Hlavní navigace

Partička z Facebooku

13. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mezi přáteli na Facebooku najdete staré známé, celebrity, neexistující osoby, obchodní partnery, prostě záběr je dost široký. Kdo se může chlubit tím, že se přátelí s Járou Cimrmanem, nebo populárním sprostým ženichem Jirkou Károu?
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Sociální síť Facebook jsem začal používat před několika měsíci spíše ze zvědavosti, a abych věděl, jak to celé funguje a co to uživateli může přinést. Poté, co jsem si postupně vytvořil síť známých i neznámých, musím uznat, že je to služba více než šikovná a zábavná. Jestliže někdo rád sdílí obsah a komunikuje, Facebook by se mu měl hodit.

Pokud se podívám na „partičku” mých známých, kterých je nyní několik desítek, dali by se rozdělit do pěti skupin. První z nich jsou uživatelé Internetu, kteří používají sociální sítě běžně, jsou na české internetové scéně známí, publikují články, pracují v médiích nebo v mediálních agenturách. Jde třeba o Adama Javůrka nebo Daniela Dočekala.

Druhou skupinou jsou mí reální přátelé, třeba i moje manželka. Musím přiznat, že tato skupina je zatím v menšině. Patří do ní i lidé, se kterými jsem se díky sociálním sítím seznámil osobně, například bloger Pavel Neuman.

Dále jde o dost zajímavou, i když málo zastoupenou skupinu nereálných osobností nebo falešných profilů. Je to Jára Cimrman (podle některých největší Čech) a Jiří Kára, tedy člověk, který se proslavil díky zveřejnění záznamu své svatby, kdy pod vlivem alkoholu nebyl snad jenom oddávající. Pochybuji, že by si tato persona zřídila profil na Facebooku, jde nejspíše o profil falešný. To ale nebrání tomu, aby se k profilu hlásili stále noví a noví příznivci legendárních hlášek.

Další skupinu označuji pracovně jako „celebrity“, což u mě znamená „veřejně známí lidé“. Sem patří komik Zdeněk Izer a architekt Jan Kaplický (jehož virtuálního přátelství si vážím nejvíce).

Poslední skupinou jsou ti, se kterými jednám v pracovní rovině a kteří si mě našli (nebo které jsem našel já). Člověk by neřekl, kolik lidí, které zná osobně nebo jen podle jména, je možné na Facebooku najít.

BRAND24

Na Facebooku oceňuji jednu zásadní vlastnost, přispívá totiž k reálnému setkávání lidí, k jejich družení a zajímavým debatám u sklenice piva. Kdysi se říkávalo, že jednou se všichni budou bavit po drátech a vymizí osobní kontakt. Zatím to tak naštěstí není, ba naopak. Uživatelé Facebooku často pořádaji srazy, na kterých je možné potkat zajímavé lidi. Facebook spolupracuje s neuvěřitelným množstvím nejrůznějších aplikací, což z něj činí univerzální komunikační a sdílecí nástroj. Statusy je možné posílat z Twitteru, podporovány jsou i weby pro sdílení linků, videa a neustále vznikají nové a nové aplikace, které rozšiřují možnosti Facebooku. Vznikají nové skupiny, produktové prezentace, stále je možné vylepšovat profil.

Když tak přemýšlím, kdo mi v mé partičce chybí, napadají mě mí čtenáři. Pokud tedy používáte Facebook, neváhejte si mě pozvat mezi své známé!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).