Hlavní navigace

Názor k článku Patrik Sodoma (SoftwarePro): U licencí z druhé ruky pozor na to, pro jaký byly určeny trh od Filip Jirsák - Na to žádný univerzální právní rozbor udělat nejde,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 12. 2018 12:03

    Filip Jirsák

    Na to žádný univerzální právní rozbor udělat nejde, protože to vždy záleží případ od případu – vždy záleží na konkrétní licenci. I Microsoft má těch licencí spoustu a průběžně se mění, takže ani tam nejde dát nějaké univerzální vyjádření.

    Obecně platí, že licence je možné přeprodávat (a nelze to zakázat), ale přeprodává se celá ta původní licence, takže všechny její podmínky platí i na nového nabyvatele. Takže pokud máte licenci k použití na třech počítačích a prodáte jí, nový nabyvatel ji může použít zase jen na třech počítačích a ne třeba na pěti. Dokonce pokud máte tu jednu licenci na tři počítače, a používáte ji jen na jednom, nemůžete prodat „zbývající nevyužité dvě licence“, protože je to jen jedna licence, kterou nelze dál dělit. Něco jiného, pokud byste měl tři licence pro použití (každé) na jednom počítači.

    No a pak jsou tu samozřejmě různé slevy – v rozhovoru je bůhvíproč uvedeno, že se to týká obvykle jen slev pro státní správu, ale to vůbec není pravda. Běžné jsou slevy pro školství, pro neziskovky, pro studenty, pro domácnosti, pro soukromé použití… A také sem patří slevy na OEM licence. Tam hodně záleží na tom, kde je ta sleva uvedená, zda jen v kupní smlouvě, nebo i v licenci. Pokud je i v licenci, je to bez debat a nemůže si student koupit studentskou licenci a pak ji prodat dál nestudentovi (resp. může, ale dotyčný pak nemůže tu licenci používat). Často jsou ale licence stejné i pro ty zlevněné verze a sleva je jenom obchodní záležitost – pak už by záleželo jen na výkladu soudu, zda případný prodej licence někomu, kdo nepatří do té skupiny, které je poskytnutá sleva, je v rozporu s dobrými mravy nebo není.

    Ale u těch druhotných licencí, na které narážíte, to můžete zkusit opačně. Jak jsem psal, záleží na konkrétních licenčních podmínkách, takže by bylo rozumné znát je před nákupem, abyste si ověřil, že licenční podmínky splníte. Takže můžete zkusit po prodejci vyžadovat přesný text té licence, kterou vám prodává. Uvidíte, který z prodejců si bude tak jistý tím, že to, co prodává, je legální, že vám ten text licence poskytne (resp. že vůbec bude vědět, co vlastně prodává). Druhá věc je, že zrovna u Microsoftu budete mít problém zjistit přesný text licence předem i když jejich software budete kupovat v zaručeně poctivém obchodě…

    Mimochodem, když jste zmínil tu podporu při registraci – to je třeba jeden z důvodů, proč tu levnou licenci nekupovat. Že u ní rovnou očekáváte problém při registraci, který se případně může v budoucnosti i opakovat. Takže si můžete položit otázku, zda vám ten ztracený čas a nervy stojí za ty ušetřené dva tisíce – někomu jistě ano, někteří lidé považují svůj čas za velmi levný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).