Hlavní navigace

Ostřeluje íránský prezident izraelské uživatele?

21. 8. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Válka na Internetu není nic vzácného. Válčit můžete v diskusích, na blozích, editační války probíhají ve Wikipedii, konkurenční stránky soupeří o lepší umístění ve vyhledávačích, samy vyhledávače spolu válčí o uživatele. Válčit se dá i nečistě - spamem, hackerskými útoky, Google bombami. Výjimkou nejsou také války mezi lidmi ze znepřátelených států. Právě jedna taková se rozhořela okolo nového blogu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda.
David Antoš - karikatura. Autor: Nenad Vitas

Ilustrace: Nenad Vitas

Senzační zprávu, že íránský prezident bloguje, jsme vám přinesli před pár dny. Blogující vrcholný světový politik není tak běžná věc. Pravda, český prezident blog de facto má, německá kancléřka Angela Merkelová jde dokonce ještě dál a videobloguje, přesto svým internetovým počinem vyvolal Mahmúd Ahmadínedžád velké překvapení.

Na adrese www.ahmadinejad­.ir (ale i www.ahmadine­jad.com) si můžete ve třech jazycích (persky, arabsky a anglicky; francouzština se připravuje) přečíst zatím pouze první spot – začátek jeho autobiografie spojené s přehledem nedávných íránských dějin. Kromě toho můžete zahlasovat v anketě s otázkou Myslíte si, že Spojené státy a Izrael útokem na Libanon zamýšlejí vyvolat další slovní válku? V tomto případě se jedná asi o překlep (wor(l)d war), ale kdo ví, jak to íránský prezident vlastně myslí.

Pár dní po spuštění blogu Internet obletěla šokující zpráva, že Mahmúd Ahmadínedžád útočí na uživatele s izraelskou IP adresou. Těžko říct, který izraelský bloger s touto informací přišel jako první, možná to byla Yael K, větší ohlas si získala až po uveřejnění na O´Reilly Linux DevCenter Blogu. Každopádně se prý Mahmúd Ahmadínedžád měl prostřednictvím svého blogu pokoušet propašovat na počítače svých izraelských čtenářů jakýsi virus či trojského koně. Využívat k tomu přitom měl slabiny v Internet Exploreru.

Dobrá, bohužel je tato zpráva nakonec skutečně jen ukázkovou kachnou, která se zakládala pouze na varovném hlášení antiviru Norton Internet Security. V kódu stránky se skutečně vyskytovala podezřelá část, na kterou Norton upozorňoval, o žádný virus však nešlo. Autor Nortonu – Symantec – ve svém vyjádření potvrdil, že se jedná o planý poplach a že provede takové úpravy svého programu, aby se v budoucnu neopakoval.

BRAND24

Z druhé strany nebylo na útok třeba dlouho čekat. Hned v pondělí se izraelským blogerům povedlo na několik hodin Ahmadínedžádovy stránky sestřelit, i za pomoci masivní publicity, které se jim ten den všude po Internetu dostalo. Ovšem takový pokus už snad ani nestojí za zmínku, podobně na pár hodin „sundaných“ stránek jsou spousty každý měsíc.

Vlastně mě mrzí, že se jednalo pouze o kachnu. Tak úžasně neotřelý nápad by si zasloužil ocenění. Infikovat své vybrané nepohodlné čtenáře virem je prostě úžasná myšlenka, kterou by člověk zrovna od vynalézavých Íránců očekával. Možná by se jí alespoň mohly inspirovat některé české internetové magazíny. Představte si to – Cibulka.net napadající každého s připojením přes GTS Novera (která má ruského vlastníka), Novinky (provozované Seznamem) návštěvníky přicházející z Googlu, Haló noviny bojující s uživateli, kteří mají buržoazně větší rozlišení obrazovky než 800*600 a Root útočící prostě na každého (tedy kromě těch 0,1 procenta s Linuxem). Nebyl by život na českém Internetu o mnoho dobrodružnější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).