Hlavní navigace

Panasonic TX-L42DT50: střídmá elegance, výtečný obraz i panel IPS

26. 12. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

Výtečně vybavená kráska s ultratenkým panelem i rámečkem a nádherným podstavcem nabízí při ceně těsně pod 30 000 Kč i snadnou instalaci satelitu.

Výbava stojí za to. Posuďte sami: IPS panel, aktivní 3D, nahrávání i ze satelitu, spousta rozhraní, WiFi, Bluetooth a všestranný internet jak přes widgety, tak přes pohodový klasický webový prohlížeč. K tomu si přičtěte výbornou instalaci, a to včetně satelitu, kde vše funguje plně automaticky i při ladění tří družic, i když parametry můžete ovlivnit i ručně. Nechybí podpora domácí sítě přes DLNA a zapnout můžete dobíjení přes USB i pokud je televizor v pohotovostním režimu, což je nejen příjemné, ale čím dál tím užitečnější.

Škoda, že přes výborné nahrávání není ani v této kategorii k dispozici TimeShift (sledování živého TV vysílání se zpožděním) a že v EPG stále ještě neslyšíme zvuk a nevidíme obraz. Podstatnějším problémem je ale to, že v ceně nedostanete ani jedny 3D brýle, což je zarážející a zbytečně to sráží poměr cena/výkon. A protože jde o aktivní 3D, připravte si nějakých dalších patnáct set. Ostatně někdo by mohl brát jako mínus, že se připojují přes Bluetooth, které bohužel jinak využít nejde.

Úzký rámeček (kovový rám) dole s výraznou plastovou obrubou do které je umístěno svítící logo Panasoniku, které se dá i vypnout. Podstavec je opravdu bytelný.

Úzký rámeček (kovový rám) dole s výraznou plastovou obrubou do které je umístěno svítící logo Panasoniku, které se dá i vypnout. Podstavec je opravdu bytelný.

Pohodová instalace (včetně satelitu)

Při ladění jednoduše zatrhnete tunery, které vyžadujete, včetně např. satelitního, a je to. V případě mé instalace (DVB-T a DVB-S/S2) si televizor nejprve zkontroloval připojená LNB. Správně našel tři a následně se jal ladit od první Astry (19,2). Předtím byste pochopitelně měli mít zastrčen adaptér s přístupovou kartou, který je neobvykle přímo na zadní straně a nikoli z boku, podobně, jako to má uděláno Samsung. Panasonic to má ale vyřešeno o třídu lépe! Nepotřebujete totiž žádný dodatečný adaptér a přístupová karta s obvyklým adaptérem PCMCIA se také lépe zasouvá než u Samsungu. A dokonce také nesrovnatelně lépe, než u bočních mechanik. Nevýhodu to samozřejmě může představovat pouze při umístění televizoru na stěně a bude třeba dávat pozor na výběr držáku, který by měl být minimálně odklopitelný bez kompletní demontáže televizoru.

Po plně automatickém naladění DVB-S/S2 přijde na řadu pozemní DVB-T a nastavení přístupu na počítačovou síť, resp. internet. Já zvolil bezdrátový přes zabudovanou WiFi. Po připojení pak už chybělo jen vybrat umístění televizoru (domácnost, obchod), a instalace byla hotova.

Mezi satelitním a pozemním vysíláním se jednoduše přepnete přes tlačítko TV na dálkovém ovladači. Setřídění kanálů musíte udělat v každém z tunerů zvlášť, a to přes Menu, Nastavení a Menu ladění. Na DVB-T je to rychlé, na DVB-S sice pomalejší, ale stále svižnější než u většiny konkurence. Zvolíte abecední třídění a pro vybraný kanál zapíšete jeho novou pozici. V tomto okamžiku ale nepřeskočíte na nově umístěný kanál, nýbrž zůstáváte v podstatě na stejné pozici. A to je nejen hodně neobvyklé, ale také to řádově zrychluje třídění. Pohodlně tak seřadíte například všechno od „Č“, tedy ČT1, ČT 1 HD, ČT2ČT Sport a tento způsob významně šetří čas, který byste ztratili neustálým poskakováním po seznamu kanálů. Těch bylo při třech naladěných družicích kolem 2500.

Dálkový ovladač je výborný. Dobře se drží v ruce, má podsvícená a rozměrná tlačítka a také výborné  rozložení. Tohle je jedna z nejlepších částí současného Panasoniku.

Dálkový ovladač je výborný. Dobře se drží v ruce, má podsvícená a rozměrná tlačítka a také výborné rozložení. Tohle je jedna z nejlepších částí současného Panasoniku.

Prakticky bezproblémové ovládání

Bytelný a podsvícený dálkový ovladač se velice dobře drží v ruce a vše důležité je soustředěno kolem kurzorového kříže. Multimédia – stejně jako internet – vyvoláte přes Viera Tools (nebo tlačítko Internet) a EPG přes Guide. V nabídce Viera Tools najdete i přístup na domácí síť, přehled nahraných pořadů a výběr multimédií podle typu, tedy fotografie, video a hudba. U tohoto přístroje je v tomto ohledu – podobně jako u ostatních Panasoniků – vše křišťálově jasné.

Dálkový ovladač má solidní záběr a pohánějí ho běžné tužkové baterie, ale bohužel si standardním způsobem známým z dřívějších modelů, neporadí například typicky s Blu-ray přehrávačem. Pokud nevyužijete poněkud pomalé ovládání přes HDMI CEC.

Ve spodní části „dálkáče“ naleznete kompletní ovládání multimedií. Ty se ale dají ovládat i přes kurzorový kříž a dokonce i OK funguje jako Play/Pause. V televizním tuneru pak OK vyvolá seznam naladěných kanálů. A ještě zmínka: standardní menu Panasoniku je pohodlné a lépe ovladatelné než minulý rok. Dá se v něm také kolovat, což šetří čas i nervy.

Druhý náhled EPG, který máte u Panasoniku k dispozici. Ten první je tradiční se stanicemi na výšku a horizontálně umístěnými pořady. V obou ale stále přicházíte o obraz zvuk. Možná se ale dočkáme už u modelové řady 2013 (nejspíše duben/květen) dočkáme.

Druhý náhled EPG, který máte u Panasoniku k dispozici. Ten první je tradiční se stanicemi na výšku a horizontálně umístěnými pořady. V obou ale stále přicházíte o obraz a zvuk. Možná se ale dočkáme už u modelové řady 2013 (nejspíše duben/květen) dočkáme.

Slušné EPG se známým „ale“

Televizní program se v klasickém náhledu ukazuje pro sedm stanic, obraz a zvuk se však přeruší. Program pro všechny multiplexy naběhl prakticky současně, co chybělo, to se stáhlo v okamžiku najetí na vybraný kanál, resp., při pohybu po programové nabídce.

Do druhého náhledu EPG (viz foto) se dostanete opětovným stlačením Guide. Ve sloupci vám nabídne televizní program pro jednu stanici na následujících zhruba šest hodin.

Na obrazovce v základu pro pořad vidíte čas začátku a konce, pro podrobnější popis musíte zmáčknout tlačítko „i“, které vám ho otevře v novém okně. Pokud se na pořad chcete nechat upozornit, musíte to udělat přes obvykle „ftipnou hlášku“ Panasoniku – „Časovač nahrávání“. V následujícím menu pro nastavení nahrávání si vyberete „Upomínka“. Televizor se však z pohotovostního režimu neprobudí, pouze se rozbliká LED dioda, takže pokud nejste přítomni, snadno o pořad přijdete. Lepší je si ho tak pro jistotu nechat nahrát.

Perfektní je jako obvykle u Panasoniku filtrování pořadů podle celé řady kritérií a také výpis pořadů, např. pouze pro neplacené kanály.

Volba „Živá barva“ je u tohoto televizoru spíše pro legraci. Rychle z ní pryč a pak v závislosti na vašich vjemech a umístění televizoru vybrat ten správný a také úsporný režim. Resp. si vše nastavit ručně.

Volba „Živá barva“ je u tohoto televizoru spíše pro legraci. Rychle z ní pryč a pak v závislosti na vašich vjemech a umístění televizoru vybrat ten správný a také úsporný režim. Resp. si vše nastavit ručně.

Odpovídající úpravy obrazu

Televizor v ceně kolem 30 000 Kč musí mít rovněž odpovídající možnosti uprav. Přednastavené režimy jsou čtyři a vedle tradičně „vytaženého“ dynamického jsou tu i dva režimy pro kino. Kupodivu jsou na první pohled nastaveny nikoli utlumeněji, nýbrž výrazněji než režim Normální. Je to dáno především teplými barvami a zapnutým Eko režimem. Všechny režimy ale můžete ovlivnit  a prakticky všechny mají zapnutu volbu „Živá barva“, které je třeba se rychle zbavit. Neobvyklé je i to, že v základním režimu je teplota barev přepnuta na Chladná a nikoli Neutrální.

V každém případě je škoda, že televizoru chybí možnost upravit podsvícení, a to i pokud zapnete v menu Nastavení, režim „Pokročilé isfccc“ (volba kupodivu není v části Obraz). Následně vám k přednastaveným režimům přibudou dva profesionální v nichž máte možnost navíc upravit vyvážení na bílou, gama korekci a v rámci modelu RGB i odstín, saturaci a jas. Na televizor této třídy je voleb opravdu hodně. Zvláště ve světle novinek od konkurence pro rok 2013.

Bohužel nakonec jsem si mezi přednastavenými režimy nevybral ani v tomto okamžiku a musel jsem nastavení televizoru upravit podle svého. Alespoň v rámci jeho možností.

Poměrů stran obrazu je, jako tradičně u Panasoniku, spousta – plných devět. Nechybí ani 14:9, ani tři zoomové režimy, jen počítejte s tím, že na dané verzi firmwaru byl po instalaci automaticky nastaveno 16:9, což u nás stále ještě není nejvhodnější volba.

Pokud budete chtít, aby se vám formát zachovával podle příchozího pořadu, musíte v menu Obraz a „Rozšířené nastavení“ vypnout převzorkování na 16:9. Pak to alespoň u mě fungovalo – co mohu posoudit – dobře.

Výběr doby nahrávání na jedno zmáčknutí tlačítka. Všimněte si i nápovědy, která je všude na úrovni.

Výběr doby nahrávání na jedno zmáčknutí tlačítka. Všimněte si i nápovědy, která je všude na úrovni.

Nahrávání s vlastním formátováním

Pro vyzkoušení jsem použil zapůjčený terabajtový disk Freecom Mobile Drive Sq TV (1 TB, tj. 1 024 GB). Panasonic vyžaduje vlastní formátování, které se po připojení disku nabídlo automaticky s patřičným upozorněním obvyklého typu. Následně si televizor vyžádal povolení aktivace Freecomu pro záznam. Výsledkem všech snah je to, že nahrané pořady budou přehratelné pouze na tomto přístroji a už na žádném jiném, dokonce ani na stejném modelu. Přečíst nahrávka nepůjde ani z počítače. V upozornění se také jasně říká, že si musíte být vědomi toho, že po možné opravě vašeho televizoru nemusí jít zaznamenané pořady přehrát. Panasonic to říká jasně a srozumitelně, což je určitě dobře, protože tady si to žádné marketingové mlžení nezasluhuje. Televizor slouží pouze pro krátkodobý záznam. Pokud vyžadujete opravdové nahrávání musíte sáhnout po opravdovém rekordéru. Nicméně až na výše uvedené, televizor s diskem Freecom Mobile Drive Sq TV zacházel jako s opravdovým rekordérem.

Pořad můžete pro nahrávání naprogramovat buď přes EPG nebo manuálně. Vždy ale můžete upravit čas začátku a konce. Zaznamenaný pořad pak přehrajete přes tlačítko Viera Tools na dálkovém ovladači. Záznam neměl chybu, samozřejmě při standardně nízké kvalitě českého DVB-T. Nahrávat jde ovšem i ze satelitu a funguje to v případě Freecomu opět výborně, ať už jsem nahrával z HD kanálu nebo třeba z 3D HD. Z něj se pak při přehrávání a po zmáčknutí tlačítka 3D udělá regulérní pseudoprostorový obraz, takže v tomto ohledu pohoda po všech stranách.

Mezi nastaveními pro nahrávání najdete možnost záznamu jedním dotykem, který můžete nastavit od 30 do 180 min. TimeShift, tedy sledování televizního vysílání se zpožděním, bohužel k dispozici není.

Klasická obrazovka přístupu na internet přes widgety tak, jak ji známe u Panasoniku už léta. Kdesi na jedné z dalších obrazovek narazíte i na internet otevřený se zadáním libovolné webové adresy.

Klasická obrazovka přístupu na internet přes widgety tak, jak ji známe u Panasoniku už léta. Kdesi na jedné z dalších obrazovek narazíte i na internet otevřený se zadáním libovolné webové adresy.

Pohodový internet

K dispozici je jak internet widgetový, tedy v televizoru jednoduše ovladatelný a zaměřený na vybrané servery, i tak otevřený se zadáním libovolné webové adresy. Webový prohlížeč sice podporuje stránky v HTML5, jak zdůrazňuje výrobce, ale opravdu v něm nemůžete surfovat jako na počítači. Stačí totiž zabrousit třeba do nějakého televizního archivu a uvidíte, že technologie Adobe Flash podporována není. Nicméně příjemné je v tomto okamžiku rozumně vyřešené ovládání – na obrazovce se totiž objeví klasická a překvapivě přesně se chovající šipka myši. Jakmile jsem připojil klávesnici Logitech K400, televizor ji bezproblémově identifikoval, avšak zabudovanou dotykovou destičku nepodporoval. S ní by bylo ovládání ještě příjemnější.

Ve widgetovém internetu máte z českých serverů k dispozici Voyo, Topfun a tn.cz, z dalších nechybí například počasí, YouTube či podpora Skype, k němuž je ovšem třeba dokoupit kameru s mikrofony.

Do nastavení eko režimů vstoupíte přes menu (tlačítko zatím chybí) a upravíte například i osvětlení loga firmy. Povšimněte si možnosti zapnout dobíjení přes USB i při televizoru v pohotovostním  režimu.

Do nastavení eko režimů vstoupíte přes menu (tlačítko zatím chybí) a upravíte například i osvětlení loga firmy. Povšimněte si možnosti zapnout dobíjení přes USB i při televizoru v pohotovostním režimu.

Měření spotřeby

Televizor jsem resetoval do továrního nastavení. Obraz byl v režimu Normální, čidlo kontrolující úroveň okolního osvětlení bylo zapnuto, další eko volby (viz níže) vypnuty a logo Panasonic pod obrazovkou vysvícené. Po hodině provozu na DVB-T ukázal měřicí přístroj rozmezí 74–80 W s typickou spotřebou 78 wattů. Jakmile jsem vypnul obrazovku a nechal puštěný pouze zvuk, což se dělá přes menu, spotřeba poklesla na 33 W, což je slabé a Panasonic toho v tomto okamžiku vypíná hodně málo. Ještě nemilejší překvapení na mě však čekalo při měření na rozhlasové stanici – spotřeba totiž kolísala mezi 74 a 78 watty. I v tomto režimu ale můžete obrazovku vypnout.

Oficiálně je jmenovitá spotřeba udávána na 116 W, průměrná pak na 56 W. Při roční spotřebě 78 kWh při průměrných 4 hodinách sledování denně je televizor zařazen do energetické třídy A+. Mimochodem spotřeba v pohotovostním režimu je udávána dvojí – < 0,2 W při vypnutí přes dálkový ovladač a 0,18 W, pokud televizor vypnete ručně, přes elektronické tlačítko na boku. Tlačítko úplného vypnutí zabudováno není.

A ještě zmínka o eko volbách. Ty jsou v menu poněkud rozprostřeny, tlačítko na dálkovém ovladači chybí a k tomuto účelu není využito ani zelené teletextové tlačítko, Jinak eko volby najdete jak v menu Obraz (Režim Eco), tak v Nastavení, resp. také v Nastavení, Další nastavení.

Úvodní obrazovka vstupu do multimédií dovolí nejen přehrávání fotek, hudby a videí, ale jsou tu i nahrané pořady.

Úvodní obrazovka vstupu do multimédií dovolí nejen přehrávání fotek, hudby a videí, ale jsou tu i nahrané pořady.

Výtečná kompatibilita, někdy slabší doprovodné info

V multimédiích promítaných přes rozhraní USB se zajímavě chovaly především filmy. Externí titulky jdou u nich nastavit v bezchybné češtině (CP-1250 – Windows), i když je musíte pokaždé zapnout a pokaždé zvolit i znakovou sadu (jsou nastaveny na „Západní Evropu“). Platilo to o srt i sub ve formátech XviD a MKV (L4.0, L4.1). U kodeku x.264 titulky vůbec nastavit nešly, ale kupodivu se spustily automaticky, byť nikoli česky. Ovlivnit jejich velikost nešlo nikdy a v některých scénách stále interferují s obrazem, jako tomu bylo u některých modelů minulý a i letošní rok. Pokud jde o navázání ve filmu při jeho přerušení, pracovalo. Jen jste mezitím nesměli pustit nic jiného nebo si třeba odskočit do televizního tuneru.

U HD videa z kamer a fotoaparátů jsem uspěl s WMV HD (720p), formátem MOV, čistým MP4 (720p) i H.264 v nižším i Full HD rozlišení. Přehrálo se rovněž AVCHD 1 080i i záběry z profesionální kamery (M2TS) se zvukem v dts. Výsledek byl jedním slovem vynikající a Panasonic u letošní kolekce (jak jsme psali už dříve) nejen v tomto ohledu příjemně překvapuje. Bez potíží zvládl i 3D video z kamery Panasonic HDC-SDT750 (M2TS) i záběry v MPG, TS i MP4 vždy s vertikálním 3D, tedy obrazy vedle sebe, který je nutné navolit ručně (dělá se to velice snadno přes tlačítko 3D).

Jakmile zvolíte Fotografie (v souborovém manažeru je nutno zvolit dopředu, co budete přehrávat), spustí se automaticky hudba a ukáže se obrazový náhled ve kterém jsou všechny snímky na daném médiu. Přejít do adresářového náhledu je však dílem okamžiku (jedno tlačítko). Fotografie nabíhají neuvěřitelně rychle i při pěti, šesti megabajtové velikosti, škoda je, že z názvu zjistíte jen nějakých 14, 15 znaků.

V hudbě je už situace taková, jaká má být a název vybrané skladby se objevuje při prostém pohybu po seznamu, a to včetně dlouhého názvu. Takto by to samozřejmě mělo být všude.

V muzice jsem přehrál vedle MP3 i WMA s nejvyššími datovými toky i FLAC a v tomto okamžiku se příjemně předvedl i zabudovaný subwoofer, k čemuž se ještě dostaneme.

Podstavec je elegantní a výborně se doplňuje i s tenkým rámečkem.

Podstavec je elegantní a výborně se doplňuje i s tenkým rámečkem.

Pro kvalitní záznam

Posoudit obrazové kvality tohoto televizoru není nijak snadné. Obraz se vám možná ve světě přepálených a přebarveně „znějících“ barevných televizorů bude možná na první pohled zdát nemastný neslaný. Zdál se ostatně i mně a málem jsem se nechal napálit. Nicméně na pohled druhý, který ovšem vyžadoval důkladné testování z různých video zdrojů, je pomalu bez chybičky. Pokud mu ovšem zajistíte odpovídající kvalitu na vstupu, protože obvody rozhodně nejsou takové, jaké bych si u televizoru za třicet tisíc představoval. Tím ale letos trpí i konkurence a kdeže nejen v tomto ohledu loňské sněhy jsou. Nicméně například z kvalitního multimediálního přehrávače jakým je např. Egreat EG-R200S Pro nebo Eaget Play M17 s mimořádným resamplováním, dává i špatný zdroj prostě naprosto parádní výsledek, což platí i o Blu-ray přehrávači Philips BDP 8000.

Z běžným DVB-T si televizor poradí hůře (chce to kvalitní satelit), ale pokud jako prostředníka použijete zmiňované druhé multimediální centrum s čipovou sadou Realtek RTD1185 uvidíte, že výsledek je pomalu řádově lepší. Vyžaduje to ale také televizor pečlivěji nastavit (a že to potřebuje, včetně vypnutí volby „Živá barva“), protože přednastavené režimy nejsou ideální. Pak dostanete příjemně tlumené a přirozené barvy, jaké jsou dnes k vidění málokdy. Ostatně zásluhu na nich má i kvalitní panel typu IPS, který by měl dlouho udržet barevnou stálost. Potěší i výtečná výbava ve které až na TimeShift najdete vše na co si vzpomenete, včetně zabudovaného WiFi.  Bluetooth je bohužel určeno jen pro připojení 3D brýlí.

Zvukově jde o lehký nadprůměr, někdy s výraznými basy (výkon odhaduji tak na 3× 12 W), které budí potěšení, zvláště uvědomíte-li si hloubku LCD panelu. V tomto směru opravdu solidní práce, což platí i o multimédiích. Fotografie s bezproblémovou podporou 3D (MPO), muzika s formátem FLAC a bohatá podpora HD nahrávek z fotoaparátů a kamer stejně jako povětšinou bezproblémové externí filmové titulky. Tady Panasonic ušel kus cesty a je to nejen ku prospěchu věci (rozumějte prodejnosti). Například s MPO a FLAC má často náskok před konkurencí nejen v obdobné cenové relaci. Teď ještě dotáhnout EPG, což ovšem platí všech přístrojích Panasoniku. Mimochodem ten má letos nejvyrovnanější kolekci televizorů z celé domácí nabídky. Plasmové modely GT50, resp. zejména VT50, ji pak s přehledem vedou.

pro: kvalita obrazu, panel IPS, dobíjení přes USB i při vypnuté TV, subjektivně vzato méně citlivý tuner DVB-T

proti: v ceně by měly být alespoň jedny 3D brýle, chybí TimeShift

Balení obsahuje

– dálkový ovladač

– 2× tužkové baterie (AA)

– natáčitelný podstavec

– adaptér pro SCART a YUV / A/V cinch

– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)

BRAND24

– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Panasonic

Pokud kupujete LCD televizor dáváte přednost panelu IPS?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).