Hlavní navigace

Oracle v Česku založil cloudovou firmu. Přestože je v oboru outsider, chce provozovat i státní cloud

5. 1. 2023
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Oracle přesunul zdejší cloudová aktiva do specializované samostatné firmy a mimo jiné se stal možným poskytovatelem služeb státního cloudu.

O provoz částí státního cloudu má vedle velké trojice Amazon, Microsoft a Google zájem další americký gigant. Je jím společnost Oracle, která dlouhodobě patří mezi největší IT dodavatele státu i soukromého sektoru. Oracle se jako minoritní hráč se svým Oracle Cloudem také snaží více prorazit mezi firemními zákazníky.

Americký moloch koncem roku v Česku založil novou společnost Oracle Sovereign Cloud Czech Republic. Do ní skrze akvizici přesunul cloudová aktiva z další tuzemské entity, kterou je Oracle Global Services Czech Republic. Jde o „poskytování služeb správy, provozu a podpory pro Oracle Cloud Infrastructure (OCI), SaaS a jiné cloudové nabídky společnosti Oracle“.

Oracle Cloud byl také zapsán do katalogu eGovernment Cloudu, patří tam mezi několik poskytovatelů cloud computingu. Takto zapsaní poskytovatelé splnili zákonné požadavky a mohou zajišťovat základní úroveň ochrany důvěrnosti dat a smí poskytovat cloudové služby státní správě.

Velká otočka

Oracle své plány pro Lupu nekomentoval. Zdejší vedení v minulosti proti cloudu vystupovalo a snažilo se spíše betonovat pozice v on-premise softwarových licencích a dodávkách cenově nákladného hardwaru typu Exadata. Korespondovalo to s vystupováním prezidenta Larryho Ellisona, který se v mnoha svých „trash talks“ opíral zejména do AWS.

Oracle v poslední době ale svůj přístup ke cloudu přehodnotil a naopak se ho snaží všemožně tlačit. Dokonce se začal více otevírat interoperabilitě. Uzavřenost byla jedním z důvodů, proč Oracle dříve opustila velmi důležitá osoba v podobě Thomase Kuriana. Kvůli neshodám ve vedení cloudového byznysu přijal nabídku od Googlu a koncem roku 2018 se stal výkonným ředitelem Google Cloudu.

I když se nyní Oracle v cloudovém byznysu snaží, například díky poměrně štědrému zdarma dostupnému tarifu, prozatím je téměř neviditelný. Podle čísel Synergy Research Group má tržní podíl zhruba dvě procenta. Amazon Web Services, Microsoft Azure a Google Cloud dohromady ovládají necelých 70 procent. Alibaba Cloud je na pěti procentech a IBM Cloud má tři procenta.

Cloudový byznys ale Oracle postupně roste, aktuálně jde o více než dvacet procent v každém kvartálu. Firmě se také daří prodávat SaaS, primárně cloudové ERP. Rozšiřuje se i síť datacenter a regionů, nejbližší Česku jsou ve Frankfurtu, Curychu a Amsterdamu.

Oracle se také pustil do velké podpory startupu Ampere Computing, který vyvíjí serverové ARM čipy. Jako jeden z prvních nabídl v cloudu instance na těchto CPU. Ampere získal investice a půjčky ve výši 854 milionů dolarů a většinu z toho poskytl právě Oracle.

Moneta a pár dalších

Čísla o pozici Oracle Cloudu v Česku nejsou známá, zřejmě ale budou korespondovat s těmi globálními. Oracle u nás vedle snah o státní sektor získal i několik firemních zákazníků.

Moneta Money Bank nasadila Exadata Cloud v rámci migrace klíčových databází a aplikací. Nejde vyloženě o přesun do public cloudu, ale instalaci Exadata v datových centrech Monety s tím, že Oracle za provoz a služby účtuje podobně jako v případě cloudu. Moneta tak u sebe provozuje hardware a software, neplatí ale tradiční licence a další CAPEX.

„Máme k dispozici například systém nasazování oprav a podporu jako v cloudu, a to bez ohledu na to, že vše funguje v našich datových centrech. Na cloudu ve vlastním datovém centru oceňujeme také nízkou latenci celého řešení,“ shrnul CIO Monety Jakub Valenta.

Obuvní e-shop eObuv zase nasadil cloud Oracle Retail (součást Oracle Cloud Infrastructure) pro plánování zásob a správu zboží, a to v rámci celoevropského řešení realizovaného centrálou v Polsku.

Zájem obrů o rostoucí český trh

Na českém trhu s cloudy je nyní živo. Důvodem není pouze státní cloud a pokukování státních institucí po službách tohoto typu. Česko je nyní vnímáno jako rostoucí a moderní ekonomika, kde se mimo jiné objevují noví jednorožci typu Rohlík (nedávno migrovaný na Google Cloud). To mimo jiné znamená, že z takových firem mohou být velcí globální cloudoví zákazníci.

Microsoft má připravený projekt datového centra v Praze. Amazon Web Services chystá spuštění lokální zóny. Region chce u nás rozjet také Google Cloud.

UX DAy - tip 2

Na trhu by se také mohl objevit ambiciózní český cloud zaměřený primárně na průmysl. Chystá se projekt Comenia, který chce vybudovat průmyslový evropský cloud za sedm miliard korun. Součástí má být i datové centrum u Elektráren Opatovice, stavět ho má T-Mobile. Akce vedená ČVUT počítá s evropskými penězi.

Oracle v Česku patří mezi velké zaměstnavatele a investory. Provozuje zde i vývojové centrum a koupil startup Apiary. Entita Oracle Global Services Czech Republic v roce 2021 zaměstnávala 1500 lidí, kterým na mzdách vyplatila 1,4 miliardy. Obchodní pobočka Oraclu točí miliardy a zaměstnává přes 300 lidí se mzdovými náklady 530 milionů.

Microsoft má připravenou výstavbu datového centra v Praze, váhá kvůli cenám energií Přečtěte si také:

Microsoft má připravenou výstavbu datového centra v Praze, váhá kvůli cenám energií

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).