Hlavní navigace

Názor k článku Pavel Ježdík (Eurosignal): Z fixního LTE strach nemám, lidé se optiky nevzdají od kaliszad - Klidně jste mohl nějaké příklady uvést, takhle musí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 5. 2020 20:43

    kaliszad

    Klidně jste mohl nějaké příklady uvést, takhle musí ostatní hledat, co myslíte, když Vy už máte jasnou představu. :-)

    Asi se dá čekat, že za 500 Kč měsíčně nebo co je dneska takový běžný poplatek nebudete mít skutečně dedikovaných ani 100 Mbps. Agregace je podle FAQ 10:1, není mi ale jasné, proč přípojky nemají symetrické, když už je to optika - přinejmenším mají menší asymetričnost, než je běžné jinde, tak asi ok. Míru očekávatelné dostupnosti služby jsem na první pohled neviděl. Ruší mě ale trochu jiné věci:
    Ve FAQ se dozvíme, že Eurosignal nabízí i IPv6 (samozřejmě tam nepíšou, jaký prefix a jestli je pevný apod.) [0] v technické specifikaci pod dokumenty ke stažení se dozvíme, že datové rozhraní možná bude jen 100BASE-T [1]. Tak pokud to někdo z firmy čte, možná by tohle mohli aktualizovat. Matoucí je i úroveň dostupnosti nebo nedostupnosti služby. Smlouvu je možné vypovědět, pokud 7 dní po sobě za 90 dní není dostupná služba... hm. To je tedy něco jako 92,2% dostupnost? [2] Při stavbě nového domu doporučují rozvody pomocí CAT5E, což je už podle značení špatně [3] a dá se spekulovat, jestli je tato "rada" dobrá nebo čistě jen dostatečná. Já bych asi napsal něco jako, že maximální délka kabelu může být 90 m při použití kabelu pro pevnou pokládku (žádný AWG 26 patch kabel) a doporučil bych Cat 6A resp. Cat 6_A realizaci spoje za opto-elektrickým měničem. ;-)
    Je škoda, když si zdánlivě celkem kompetentní poskytovatel takhle kazí image tím, že prostě jen nenapíše aktuální a úplné info na web, kde si ho každý může bez dotazu přečíst.

    Jinak rady/ obhajoby různých techniků poskytovatelů připojení jsou někdy úsměvné. Třeba když mi jeden technik RIO media osobně tvrdil, že kostičkování obrazu na digitální TV může být způsobeno použitím patchovacích polí a odpovídajících zásuvek místo prostě dlouhého patch kabelu, který roztahali u nás v paneláku a připojují jej přímo do switche a nejspíš i napřímo do nějakého počítače u chudáka zákazníka doma. Tak jsem mu říkal, že když je tam stálý elektrický kontakt podle specifikace, tak při rychlosti 100 Mbps a často i Gigabit pakety aspoň na tom úseku projdou úplně bez problému. Patchkabely délky 30 m+ tohle ale při hýbání s nimi asi nemusí splňovat na věky. Někde mám možná ještě i foto, pokud by to někoho zajímalo. Je celkem jisté, že ty rozvody nikdo necertifikoval a z požárního hlediska to asi taky bude "zajímavé".
    Tak snad nějak obdobně nepracuje i Eurosignal - jinak bych vám ty recenze klidně i věřil. Jinak ale s čistým provedením není pro nějaké rušení na optice prakticky žádný důvod.

    [0] https://www.eurosignal.cz/opticky-internet/
    [1] https://www.eurosignal.cz/wp-content/uploads/Eurosignal-Popis_datovych_rozhrani.pdf
    [2] https://www.eurosignal.cz/wp-content/uploads/ES_Vseobecne_podminky_2016-07-01.pdf
    [3] https://en.wikipedia.org/wiki/Category_5_cable

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).