Hlavní navigace

Názor k článku Palmknihy nabízejí multilicence, neomezenou za dvacetinásobek ceny od kolemjdoucí - Asi je to stejně marný říkat, protože to...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2014 0:55

    kolemjdoucí (neregistrovaný)

    Asi je to stejně marný říkat, protože to v diskusích zaznělo mnohokrát, vy jste navíc aktivní a mohl jste si to tedy přečíst i pochopit, k čemuž evidentně nedošlo, ale přesto to zkusím.

    To, že je ebook "vyprodaný" není vina nakladatele, ale držitele práv, tedy autora, resp. mnohem častěji jeho agenta, který za autora uzavírá smlouvy.

    Nakladatelé, aby mohli dílo vydat a prodat, musí uzavřít smlouvu a ta je i v době ebooků časově a někdy dokonce i kusově omezená. Ano, je to šokující, je to pitomé, ale je to tak - někdy je smlouva omezena na počet prodaných kusů a to i v případě ebooků (u knih by bylo přesnější mluvit o vytištěném nákladu). O tom, že si agenti určují i ceny ani nemluvě (tedy nakladel typicky nemůže jít pod 70 % ceny tištěné knihy i kdyby stokrát chtěl). No, a jakmile smluvní omezení nastane, musí nakladatel prodej prostě ukončit a nic s tím nenadělá (u tištěných knih je výhoda, že lze zbylý náklad odprodat alespoň Levným knihám či podobným subjektům, ale u eknih je prostě utrum a dál to nesmí prodávat).

    Nakladatelé fakt nejsou idioti, umědomují si (většinou) nové trendy, ale pokud a dokud si to neuvědomí ti skuteční držitelé práv, kteří jsou ti, kteří určují podmínky smluv, tak s tím nehnete a nadáváním na nakladatele si nepomůžete (ale možná se vám uleví - koneckonců u zákonů si také zanadáváme na ouřadu či policajta, který to vymáhá a nikoli na zákonodárce, který to způsobil).

    Takže pane Pergille, zkuste méně do diskusí psát a více je číst a chápat. Ta fakta a vysvětlení v nich dávno jsou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).