Hlavní navigace

Panasonic Viera TX-L47ET60: uzounký rámeček, dobrý obraz a IPS

29. 5. 2013
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

A máme tu střední LCD třídu s panelem IPS, pohledovými úhly 178° a výbavou zahrnující mj. pasivní 3D, subwoofer a WiFi ve verzi „n“.

Od televizorů řady E60 (nebo jak je někdy také označována, E6), jehož zástupce TX-L39E6 jsme testovali zdese liší především typem panelu. Řada ET už totiž používá proslulý panel IPS, který mj. zaručuje dlouhodobou stálobarevnost a vysoké pohledové úhly. Viera TX-L47ET60 se 119cm úhlopříčky a cenou 26.690 Kč (2× pasivní 3D brýle) mi dorazil současně s plasmovou ST60 (recenze zde), takže jsem mohl bezprostředně porovnat kvalitu obrazu. Cenově jsou si ostatně podobné.

A můj dojem? Na jednu stranu lítost, že výrobce u obou přístrojů nezavedl funkce dnes běžné i u televizorů za vysloveně pár tisíc (typicky nahrávání a tudíž možnost nechat se na pořad z EPG i upozornit) a na stranu druhou patrný rozdíl v kvalitě obrazu ve prospěch plazmy, což bylo ovšem vyváženo nižšími pohledovými úhly zvláště shora. Vyzrálejší obraz byl znát i na kanálu ČT 24 proslulém méně kvalitním podáním a příspěvkovými materiály. Znát to bylo i na pleťové barvě. Opačná situace však k mému překvapení nastala u prokreslení detailů, kde ST60 vykazovala tendenci tmavnout v tmavších místech a ET60 je podávala výborně. Mimochodem když už jsem u toho – poslední tři, možná čtyři roky mám opravdu silný pocit opětně narůstajícího rozdílu mezi plazmou a LCD, resp. posunu hranic, zvláště vzhledem k vzájemným cenovým relacím. Předminulý a minulý rok navíc došlo k výrazné redefinici vlastností jednotlivých tříd u televizorů všech druhů a nesrovnatelně více patrné to bylo u LCD. Vraťme se ale k testované ET60, která je ke koupi i ve 107 cm (42"), 127 cm (50") a 140 cm (55"). Stejně jako drtivá většina letošní produkce Panasoniku – nabízí nádherný design zahrnující i tenký hliníkový rámeček a vše si tak vysloveně sedlo s diskem Freecom Mobile Drive Sq TV (1TB), se kterým televizory už nějaký čas testuji a který je určen právě pro spolupráci s televizory.

Slovo elegance patří k Panasonic TX-L47ET60 naprosto neodmyslitelně. Kvalitní obrazovku typu IPS lemuje hliníkový rámeček o šířce pouhých 9 mm.

Slovo elegance patří k Panasonic TX-L47ET60 naprosto neodmyslitelně. Kvalitní obrazovku typu IPS lemuje hliníkový rámeček o šířce pouhých 9 mm.

Instalace s nastavením úvodní obrazovky

A nejen s ní! Ale i s připojením k internetu, a tak by to mělo vypadat, i když by ještě neškodilo doplnit i průvodce nastavením obrazu a setřídění kanálů. Ale výrobci chtějí dělat instalaci co nejrychlejší, což je na druhou stranu pochopitelné. Tady vše urychluje už složený podstavec, takže ho stačí jen přes plechový výlisek přidělat k panelu. Dvěma druhům šroubů se ale Panasonic vyhnout nedokázal…

Naladění tuneru DVB-T je dílem okamžiku (u mě ho trochu prodloužily pouze HD kanály nového multiplexu sedm) a nejinak tomu bylo i v případě WiFi. To je výtečně dělané, včetně softwarové klávesnice pro zadání hesla, a na závěr se vše ještě otestuje, abyste opravdu věděli, že jste připojeni. Na mém přístupovém bodu se navíc v televizoru objevily hned dvě WiFi sítě – TX-L47ET60 totiž zvládá i rychlejší verzi „n“.

My Home Screen, tedy domovskou obrazovku můžete mít například v tomto stylu, nebo si ji definovat zcela podle svého. Nebo si pochopitelně zvolit i tradiční spuštění televizoru do plného obrazu.

My Home Screen, tedy domovskou obrazovku můžete mít například v tomto stylu, nebo si ji definovat zcela podle svého. Nebo si pochopitelně zvolit i tradiční spuštění televizoru do plného obrazu.

Setřídění kanálů je tradičně jednoduché a rychlé a dělá se prostým zadáním čísla nové pozice. I v tomto ohledu je instalace naprosto pohodová.Posledním krokem instalace je výběr domovské obrazovky (My Home Screen), což vedle naběhnutí televizoru tak, jak jste zvyklí, tedy do plného obrazu, znamená například i menší obraz s aktuálním kanálem, který vpravo doprovází výpis pořadů z EPG a dole doplňuje například vstup na chytré funkce či Skype. I k této řadě totiž můžete dokoupit kameru s mikrofony.

Klasická „dálka“, kterou letos najdete u většiny modelů nemá chybu. Rozložení i čitelnost tlačítek je výtečné, multimédia se dají řídit i přes kurzorový kříž i přes OK.

Klasická „dálka“, kterou letos najdete u většiny modelů, nemá chybu. Rozložení i čitelnost tlačítek je výtečné, multimédia se dají řídit i přes kurzorový kříž i přes OK.

Klasické ovládání

Není ho třeba příliš rozebírat, protože jsem to už udělal dříve (viz odkazy výše). Je svižné a jednoduché a v podstatě jediná záludnost, která vás v menu čeká, je při ladění dalšího digitálního tuneru. Abyste totiž naladili DVB-C, musíte (při naladěném DVB-T) vstoupit do menu Nastavení a „Menu ladění DVB-T“. Tohle je letitý špek Panasoniku, na kterém si firma zjevně zakládá.

Dálkový ovladač je parádní s výborným rozložením, dvojím ovládáním multimédií (blok dole a okolí kurzorového kříže) a výtečně čitelnými tlačítky. OK v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, ve videu pak Pause/Play, takže pohoda! Využít můžete i aplikace Viera Remote ve verzi 2 pro chytrý telefon či tablet s Androidem či iOS. Jen počítejte s mírným zpožděním, protože zařízení i televizor musí být propojeny přes WiFi router.

Propracované filtry v EPG doplňuje už nyní i obraz a zvuk. Bohužel jelikož televizor nenahrává, nemůžete se na pořad v EPG nechat ani upozornit, což je jaksi nepochopitelné.

Propracované filtry v EPG doplňuje už nyní i obraz a zvuk. Bohužel jelikož televizor nenahrává, nemůžete se na pořad v EPG nechat ani upozornit, což je jaksi nepochopitelné.

Přepracované osmidenní EPG

Jak už jsem se zmiňoval v předchozích recenzích letošních modelů, EPG nepostrádá obraz a zvuk, což ho posunulo řádově dále. Dva náhledy představují klasiku na typicky dvě, tři hodiny dopředu pro sedm stanic (viz foto) a seznam pořadů na výšku pro nějakých dvanáct hodin dopředu a jednu stanici. Vynikající je možnost filtrování pořadů (děti, kultura, filmy…), a to včetně například volby pouze pro DVB-T, neplacené kanály atd. U pořadu nicméně v základním náhledu vidíte jen čas začátku a konce a bližší informace se otevírá na novou obrazovku.

V EPG není problém projíždět kanály, resp. multiplexy, které si tak mohou aktuálně stahovat programovou nabídku, aniž byste si daný kanál museli otevírat na celou obrazovku.

Při úpravách obrazu si dejte pozor na volbu Živá barva (osvědčilo se mi ji vypnout), do rozšířeného nastavení se dostanete v režimech Uživatelský a Kino režim, který v originále zní správněji „True cinema“ (Opravdové kino).

Při úpravách obrazu si dejte pozor na volbu Živá barva (osvědčilo se mi ji vypnout), do rozšířeného nastavení se dostanete v režimech Uživatelský a Kino režim, který v originále zní správněji „True cinema“ (Opravdové kino).

Nastavení více než adekvátní

O přístupu na internet a jeho provedení, a také funkci Swipe & Share (bezdrátový přenos multimédií do televizoru) jsem se zmiňoval v recenzi plasmové ST60 zde, takže se věnujme především možnostem úprav obrazu a zvuku. V prvním případě je k dispozici pět režimů z nichž dva – Uživatelský a True cinema v českém překladu zvláštně „Kino režim“ (je tu ještě režim Kino) – je možné upravit i za pomoci rozšířených možností. Ty doplňují obvyklé volby typu ostrost, barevný tón či sytost o podstatně vyspělejší nastavení určené zkušeným majitelům. Např. o kompletní správu barev v režimu RGB. Kdykoli se však snadno můžete vrátit k původním hodnotám.

U zvuku ovlivníte hloubky a basy, přičemž to druhé můžete ještě zvýraznit, a ve třech režimech také virtuální prostorový zvuk. A protože tu máme subwoofer, nechybí nastavení vzdálenosti panelu od zdi.

Rozsáhlé jsou možnosti časovačů mezi něž patří automatické vypnutí po čtyřech hodinách nečinnosti, či přímé nastavení doby. Nechybí ani možnost bezpečně odebrat USB médium, byť s opět trochu podivným překladem („Nastavení zařízení USB“) a je tu i vynikající volba časovače pro rozhlasové stanice. Ta při poslechu DVB-T rozhlasu automaticky po několika sekundách vypne obrazovku a ponechá pouze zvuk. Šikovná věcička!

Pokud jde o automatickou reakci na formát příchozího televizního, je to letos komplikovanější a u ST60 jsem to prostě neobjevil. Nicméně tam i zde není možné jednoduše a natvrdo říci: „4:3 mi podej jako 4:3“. Nyní to podle výrobce funguje tak, že je nutné u každé stanice ručně přepnout na 4:3 a poté se už bude televizor při příchozím signálu 4:3 přepínat sám. Kdo na tohle přišel?

Eko nastavení jsou sice stále rozptýlena do několika menu, ale zdají se být detailnější.

Eko nastavení jsou sice stále rozptýlena do několika menu, ale zdají se být detailnější.

Dobrá spotřeba a ještě parádnější při vypnuté obrazovce

Televizor jsem měřil hned po instalaci, kdy jsou volby „Živá barva“ a „Senzor osvětlení okolí“ zapnuté a obrazový režim nastaven na Normální, zvuk na Standardní. Volba Eko nastavení v menu Nastavení (volby jsou stále rozptýleny a jednotně je vyvolat nelze) má některé funkce zapnuty, jiné vypnuty (hlavně Úsporný režim – viz foto výše). A aby se to majitelům televizorů vůbec nepletlo, najdou v menu Nastavení ještě volbu „Další nastavení“ a v ní „Úsporný režim“…

Pojďme k měření. Po hodině provozu na ČT 24 bylo vidět rozmezí 15 až 36 wattů, ale s tím, že se televizor s připojeným terabajtovým diskem občas samovolně restartoval. Spotřeba byla nakonec 35 wattů.

Jakmile jsem odpojil externí pevný disk, rozmezí se upravilo na 29–49 W a výsledkem bylo 48 W. A ještě vám dlužím poslední údaj – spotřebu při vypnuté obrazovce a zapnutém zvuku. Tuto volbu najdete hodně hluboko v menu a výsledkem je pouhých 17 wattů, což je opravdu vynikající a svědčí to o hodně důkladném povypínání všeho možného. Přece jen jsme u 119 centimetrů úhlopříčky!

Oficiální spotřeba podle štítku EU je 67 W, roční spotřeba 92 kWh a zařazení do energetické třídy A+.

Tlačítko úplného vypnutí tu není, pracuje se s elektronickým tlačítkem, které ale vypíná i infra čidlo, takže přístroj dálkovým ovladačem nezapnete, a to rozhodně dává smysl. Nicméně je zajímavé, že firma pro oba způsoby vypnutí udává u tohoto televizoru stejnou spotřebu < 0,2 W. To ale bude nejspíše jen mýlka, protože u ostatních přístrojů v tom rozdíl je, byť jen v rámci pár desetinek wattu.

Obrazovka do které se dostanete po stlačení Apps nabídne kompletní „chytré“ volby (widgety, otevřený web) plus vstup na multimédia a média server přes DLNA a také menu nastavení („Hlavní menu“) či EPG („TV průvodce“).

Obrazovka do které se dostanete po stlačení Apps nabídne kompletní „chytré“ volby (widgety, otevřený web) plus vstup na multimédia a média server přes DLNA a také menu nastavení („Hlavní menu“) či EPG („TV průvodce“).

Solidní kompatibilita, slabý souborový manažer

Potíže s vysoce kapacitními externími médii jsem podrobně rozebíral v recenzi plasmového televizoru ST60, tady mě napadlo vyzkoušet ještě něco jiného. Nechal jsem terabajtový disk Freecom Mobile Drive Sq TV zaplněný cca 600 GB daty, připojen a sledoval televizní tuner. Čekal jsem, zda si televizor ono sáhodlouhé skenování disku a rozdělování, například nalezených videí do jednotlivých subadresářů, udělá na pozadí. Neudělal to nikdy…

Přístup Panasoniku tak s sebou nese – na rozdíl jednoduchého a hlavně rychlého a bezproblémového načítání klasické adresářové struktury – jen samé potíže. Je až nepochopitelně, že se tento výrobce drží něčeho tak těžkopádného, co navíc zákazníkovi nepřináší jedinou výhodu. Vyznat se navíc ve stovkách nalezených a vypsaných podadresářů s nejrůznějšími video soubory jde opravdu jen ztuha. V každém případě jsem nakonec multimédia musel otestovat se 16GB USB flash pamětí Philips, kde je doba vytváření struktury únosná.

Bohužel je zřejmé, že nejspíše půjde o vlastnost všech letošních televizorů Panasonic, přičemž u DLNA problémy nejsou, nebo alespoň u mě nebyly. To samé platilo o paměťové kartě SD z fotoaparátu, ale tam jsem používal pouhých 8 GB…

Z karty si promítnete snímky či pustíte kompatibilní video velice jednoduše a hlavně rychle. Fotografie navíc jako jediné dovolují načtení běžné adresářové struktury, což je dílo okamžiku i na terabajtovém médiu. Hudba a Filmy to naopak vůbec nedovolují. A čekat pokaždé nějakých deset minut, než se mi prohledá 500, 600 GB souborů a vytvoří náhledy, opravdu není únosné. Navíc když to nepracuje na pozadí.

Co se týče multimediální kompatibility, je obdobná napříč modelovými řadami 2013. Například u fotografií se bez problémů zobrazily 3D snímky ve formátu MPO (název souboru ovšem nezjistíte), muzika v MP3 a WMA pracuje i v nejvyšších tocích a FLAC byl opět vynikající a zcela bez závad. U videa fungují externí titulky v češtině, jen je musíte prakticky neustále zapínat a nastavovat, protože jsou v základu vypnuty a znaková sada se při instalaci neupraví (je určena pro tzv. Západní Evropu). HD nahrávky z kamer a fotoaparátů jsou jako brus, včetně profi nahrávky se zvukem v dts (koncovka m2ts), solidní jsou i běžné záznamy v rozlišení HD Ready a Full HD například v H.264, AVCHD 1 080i  či WMV HD. Bezchybně pracovalo i MKV (L4.0, L4.1) s titulky v srt a XviD s titulky v srt a sub.

Detail podstavce a tenounkého devíti milimetrového hliníkového rámečku s průhlednou obrubou, které obrazovce (obrazu) poskytují vzdušnost a lehkost.

Detail podstavce a tenounkého devíti milimetrového hliníkového rámečku s průhlednou obrubou, které obrazovce (obrazu) poskytují vzdušnost a lehkost.

Občasná chybka, výborný obraz

Po připojení externího terabajtového disku Freecom se jednou za čas (cca deset minut) stávalo, že se sledování televizního tuneru přerušilo, televizor se jakoby resetoval (pevný disk se vypnul) a následně se vše rozjasnilo a objevil se nápis, že bylo nalezeno USB médium. To je podle výrobce problém kusu, možná jde ale i o velice ranou verzi firmwaru. Ten ostatně občas zazlobil i jinak. Pokud jsem například vyskočil z multimédií tlačítkem Exit, nepřepnul se televizor do tuneru, resp. vypadalo to, že se přepnul, ale žádný kanál se nezobrazil.

A kvalita obrazu? Na DVB-T byl v továrním nastavení občas lehce zašumělý přičemž nejvíce vystupoval na pleti, nicméně detaily neměly snahu tmavnout, spíše naopak. Jakmile má televizor trochu solidnější datový tok, obraz řádově poskočí a znát to bylo i na resamplování, které je nad průměrem třídy i když pochopitelně s poměrně jasnými limity.

Výborné obrazové podání (zjevně dané datovým tokem) bylo znát nejen na HD videu a na testovacích fotografiích, ale také na HD kanálech vysílaných přes DVB-T. Např. ČT Sport HD vysílající v H.264, a režimu 1 080i/50 Hz (alespoň to mi hlásil televizor) nabídl opravdu výborný obraz a na hokejové Mistrovství světa bylo radost se dívat. Navíc zmizela zmiňovaná zašumělost. Na druhou stranu, stejně jako u dalších opravdu kvalitních televizorů, vystoupily v tomto okamžiku studiové chyby, což na zmiňovaném ČT Sport HD představovalo špatné záběry kamery, rozostřená místa, a také občas trochu zvláštní maskérskou práci. I tohle dokazuje kvalitu tohoto televizoru a uvědomuji si, že srovnávat ho s plazmovou řadou ST60 není až tak úplně fér. LCD je pro drtivou většinu zákazníků základním parametrem při koupi nového televizoru a nehodlám jim to rozmlouvat. „Každému, co jeho jest“, jak by řekl klasik.

V každém případě Viera TX-L47ET60 ve 119 cm  (47", 26.690 Kč) prokázala solidní kvality a také výborný poměr cena/výkon, který kazí pouze školácká marketingová chyba v podobě absence nahrávání, resp. upozornění na pořad. Jsem přesvědčen, že neméně solidní bude i verze 107centimetrová (TX-L42ET60E za 21.590 Kč, kde možná bude méně potíží s nízkými datovými toky na standardním DVB-T. Zbylé úhlopříčky, tedy 127 cm (TX-L50ET60E, 31.790 Kč) a 140 cm (TX-L55ET60E, 40.690 Kč) si posuzovat takto spatra netroufám. Jejich design ale bude vždy parádní a tenounký stříbrný rámeček řadě ET s dobrou IPS obrazovkou vysloveně sluší.

pro: výborný obraz s důrazem na detailní podání, pohodové a svižné ovládání, obrazovka typu IPS, solidní multimédia, ale…

proti: …problematický souborový manažer neschopný v rozumném čase načíst cca 600 GB dat, absence nahrávání a upozornění na pořad, pro někoho možná i absence konektoru VGA (D-sub)

Balení obsahuje

– 2× 3D brýle (pasivní)– dálkový ovladač

– 2× tužkové baterie (AA)

– adaptér pro SCART

– natáčitelný podstavec

BRAND24

– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)

– uživatelská příručka přímo v televizoru (eHelp), v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ 

Používáte, či používali byste, namísto běžného dálkového ovladače chytrý telefon?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).