Hlavní navigace

Patří budoucnost mobilním datacentrům?

26. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Hlavními problémy dneška v případě serverhostingových center již nejsou ani výkon, ani komplexnost architektury, ačkoli tomu ještě nedávno bylo jinak. Dnes se na místo toho skloňují slova jako Green IT (řešení energetické krize), modularita a v neposlední řadě také mobilita. Je budoucnost zasvěcená inteligentním datacentrům v krabičce?

To, co bylo ještě před rokem 2006 představou z hájemství sci-fi filmů, je dnes fungujícím trendem. Řeč je o mobilních datacentrech. První životaschopný koncept takového projektu představila pod názvem Blackbox společnost SUN Microsystem v roce 2006 v říjnu s tím, že tehdy šlo o neodladěný koncept s několika prvními prototypy, finální produkt tehdy Sun hodlal prodávat někdy od poloviny roku 2007. Práce na vývoji prvního kontejnerového datacentra se však protáhla, a tak se první kousky dostaly na trh až počátkem letošního roku. Datacentrum umístěné v ISO kontejneru (šestimetrová varianta) v mezidobí mezi oznámením koncepce a uvedením produktu na trh stačilo vytvořit natolik solidní poptávku, že se velice rychle objevila poměrně slušná konkurence.

Dnes své mobilní datacentra dodává jeden z největších světových průkopníku ECO computingu, společnost Rackable Systems, svoje kontejnerové řešení nabízí APC, svoje PMDC (Portable Modular Data Center) nabízí dokonce IBM v rámci svého projektu Big Green a v českých poměrech začala své mobilní řešení nabízet společnost Altron, která svůj koncept OptiStructure Mobile představila na konferecni Datacenter World 2008 letos v květnu. Mobilní datacentra zjevně mají do budoucna co nabídnout, otázka, která nás v této souvislosti ale zajímala více zní, půjde pouze o alternativu, vhodnou například pro Armádu a jiné atypické zákazníky, nebo v kontejnerech (těch datových) leží budoucnost celého server hostingového trhu?

SUN

Instalace Sun Modular Datacenter S20 v husté zástavbě


Hlavní priority dneška

Společnosti, které dnes sází na vlastní datová centra požadují standardně možnost dlouhodobé škálovatelnosti spolu se snižováním energetických výdajů. Podle americké EPA (U.S. Environmental Protection Agency) se energetické výdaje do datacenter každých pět let zdvojnásobí, jiná americká instituce, Společnost inženýrů vytápění, chlazení a vzduchotechniky (ASHRAE) předpokládá, že se ještě v tomto desetiletí zvýší hustota technologií v datacentrech až dvacetinásobně. Problematice energetické náročnosti datacenter se ostatně na Lupě samostatně věnoval již Karel Umlauf v článku Jak moc zelený může být telehouse? Kompaktní konstrukce kontejnerového datacentra s efektivním, ale přitom výrazně úspornějším odvodem tepla (SUN například u svého Blackboxu udává 40% úsporu oproti kamennému datacentru, a to nezávisle na konkrétním osazení) se jako řešení přímo nabízí. Připočteme-li navíc nižší pořizovací náklady (datacentrum od SUNu pořídíte za cca 12 milionů korun), rychlost nasazení v řádech dnů a v případě pouhého stěhování pouze hodin, je nákup hotového mobilního datacentra docela zajímavou alternativou, minimálně k budování vlastních kamenných řešení.

Komu jsou mobilní datacentra primárně určena?

Naší prioritou jsou zákazníci, kteří se zajímají o úsporu prostoru a energie, prohlásil v době představení první verze Blackoxu šéf Sunu, Jonathan Schwartz. Mobilní datacentra dobře fungují jako dočasné východisko s výhledem na budoucí výstavbu stabilního datacentra i jako adekvátní náhrada v případech, kdy konkrétní budovy nedovolují výstavbu nebo rekonstrukci kvůli neúměrným investicím nebo třeba z technických důvodů. V mnoha datacentrech, která jsem viděl, došla administrátorům energetická kapacita dřív, než je stihli celá zaplnit. Do kontejneru jsme namačkali systémy do vysoké hustoty. Nyní to celé může běžet naprosto kdekoliv – v garáži nebo třeba na střeše, tvrdí o Blackboxu Schwartz.

Každá organizace, ať už je to fyzikální laboratoř nebo finanční instituce, někdy narazí na stejný problém, kdy vyčerpá prostředky svého datového centra. Hlavní výhodou je, že nám řešení umožnilo zvýšit výpočetní kapacitu třikrát rychleji, než bychom dokázali realizovat jiným nám dostupným způsobem, tvrdí v oficiální tiskové zprávě Sunu Richard Mount, ředitel výpočetních služeb Stanford Linear Accelerator Center (Stanfordovo centrum lineárních urychlovačů). Řešení Sun Modular Datacenter nám pomohlo odpovědět na velmi reálný problém, jak rychle škálovat výpočetní prostředky – a to znamenalo rozdíl mezi úspěchem a nezdarem, vysvětluje Mount.

Mobilní datacentrum také ocení firmy, které v budoucnu plánují přestěhování společně s dalšími technologiemi (například v oblasti průmyslové výroby), stejně jako firmy menší a střední velikosti, pro které může být mobilní datacentrum dlouhodobou trvalou náhradou stabilního datacentra, říká Petr Ding, pre-sales support manager konkurenční společnosti Altorn. Dalšími potenciálními zákazníky jsou například instituce pracující na vyspělých vědeckých či vojenských projektech (univerzity, nejrůznější ústavy a armáda) nebo třeba společnosti operující v rozvojových zemích, kde chybí patřičná infrastruktura.

Altron

Možné řešení pro českou armádu?


Datacentra sbalená na cesty

A jak takové mobilní datcentrum může vypadat v praxi? Jedná se o komplexní řešení datového centra včetně technologické infrastruktury, chlazení, napájení, rackových stojanů pro výpočetní techniku, spolu s hasicím, monitorovacím a zabezpečovacím systémem. To vše je koncentrováno do jediného kontejnerového krytu a tvoří plně funkční autonomní celek, který lze jednoduše dovézt na vybrané místo, připojit k běžné přípojce, nainstalovat výpočetní techniku s požadovaným výkonem a následně spustit, shrnuje filosofii mobilního datacentra OptiStructure Mobile od Altronu, které si svoji premiéru odbylo letos v květnu na odborném kongresu DATA CENTER WORLD 2008, Ding. Právě komplexnost (oproti Blackoboxu zde nechybí ani vlastní zdroj), mobilita a snadné spuštění datacentra vidí Ding jako největší výhodu svého produktu. A využití? To že první a obchodní nabídka byl směřována na armádu České republiky, myslím, hovoří za vše. V současné době máme pro takovéto nasazení zpracováno několik základních řešení, která se liší výkonovou hustotou IT, dodává Petr Ding. Nevýhoda oproti konkurenčnímu Blackoxu je menší modularita a absence toho „isokontejneru“, který umožňuje snadný transport datacenter lodí, vlakem, na standardních nákladních automobilech nebo třeba v letadlech.

BRAND24

Dočkáme se kontejnerů také u českých hostingových center?

Mobilní datacentra, ať už komplexní nebo modulární, jsou rozhodně zajímavým počinem, zjevně se však zatím ještě nehodí pro každého. Ve srovnání s budováním rozšiřovatelného kamenného datacentra sice představují ekonomickou (i ekologickou) úsporu, nicméně pro malé a rozjíždějící se firmy je jednorázová pořizovací cena hotového řešení pořád ještě docela vysoká. Ideální je naopak pro velké společnosti, jež vyžadují rychlé nebo flexibilní navyšování kapacity, takže se pro ně nehodí dopředu naddimenzované běžné datacentrum.

Stejné výhody ovšem v posledních letech nabízejí i běžné modulární systémy datových úložišť společností jako je IBM. Hlavním triumfem tedy zůstává ona mobilita. Otázkou je, jestli ji v našich zeměpisných šířkách využijeme.

Mají v Čechách mobilní datacentra využití?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).