Hlavní navigace

Pavla Klimešová (V síti): Šokovalo nás, jak rychle sexuální predátoři útočí

18. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Hypermarket Film
Od 27. února se v kinech začne promítat film V síti, který mapuje chování sexuálních predátorů na internetu. Policie už na základě natáčení obvinila několik mužů, detaily zveřejní v den premiéry.

„S policisty jsme konzultovali od začátku natáčení, radili jsme se s nimi. Předali jsme jim i natočené materiály. Víme, že na základě nahrávek už proběhlo pár obvinění a někteří útočníci byli už i odsouzeni v rámci zkráceného řízení,“ říká výkonná producentka dokumentárního filmu V síti Pavla Klimešová.

„Detaily ani my nyní neznáme, ale 27. února vyjde tisková zpráva, kde to bude víc rozebrané,“ dodala.

Pro připomenutí, o co ve filmu jde. Filmaři ještě před natáčením vytvořili falešné profily tří dvanáctiletých dívek. V dokumentu je hrají dospělé herečky s mladistvým vzhledem (postavy jménem Michaela Soukupová, Týna Junová a Nikola Komárková). Štáb filmu pak strávil ve studiu, v němž vyrostly i tři dětské pokojíčky, celkem deset dnů. A během nich zaznamenal celkem 2458 mužů, kteří se od dívek snažili získat intimní fotografie nebo videa. Dokument zachycuje i explicitní sexuální chování některých útočníků.

Poslechněte si celý podcast:

Jako výkonná producentka zajišťovala Pavla Klimešová financování, pomáhala sestavovat natáčecí tým, řešila i další problémy během natáčení. V podcastu pro server Lupa.cz ale mluví o tom, že z pohledu výkonného producenta byl dokument režisérů Víta Klusáka a Barbory Chalupové jiný než jiná podobná natáčení. Bylo to hlavně velikostí týmu, který na projektu pracoval.

„Ve studiu bylo někdy i 35 lidí, což je na dokument velmi nestandardní. Dokumentární štáby jsou většinou mnohem menší,“ dodává.

V podcastu také upřesňuje, kolik natáčení stálo nebo jak složité bylo sehnat sponzory. Film podpořil Státní fond kinematografie a Česká televize, filmaři se snažili oslovit i soukromé firmy. Většina z nich ale nechtěla projekt podpořit, protože se obávala, jaké na něj budou reakce. Pomohla až velmi úspěšná crowdfundingová kampaň, díky které filmaři vybrali rekordní 3 miliony korun. O kampani jsme už loni v červnu mluvili s režisérem Vítem Klusákem.

Trailer k dokumentu V síti:

Pavla Klimešová byla u natáčení celou dobu. V podcastu proto mluví proto i o tom, co ji nejvíc překvapilo. „Šokovalo mě a stejně na tom byli i další kolegové z týmu, jak hnusně a rychle dokáží predátoři útočit. Nedokážu si představit, jak to musí prožívat třeba dvanáctiletá dívka,“ dodává.

BRAND24

V rozhovoru zmiňuje i další detaily o natáčení, například to, jak reagovali někteří útočníci, když se o filmu dozvěděli. Nebo také o důvodech, proč se takto někteří muži chovají.

GALERIE: Jak vypadalo natáčení filmu V síti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je od ledna 2018 ředitelem médií vydavatelství Internet Info. Předtím 6 let vedl zpravodajskou sekci portálu iDNES.cz, ještě předtím byl několik let reportérem celostátní redakce MF DNES. Občas si rád něco napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).