Hlavní navigace

Outlook.com odřízne Google Talk a Facebook Chat, zůstane jen Skype

8. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft z freemailu Outlook.com odstraní podporu konkurenčních komunikátorů Google Talk a Facebook Chat. Uživatelé mají přejít na Skype …

Microsoft uživatelům e-mailové služby Outlook.com sdělil, že v brzké době její webové rozhraní už neumožní instant-messaging přes Google Talk a Facebook Chat. Prý proto, že tyto dvě komunikační sítě opouštějí otevřený protokol XMPP. Google přitom o několik dnů dříve jeho opuštění dementoval (alespoň prozatím).


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Microsoft zaslal uživatelům jasný vzkaz, ve kterém se však odvolává na něco, co Google již dříve dementoval.

Outlook.com přesto bude ve webovém rozhraní nabízet komunikaci v reálném čase už jen přes Skype, který před necelými čtyřmi roky Microsoft koupil za 8,5 miliardy dolarů a následně sloučil se svou původní komunikační službou Windows Live Messenger (MSN Messenger). Skype nyní postupně integruje do svých produktů a služeb.

Skype ve webovém rozhraní služby Outlook.com běžně umožňuje pouze klasické textové chatování. Pro internetové volání a videohovory zatím vyžaduje speciální plug-in, který podporuje pouze vybrané prohlížeče (Internet Explorer, Google Chrome a Mozilla Firefox) na majoritních platformách Windows a Mac (OS X).

BRAND24

Redmondští slibují čistě webové řešení, ale jeho nasazení zatím není aktuální. Výhradně webové technologie v čele s WebRTC využívá třeba Firefox HelloMega Chat, ale mainstream si zatím drží odstup. I Hangouts stále potřebují plug-in, přestože to byl právě Google, kdo s WebRTC původně přišel.


Autor: Jiří Macich ml. (Lupa.cz)

Skype v prohlížeči stále nefunguje bez plug-inu, přestože Firefox Hello nebo MegaChat ukazují, že by to šlo.

Outlook.com sice v brzké době přestane podporovat Google Talk a Facebook Chat (konkrétní termín dosud nepadl), ale nadále umožní přístup k adresáři kontaktů, které uživatelé mají uložené u Googlu a Facebooku. Microsoft také stále počítá se synchronizací kontaktů se sociální aplikací People (Lidé) z Windows 8 a vyšších.

Kterou službu používáte nejčastěji pro instant-messaging (tj. pro klasické textové chatování, nikoliv nutně pro internetové volání nebo videohovory)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).