Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Panasonic TX-L37V10E: parádní prakticky ze všech stran od NespoKojenec - Zdravím všechny! S velkým zájmem jsem si přečetl recenzi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 12. 2009 15:34

    NespoKojenec
    Zdravím všechny!

    S velkým zájmem jsem si přečetl recenzi této TV, protože jsem koncem listopadu koupil téměř identický model s menší úhlopříčkou (TX-L32V10E). Byl jsem bohužel limitován dírou v obývací stěně, jinak bych si koupil větší TV a šel bych do plazmy, protože mj. "černá je černá".
    Ještě jsem bohužel neměl možnost vyzkoušet všechno, co tato TV nabízí, ale už teď mi vadí nejméně 7 věcí:
    1. naprosto odfláknutý PIP
    2. absence USB (to je uvedeno v recenzi)
    3. blokovaný tuner v režimu "direct TV REC".
    4. nutnost redukce pro karty s cryptoworksem - skylink, cs-link atd. (také uvedeno)
    5. slot jen pro SD karty
    6. málo podrobný návod např. z hlediska funkcí ("co to všechno umí")
    7. nemožnost "doladit" podstavec do roviny (v případě malé nerovnosti - šikmé plochy)

    Podle návodu má mít tato TV kabelový, satelitní, pozemní a analogový tuner, přičemž tunery DVB-C, DVB-T a analog mají společný RF vstup. U kabelu si nejsem jist, kam se připojuje, nikdy jsem ho neměl a asi mít nebudu, ale předpokládám, že do RF - kam jinam? (Tímto se zároveň předem omlouvám za případné omyly a prosím o okamžitou opravu mých mylných názorů, abych se dovzdělal, případně si to vygooglil.)
    Kabelovku sice nebudu moci vyzkoušet, ale v naší panelákové STA mám k dispozici v naší lokalitě na Přeloučsku 3 muxy. Zároveň jsou do koaxu STA zkonvertovány na analog obsahy všech muxů, v současnosti 11 programů. Kromě tohoto tam ještě zůstalo asi 4-5 analogových zkonvertovaných satelitních kanálů - přežitek z minulosti - notoricky známé ARD, MTV, S-RTL, Eurosport, Vox nebo ani nevím co. Analog je na mé staré TV prakticky nekoukatelný (možná ale jen v mém bytě - jsem koncový uživatel a signál jsem měl vždy znatelně horší než ostatní). Panasonic se sice snaží, seč může, aby z analogu přes své obrazové obvody vyrobil něco koukatelného, ale proti DVB-T je to nebe a dudy. Se signálem DVB-T je obraz opravdu o něčem jiném. Až se namlsám, budu se těšit na HDTV.
    Za stávající situace tudíž u nás v paneláku lidé ještě mohou nechat dosloužit svá analogová videa, TV a v pohodě využívat PIP.
    Netuším, jak jsou potom uvnitř TV "rozbočeny" signály pro jednotlivé tunery nebo jak je to tam vlastně provedeno, v (nejen) tomhle dost tápu a googlit se mi to ani zatím nechce, nehledě k tomu, že takovéto informace o vnitřním zapojení TV bych asi stejně nedohledal. Podstatné ale pro mě je, že jsem se domníval, že pokud má tedy tato TV v podstatě 4 tunery, neměl by být pro výrobce problém trochu se "poprat" s funkcí PIP a umožnit uživateli plnohodnotný PIP režim, na jaký jsem byl zvyklý z analogu. Moje zhruba 15 let stará poctivá 100Hz pipina OVP CTV 25HD11 měla (pochopitelně) 2 analogové tunery a naprosto geniální jednoduché ovládání PIP: Červeným txt tlačítkem se okamžitě vyvolal PIP obrázek, zeleným se následně mohl vyvolat 4-PIP (pruh se čtyřmi náhledy postupně cyklujícími), žlutým bylo možno umístit obrázek do kteréhokoliv rohu (nebo případný pruh na kteroukoliv stranu), modrým se obrazy navzájem prohazovaly z hlavní na vedlejší obraz. Dalším txt tlačítkem bylo možno určit velikost PIPu ve čtyřech skocích od čtvrtiny plochy obrazovky po asi šestnáctinu. Dokonce v jednom z režimů bylo možno do největšího z "oken" vyvolat 9pipový cyklující náhled - tuto funkci jsem ale nepoužíval, obrázky už byly příliš malé a než proběhl celý cyklus, stejně člověk nevěděl, co se kde vysílá. Přepínání kanálů bylo také geniální - hlavní obraz přepínala rovnou číselná tlačítka, obraz v PIPu byl přepínán kurzorem "kanál nahoru" a "dolů". Tomu já říkám PIP!
    Vzhledem k tomu, že jsme si s manželkou na PIP velmi zvykli především kvůli neuvěřitelně otravným a přeřvaným reklamám, očekával jsem, že Panasonic bude také něco takového umět, protože technologie pokročily a neměl by to být problém, zvláště když v sobě má tunery ČTYŘI. Dobrá - použitelné reálně tři, možná vlastně jen dva (buď kabelovka + satelit nebo STA se svým digi a analogem v "sobě" + satelit), ale to přece právě pro PIP stačí (!!!) - je to tedy dvoutunerový přijímač! Moje představa tudíž byla, že si dokoupím lavor pro satelit, skylink kartu a budu vesele pipovat jako po staru, navíc v současnosti na ČT a Nově v HD.
    Bohužel "slavný" Panasonic předvádí pouze trapnou parodii na PIP, který tak skvěle umí má dnes již zastaralá (ale zlatá) slovenská bedna. "Panák" umí totiž jen PIP z externího zdroje, v jediném fixním rohu vpravo dole a má fixní velikost. Navíc je jeho ovládání neuvěřitelně nepřívětivé!!! Je nutno stisknout "menu", najet na položku "obraz" (v nepříznivém případě až 2 další stisky) + OK, "více oken" (na ni je třeba v nepříznivém případě až 6 stisků, pokud jste zůstali po nějakém předchozím nastavování na nejvzdálenější pozici od této položky) + stisknout OK. Což je 3 stisky (v "ideálním" případě) nebo neuvěřitelných 11 (!). K tomu se ještě samozřejmě musí zapnout externí zařízení s vlastním tunerem, které také něco sežere a navíc musím brát do rukou druhou tatranku pro jeho zapnutí (to je vlastně + další 1 stisk) a pro každé přepínání požadovaného signálu opět brát do rukou druhou tatranku. To by mě odvezli... Je to tak otravné, že PIP ani nezapínáme a já vypadám před ženou jako blbec, co jsem to za ty peníze koupil. Pro zajímavost: OVP tehdy stál 22 700,- (to byly nějaké peníze, ale byl s PIPem tehdy nejlevnější na trhu, 100Hz, stereo, 63cm úhlopříčka), Panasonic nyní 22 370,-. Připomínám ale, že jsem zatím opravdu nemohl vyzkoušet, zda bude PIP fungovat alespoň v případě "pozemák a satelit" (o tom ale také velmi silně pochybuji), ale i kdyby, bude to ovládání stejně pořád dost nesympatické.
    Takže jsem pěkně naletěl na rádoby PIP, protože veškeré návody jsou naprosto skoupé na podrobné technické informace. Toho jsem si mimochodem všiml už u recenzí na více přístrojů, že uživatelé časem přijdou i na zajímavé funkce, o kterých není v návodu NIC! Ani prodejci (oslovil jsem 3) mi nic neporadili, resp. ani neodpověděli, protože zřejmě nemají čas na experimenty (bylo září) nebo pitomé zákazníky.
    Takže to jsou ty moderní technologie. Tohle vědět, rozhodně bych si koupil jiný model bez PIP a ještě bych určitě ušetřil.

    K absenci USB: Má vůbec smysl komentovat naprostý fakt, že USB by měl snad dneska povinně mít pomalu už i člověk od narození místo pupku? To mám zase tahat ethernetový kabel, přestože jsem chtěl TV připojit elegantně pomocí wifi? Nebo mám ještě dokupovat za pár tisíc homeplugy? (ty mají výstup RJ45 jako TV vstup). Existuje vůbec zařízení, které by umělo převést wifi signál do vstupu RJ45 (ale ne router) podobně jako wifi - USB? Mě se to vygůglit nepodařilo. U Panasoníků asi nevědí, že manželky jsou alergické na kabely a dráty v bytě... K čemu je vlastně potom u této TV certifikát DLNA, když mu chybí podstatná konektivita? O recenzí zmiňovaném poznatku ohledně hudby na SD či SDHC vůbec nemluvím!

    Zkoušel jsem také použít "slavnou" funkci Viera Q link (nebo jak se to jmenuje přesně) a jediným stisknutím okamžitě začít nahrávat právě sledovaný pořad na video pomocí funkce Direct TV REC. (pozn. - video je samozřejmě kompatibilní). Fungovalo to, ale ke svému úžasu jsem zjistil, že s televizorem už nemůžu dělat nic jiného (ve smyslu přepnutí kanálů). Tuner se uzamkne pro oba signály - analogový i digitální! Domníval jsem se, že nahraji pořad v digitálu a mezitím se kouknu na analog, ale NIC. Opět v návodu o ničem takovém ani pro laiky ani slovo! Dobrá tedy, i to bych oželel, tato funkce je téměř k ničemu a přece jenom je to "společný" jeden tuner, ale jestli bude zablokovaný i SAT tuner, tak mě vomejou... To ale zatím nemohu vyzkoušet, ještě nemám lavor a kartu a tak bych v tomto ohledu Panasoníku nerad křivdil.

    Velmi nepříjemně mě recenze překvapila nutností koupě adaptéru pro skylink na "cryptoworks". Na to, že tento TV je vyroben v Plzni, mě udivuje, že nikdo u panasoniku neví, jaké programy a s jakým kódováním tu můžeme přijímat a podle toho nevychrlí pro zdejší trh televize s patřičným slotem resp. firmwarem. Už vidím, jak zase kupuji další krám - adaptér nebo redukci za cca dva litry a ještě bez záruky, že to bude chodit - to mě skoro vyděsilo. Můžete to prosím někdo z vás odborníků nějak upřesnit a případně doporučit něco osvědčeného a vyzkoušeného? Možná by pomohl nový firmware, ale jak a komu to sdělit a kdy to bude?

    V návodu o tom není nikde ani slovo, všechno další důležité aby si člověk dohledal sám. Nejsem bůhvíjaký super odborník, ale vyložená lama taky nejsem. Mám za sebou spoustu opravených elektronických přístrojů, ledacos si vygooglím, v případě potřeby se dovzdělám, ale při představě, že si tento nebo podobný přístroj koupí laik, tak potěš koště. Navíc hledání informací zabere spoustu času, ne všechny to baví a navíc ještě ne všichni mají internet.

    Také postrádám slot i pro jiné karty - mám bohužel xD (výrobce Fuji, Olympus), ale to už bych asi chtěl moc. Bohužel se mi nepodařilo vygooglit adaptér z karet xD na SD. Nevíte prosím o něčem? Můžu se pokusit zasunout xD kartu do tohoto slotu? (Já vím, že můžu, ale asi jen jednou...) Nepoškodím něco? O kartu mi ani tak nejde, použil bych k testu 16MB původně dodanou k foťáku (pojme s bídou 16 fotek), tu oželím. Nerad bych ale odprásknul něco v TV. Čtečka na mé multifunkční tiskárně má slot společný pro xD i SD, tak mě to láká zkusit i v TV.

    K televizi je jako příslušenství zdarma licenční klíč k software Twonky Media Server (v brožuře je uvedena URL ke stažení a český návod k hrubému nastavení), který by měl spravovat sdílené soubory v domácí síti. Tohle jsem také ještě nemohl vyzkoušet, ještě nemám router ani homeplugy a ani jsem se nerozhodl, jak to vlastně všechno nakonec propojím. Rýsuje se možnost, že manželka dostane pod stromeček blu ray Panasonic DMP-BD60EG a ten má jeden USB a zároveň přístup na net - asi taky RJ45. Bohužel USB zase jen jeden... Takže buď zase rozbočovač USB (bude-li to vůbec chodit) nebo ručně střídat wifi nebo flešku - ach jo.
    Zbývá doufat, že zbytek (např. sdílené soubory či Viera Cast) do televize protlačím přes HDMI.

    Zhruba do půl roku bych chtěl koupit nějaký PVR s twin tunerem pro nahrávání i v MPEG4 - H.264, s timeshiftem a PIPem (nedám pokoj!!!) asi do 15 000,-. (HDD asi střední velikosti plus mínus 320GB, v případě zanedbatelného cenového rozdílu klidně i 1TB.)
    Z mého pohledu bych určitě využil i funkci současného nahrávání minimálně dvou programů se sledováním třetího nebo staršího záznamu z HDD. Předběžně se mi zalíbil např. Vantage HD-8000 TS Combo + Pipeline HD xxxGB + Aktivní chlazení. Ten ale zase neumí cryptoworks a údajně šíleně topí. (I s aktivním chlazením???)
    Prolezl jsem kvůli tomu šílenou spoustu stránek, ale opět jsem se nedozvěděl žádné důležité informace u přístrojů s PIP kromě toho, že to PIP má. No jestli je to takový PIP jako u panasoníku, tak teda nazdar radar. Další věc, která by mi vadila, je nevypínání HDD v klidu -prý ani přehrání firmware nepomohlo a ruční nastavení taky nechodí. Proč tohle nedokážou ve fw doladit? Já nejsem žádný zelený khmér, ale proč tu spotřebu mám zbytečně platit? O zbytečném opotřebovávání je ZBYTEČNÉ mluvit.
    Mimochodem, všimli jste si, kolik STB a PVR má obrovskou spotřebu ve "stand-by"? V některých případech jen o několik málo wattů nižší než v zapnutém stavu... Proč to proboha tak příšerně žere?
    Prosím tedy snažně zdejší případné šťastné majitele, aby se podělili s vlastními zkušenostmi se svými přístroji, abychom my budoucí vlastníci zbytečně nenaletěli jako např. já s PIPem u Panasonic.

    Už se jen obávám toho, na co ještě přijdu a co mi bude vadit. Asi jsem moc velký hnidopich.
    Já vím, že jsem na tuto TV naházel jen spoustu špíny a nenechal na ní ani pixel suchý. Až na tyto nedostatky (hlavně tedy PIP - to NEROZCHODÍM!) jsem docela spokojen s kvalitou obrazu a vším ostatním - viz recenze. Zvuk se samozřejmě musí v případě potřeby pustit do beden. Ale už to mám prostě v povaze všechno zkritizovat. Mám na to omluvu: Jen kvůli věčným rejpalům a nespokojencům se hýbe pokrok kupředu (zpátky ni krok!).

    Závěrem bych využil příležitosti a popřál Vám všem i Vašim blízkým co nejkrásnější prožití vánočních svátků.

    Nespo Kojenec
  • 20. 12. 2009 21:47

    bez přezdívky
    Redujkce LAN-Wifi samozřejmě exitsuje - říká se jí Access point - zkráceně AP. APčka jsou schopny samozřejmě fungovat jako Wifi klienti - v tomto případě bych doporučoval buď režim bridge nebo bridge+WDS. Většina AP má jeden RJ45 konektor, ale například AirLive WL-5460AP ( nebo i WL-5450AP ) disponuje dvěma konektory RJ45 ( cena cca 900,- Kč ) a může tedy připojit dvě zařízení, takže je to vlastně 2-portový switch s funkcemi Wifi, AirLive WL-5470AP ( cca 1300,- Kč )má dokonce 5 LAN portů + Wifi a nakonec AirLive WT-2000AP ( cca 1100,- Kč ) se 4 LAN porty.
  • 20. 12. 2009 22:54

    NespoKojenec
    Srdečné díky, Méďo!

    To byl přesně ten očekávaný kopanec správným směrem, který jsem potřeboval! To je ono, co jsem pořád hledal, neuměl jsem to pojmenovat, přestože jsem věděl, co od toho chci.
    Předběžně se mi moc líbil router "Netgear RangeMax NEXT draftN Dual band wifi Router (2.4Ghz a 5GHz)", ale asi budu muset něco změnit, protože tak trochu myslím do budoucna a rád bych měl ošetřeno už i pásmo 5GHz.
    No nic, musím do hajan, nikdo za mě nevstane...

    Ještě jednou dík a těším se na další nakopnutí ohledně jiných mých laických dotazů v mém příspěvku.
    Tak rychlou reakci s cennou radou jsem ani nečekal.

    Teď zase bude makat strýček "G"!!

    Spo Kojenec
  • 21. 12. 2009 10:27

    bez přezdívky
    5GHz AP jsou samozřejmě také k dispozici, nicméně jsou o trochu jiných cenách. Nejlevnější a pro Vás použitelný by byl AP AirLive WLA-5200AP ( cca 1500,- Kč ), který umí 2,4 i 5 GHz a má 2xRJ45 LAN, takže je to téměř to samé jako minule zmiňovaný WL-5460AP. Pak AirLive WLA-5000AP ( cca 1600,- Kč - osobně ho používám na připojení k Internetu ), ale ten má jenom jeden LAN port. Pak je tu AirLive WLA-9000AP - 3xLAN, 2xWifi, ale cca 3800,- Kč. Vzhledem k tomu, že má 2xWifi, tak ten, jako jediný, bude umět obsloužit obě pásma najednou. Nezapomeňte, je 1xWifi vysílač umí obsloužit jen jedno pásmo. Osobně bych zvolil cestu pomocí AirLive WL-5460AP jako klienta a pokud použít AirLive WLA-9000AP, pak jako AP pro Vaši domácí síť. V tomto odkazu máte podrobný popis. Není to ale router, takže pro připojení sítě k Internetu budete potřebovat ještě nějaký router.

    Možná zkuste zapřemýšlet na tímto řešením :
    Připojení k Internetu router ( samostatný, bez jakýchkoliv Wifi sítí např. TP-Link TL-R460 - 4-port nebo TL-R860 - 8-port ), na straně WAN pak můžete mít cokoliv - optiku, Wifi, ADSL, kabelovku - prostě, čím jste připojen. Na straně LAN pak Airlive WLA-5000AP jako 5GHz AP a Airlive WMU-6500FS jako 2,4GHz AP osazený nějakým SATA nebo IDE pevným diskem a možností připojit další 2 USB zařízení ( flashky nebo USB disky ) do Vaší sítě a mít tak přístup k datům ( třeba filmům ) ze všech Vašich počítačů nebo síťových přehrávačů. Je to sice víc krabiček - to uznávám, ale pokud máte možnost, kam tohle celé ukrýt, je to celkem elegantní řešení. Vyjde to skoro na stejné peníze jako řešení s AirLive WLA-9000AP, ale máte navíc k dispozici síťový disk, případně síťové disky, pokud využijete i USB porty.
  • 21. 12. 2009 9:19

    bez přezdívky
    Ptal jsem se na toto u Panasoniku už před instalací a bylo mi řečeno, že nikoli, že to nejde.
    Obávám se že by to muselo být podporováno ve firmwaru.
    Ale chtělo by to vyzkoušet...
  • 21. 12. 2009 9:25

    bez přezdívky
    Odpověděl jsem vám do e-mailu ale možná alespň něco z toho bude zajímat i ostatní takže:

    - PiP to vubec nema, to je jen marketing - je to obraz v grafice, protoze jde o jednotunerovy model (ten vas i ten vyssi, tetsovany)
    - ad redukce CA - to plati pro vsechny u nas uvadene modely - rozhodne pro vsechny Sony a Panasoniky (co jsem se tedy poptaval, protoze zatim jsem mel s DVB-S jen tri televizory)
    - nemožnost "doladit" podstavec do roviny- s tim jsem problem nemel ale nevim jak je na tom vas nabytek (u me je to rovna plocha)
    - "Podle návodu má tato TV kabelový, satelitní, pozemní a analogový tuner, přičemž tunery DVB-C, DVB-T a analog mají společný RF vstup. Kabelovku sice nebudu moci vyzkoušet, ale v naší panelákové...:" takto se to dnes uz nedela.... Nevim o vyrobci ktery by mel TV s PiP a to mezi DVB-T a DVB-S. Ve skutecnosti jde stale o jednotunerovy pristup
    Ale naprosto s vami souhlasim. Také s emi to nelíbí a také to nechápu. Speciálně u drahých modelů. Takto se však chová i podle mého úžasná Philips Cinema 56PFL9954H za 100 000 Kč

    Tolik alespoň k některým bodům vašeho dotazu
  • 21. 12. 2009 17:20

    ivovi (neregistrovaný)
    S PIPmanii vam nepomuzu. Ale k tem tunerum. DVB-C a DVB-T (+analog) maji spolecny vstup a take urcite spolecny RF tuner. DVB-S ma svuj vstup a urcite svuj RF tuner. Co je dal tezko rict, v lepsim pripade zvlast cip demodulatoru pro C/T a S, v horsim pripade dohromady univerzalni. Tedy PIP C spolu s T je u teto TV (asi vsech TV) vyloucen uplne, PIP S spolu s T by mozna byl technicky mozny, za strasne moc podminek. :-)

    Pak bych si dovolil pochybovat o tom, ze pri zasunuti WIFI-USB adapteru dosahnete nekdy na jakekoliv TV ci BD (PVR,DVD,atd.) nejakeho prenosu.

    A nakonec k te karte xD. Ta je technicky uplne odlisna od SD (viz napr. pocet pinu), takze pochybuju ze nejaky adapter existuje.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).