Hlavní navigace

P.E.S. šije na zákazníky boudu aneb Vše pro firmu

26. 6. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jeden z největších poskytovatelů webhostingu v České republice, společnost P.E.S. consulting, má pro své zákazníky přichystáno pikantní překvapení. Od 1.7.2002 budou všichni uživatelé automaticky převedeni na nové smluvní podmínky, jejichž některé pasáže jsou daleko absurdnější než dialogy Monty Python.

Společnost P.E.S. consulting není dle mého názoru třeba nikterak obšírně představovat. Do povědomí odborné veřejnosti se dostala především nízkou kvalitou poskytovaných služeb a vysokou frekvencí podávaných žalob, kterými obšťastňovala všechny, již se snažili informovat o bezpečnostních dírách nejrůznějšího ražení, tahanicemi kolem doménových jmen apod. (viz P.E.S. obsahoval závažnou bezpečnostní chybu, P.E.S. neoprávněně zpřístupnil doménu svého klienta či P.E.S. žaluje Český Telecom). Ovšem proti smluvním podmínkám platným od 1.7.2002 se jedná o maličkosti.

Zajímavá je už sama definice zákazníka: „Zákazníkem se stává každý, kdo vyplní objednávku některé ze služeb (…) a následně vyplněnou objednávku odešle odkliknutím tlačítka (…). Odesláním objednávky každý zákazník vyslovuje svůj konkludentní souhlas s těmito smluvními podmínkami.“ Zdůvodnění, proč podobným způsobem nelze smluvní vztah uzavřít, podává Ján Matejka v článku Smlouva o registraci domény v TLD .cz je zřejmě neplatná a hlavně: vaše osobní údaje může do formuláře vyplnit skutečně kdekdo – vím, o čem mluvím, nedávno mi přišel mail z eBanky, že obdrželi mou žádost o místo (žádnou jsem samozřejmě nepodával).

Následuje výčet toho, co všechno zákazník nesmí: nesmí například provozovat „servery přetěžující databázové systémy“. Zde si musí člověk nutně položit otázku, proč můj server nesmí přetěžovat můj databázový systém a kde se vlastně nachází hranice? Zákaz erotického a pornografického materiálu by byl fádní bez formulace: „Případné zařazení zákazníkova webu do některé z výše uvedených kategorií je plně na uvážení provozovatele. [Poté] má provozovatel právo na úhradu všech škod s tím spojených, dále na úhradu smluvní pokuty ve výši deset tisíc korun.“ Uživatel je tedy zjevně vydán napospas.

Vše graduje ustanovením znějícím: „Provozovatel má právo v případě nutnosti a s maximální obezřetností zasáhnout do obsahu stránek, které patří zákazníkovi.“ Nakonec si tedy nemůžete být jisti ani nedotknutelností vlastního autorského díla. Alespoň že provozovatel garantuje dostupnost 99,998 % (tj. maximální výpadek 51 vteřin měsíčně), ovšem pouze s poznámkou, že: „Slevy a náhrady se nevztahují na žádné výpadky v dostupnosti služeb, které prokazatelně nezpůsobí provozovatel. Rozhodujícím hlediskem pro posouzení (…) je přehled výpadků na on-line monitoringu provozovatele.“

Pak už vás asi sotva překvapí, že: „Pokud bude zákazník v prodlení s platbou více než 7 dní, má provozovatel právo na jeho stránky umístit upozornění o nezaplacení a dále jej zveřejnit v databázi dlužníků na www.dluznici.cz. Zároveň má provozovatel právo službu odpojit a všechna zákazníkova data smazat ze serverů.“ A mimochodem: Splatnost faktur se řídí podmínkami uvedenými na objednávce. „Zákazníkům je poskytována 7-denní splatnost.“ Ukončení hostování ve zkušební době je možné pouze s udáním konkrétního důvodu zrušení hostingu, výpovědní doba je stanovena na šest měsíců.

A kdybyste si snad chtěli stěžovat, pak vězte, že: „Zákazník se nemůže vyjadřovat o kvalitě poskytovaných služeb provozovatelem a není zároveň oprávněn tyto informace žádným způsobem sdělovat třetím osobám. Jedinou výjimkou je sdělování kladných referencí a doporučení ohledně dobré kvality služeb provozovatele třetím osobám.“ To vše pod pohrůžkou smluvní pokuty ve výši 100.000 korun. (Text smlouvy začíná nabývat charakteru estrády.) Za odměnu může být výňatek korespondence mezi vámi a provozovatelem bez vašeho souhlasu použit k marketingovým účelům, stejně jako vaše osobní data (!).

BRAND24

Zatímco ostatní provozovatelé serverhostingu a webhostignu se snaží svým zákazníkům snést modré z nebe a trumfují se navzájem různými zárukami, P.E.S. toho zřejmě nemá zapotřebí – zjevně se nechal inspirovat názvem knihy Karla Poláčka Vše pro firmu (ačkoli obsahově spíše Okresním městem). Naštěstí pro zákazníka by soud většinu ustanovení zrušil, přičemž valná část uživatelů dokonce uzavírá spotřební smlouvu (dle ObcZ), s čímž souvisí obrovská ochrana, třebaže se v úvodu pamfletu lže, že: „Na straně zákazníka není rozdílu v tom, zda se jedná o fyzickou osobu nepodnikatele či fyzickou osobu podnikatele nebo právnickou osobu.“

Ach tak… vy si stále ještě myslíte, že je to Apríl. Nechte na hlavě, máme 26.6.2002.

Považujete smluvní podmínky webhostingové služby P.E.S. za standardní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).