Navigatoru a částečně i v Opeře (obojí verze 6).

Shrnu-li své dojmy z prezentace – jak z obsahu, tak ze zpracování – můj závěrečný verdikt zní 6/10. Přitom by stačilo opravit či dotáhnout plno drobných nedostatků, a prezentace by u mne mohla aspirovat na ocenění nejméně osmi z deseti.

Chcete, aby v recenzích byly pravidelně uváděny i stručné výsledky HTML validátoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již několik let zabývá počítačovou grafikou a internet designem. Mezi jeho další koníčky patří například klasická fotografie či poslech kvalitní hudby.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).