Hlavní navigace

Organizátoři Bojkotu hlásí novinky

10. 11. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V pořadí druhou tiskovou zprávu vydali organizátoři akce, která v posledních dnech hýbe českým Internetem. Vedle toho, že masmédia konečně začala k věci přistupovat seriózně (LN, ČT) se prolomily ledy i u SPT TELECOMu, který chce konečně doopravdy začít jednat.

Už jsem toho napovídal za poslední týden až moc, nechám tedy pro změnu mluvit samotnou „Velkou trojku“.


Praha, 10. listopadu 1998. Zástupci aktivity Internet proti monopolu budou jednat s vedením SPT Telecom o budoucnosti tarifní politiky pro připojení k síti Internet. Ke schůzce se zástupcem generálního ředitele SPT Telecom panem Besselem Kokem by mělo dojít ve čtvrtek 12. listopadu v 16:00. Za uživatele Internetu se zúčastní iniciátoři petice Internet proti monopolu Ivo Lukačovič, Ondřej Neff a Patrick Zandl.

Po důkladné analýze podnětů účastníků akce Internet proti monopolu a po zvážení všech ekonomických aspektů navrhují organizátoři akce Internet proti monopolu následující možná rozšíření tarifní politiky SPT Telecom, která by přispěla jak k rozvoji Internetu, tak by mohla znamenat nárůst příjmů SPT Telekom za poskytování telekomunikačních služeb. Tyto návrhy jsou východiskem pro nastávající jednání.

Za nezbytný předpoklad pokládáme možnost výběru tarifního programu tak, jak je tomu obvyklé například u mobilních telefonů nebo v zahraničí.

Navrhované varianty jsou tyto:

  1. Zavedení paušálu pro místní hovory ve výši 500 Kč měsíčně. V rámci tohoto paušálu by byly místní hovory v ceně. Tato metoda zpoplatnění se používá například v USA.
  2. Za příplatek 300 Kč měsíčně k stávajícímu paušálu by bylo možno vést v místě hovory mimo špičku a ve dnech pracovního klidu bez dalšího zpoplatňování. Tato varianta je nyní například zvažována ve Španělsku.
  3. Zřízení speciálních čísel, pro něž by byl zavedena odlišná délka impulsu a to 10 minut. Paušální poplatek by zůstal na původní výši. Tato čísla by byla vyhražena pro datové přenosy.

První dvě varianty se týkají i provozu telefonní sítě a přispěly by dle nás k vyššímu využívání telefonní sítě u nás.

Výše uvedené návrhy vyplývají z ověřené zkušenosti – limitní únosná cena pro průměrného užívatele internetu je 1000 Kč měsíčně. Tato cena zahrnuje poplatky za využití telekomunikační sítě a poplatky pro poskytovatele Internetu. Pro srovnání, v USA je tato suma v přepočtu 900 Kč.

Podle květnového výzkumu agentury Median 2 procenta populace zvažují svoje připojení k Internetu, přičemž limitujícím faktorem pro ně je cena. Při akceptování libovolné z výše uvedených variant lze předpokládat, že alespoň polovina váhajících lidí by svůj záměr realizovala.

Tento přírůstek by pro SPT Telecom znamenal zvýšení příjmů v řádu 10 milionů Kč. Samozřejmě si uvědomujeme, že tato suma je z hlediska příjmů SPT Telecom zanedbatelná, ale považujeme za velmi důležité, že tato řešení by přispěla k rozvoji Internetu. To ve svém konečném důsledku bude mít příznivý dopad na vývoj ekonomiky i obecné úrovně vzdělanosti.

K petici Internet proti monopolu se do úterý připojilo přes 32000 lidí a svoji podporu vyjádřilo přes 500 největších českých serverů.

BRAND24


Starší, související články:

* Podporují akci „Internet proti monopolu“ poskytovatelé připojení?
* Víte, proč SPT TELECOM musí zdražovat?
* Jak pokračuje akce Internet proti monopolu
* SPT TELECOM chce sednout za jednací stůl
* Když bojkot, tak Bojkot
* Telefon znovu podraží

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).